Marii retaileri internationali isi ingroasa profitul

0

Kaufland, Lidl, Carrefour, Mega Image, Profi, Metro Cash&Carry, Selgros Cash&Carry si Rewe se apropie de pragul de 1,5 miliarde de lei profit net, cumulat, titrează publicația Modern Buyer.

Rezultatele financiare publicate de Ministerul de Finante arata ca profitul net cumulat al celor opt lanturi de retail modern a inregistrat o crestere de 21,2% in 2016 fata de 2015, acesta din urma fiind si anul in care am asistat la o premiera, respectiv depasirea pragului de 1 miliard de lei. Primele trei pozitii in clasamentul retailerilor din punct de vedere al profitului raportat nu s-a schimbat fata de anul anterior, Kaufland si Lidl adjudecand primele doua locuri, iar Carrefour locul al treilea.

Cifrele anului 2016 ne arata ca retailerul care a reusit cea mai mare crestere a profitului in anul fiscal anterior este Metro Cash&Carry Romania. Cu o crestere de peste 190% a profitului net inregistrat pe piata romaneasca, retailerul german nu reuseste insa in 2016 sa se mai mentina peste pragul de 1 miliard de euro cifra de afaceri. Pozitiile doi si trei intr-un top al retailerilor cu cea mai mare crestere a profitului net sunt ocupate de Profi Rom Food, procentul fiind, in cazul acestuia, de peste 141%, urmat de Rewe Romania, cu o crestere de aproape 85%.

Cea mai mare retea de supermarketuri din Bucuresti, Mega Image, obtine la randul sau, un profit net de 134,8 milioane de lei, cu 31,1% mai mare fata de 2015.

Pentru Selgros Cash&Carry Romania, 2016 vine cu o scadere importanta a profitului – circa 41% -, dar cu o crestere de peste 12% a cifrei de afaceri. In anul anterior, de pilda, Selgros Cash&Carry raporta o evolutie spectaculoasa a profitului, respectiv o crestere de 184.1% a acestuia, pana la valoarea de 43,2 milioane de lei. In 2016, Selgros Cash&Carry a inregistrat un profit de 25,2 milioane de lei.

O oarecare surpriza ne furnizeza insa Auchan Romania, compania raportand o pierdere neta de 23,9 milioane de lei, in conditiile in care 2015 a fost unul foarte bun din perspectiva profitabilitatii.