Legea 51% produse româneşti în supermarketuri, din nou în Parlament

0
414

Legea produselor româneşti în supermarketuri, din cauza căreia Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement la adresa României, reintră în Parlament, anunță Adevărul în pagina sa online.

Legea care prevede prezenţa a cel puţin 51% produse româneşti pe rafturile supermarketurilor ne-a adus o procedură de infringement deoarece CE consider că prevederile ei contravin legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor. Miercuri, comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor va purta dezbateri generale cu asociaţiile de producători şi retaileri în ceea ce priveşte această lege, arată ordinea de zi a instituţiei. La dezbaterile vor participa, confom anunţului, atât reprezentanţi ai Ministerului, ANSVSA, cât şi ai asociaţilor de producători agricoli şi reţele comerciale.

România are ca termen-limită data de 16 iunie pentru a răspunde Comisiei Europene la scrisoarea de punere în întârziere, pentru a argumenta de ce este nevoie de această lege. Iar aceasta este prima dată când legea este pusă pe ordinea de zi a Camerei, de când CE a trimis României scrisoarea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat în martie că procentul de alimente româneşti de 51% din magazine va rămâne şi că a avut discuţii cu Comisia Europeană pe această temă, în care s-ar fi ajuns la un acord privind unele interpretări diferite, în aşa fel încât fermierul român să poată să ajungă în supermarket.