Suplimente alimentare neconforme vandute online

0
146

Peste doua treimi dintre site-urile web investigate de autoritatile din statele membre ale UE vand alimente proaspete si suplimente alimentare neautorizate, potrivit unui nou raport publicat ieri de Comisia Europeana.

In septembrie 2017, autoritatile alimentare din statele membre au pus in aplicare primul plan de control coordonat de UE privind produsele alimentare si suplimentele alimentare oferite pe internet. Autoritatile competente din douazeci si cinci de state membre (cu exceptia Regatului Unit si a Bulgariei) au participat voluntar, impreuna cu Elvetia si Norvegia.

Actiunea reprezinta o evolutie semnificativa in sensul ca vizeaza in principal suplimentele comercializate online, mai degraba decat trimiterea de inspectori la magazine pentru a cauta produse alimentare ilicite, a explicat expertul UE in nutritie si drept si directorul general al Hylobates Consulting, Luca Bucchini.

Autoritatile au verificat aproape 1.100 de site-uri web si au gasit 779 de oferte neconforme. S-au depistat 428 de oferte de alimente noi neautorizate si 351 de suplimente alimentare cu pretentii medicale neautorizate de UE / false.

Cautarile s-au concentrat in principal asupra comerciantilor localizati la nivel national (482 oferte), dar s-au gasit peste 200 de oferte transfrontaliere intracomunitare, plus 110 oferte din tari terte (in special din S.U.A. si China).

Desi nu au fost solicitate in protocol, autoritatile au raportat aproximativ 440 de cazuri in care s-au luat masuri suplimentare impotriva comerciantilor. Aceste masuri includ retragerea ofertelor de produse, inspectia spatiilor, emiterea de avertismente si / sau amenzi.

“Au fost luate masuri pentru aproape toate locatiile gasite in statele membre care au efectuat controlul, ceea ce sugereaza ca retailerii online ar trebui sa acorde mai multa atentie in viitor pentru a se conforma legislatiei in domeniu”, a spus Bucchini.

“Chiar daca autoritatile nationale au decis sa verifice mai ales site-urile din propriile tari, peste 200 de aspecte neconforme au fost gasite intr-un alt stat membru. Aceasta este o situatie in care punerea in aplicare a masurilor de punere in legalitate si sa

Acacia rigidulanctionare devine potential mai dificila, situatie de care unii comercianti cu amanuntul au profitat facand avere, bazandu-se tocmai pe ”impotenta” altor state membre si pe faptul ca vor fi mai putin vizati de controale efectuate de catre autoritatile din tarile lor”, a adaugat el.

Focus pe patru produse
Produsele alimentare vizate in principal au fost patru produse alimentare noi, care nu sunt autorizate in UE: Sulfat de agmatina (4-aminobutil) guanidina, , Epimedium grandiflorum, Hoodia gordonii.

Prevalenta ridicata a acestor suplimente a fost surprinzatoare, a sugerat Bucchini: “Este remarcabil faptul ca 192 de site-uri web ofereau spre vanzare agmatina, un aliment nou, dar si mai surprinzator ca Acacia rigidula si Hoodia gordonii au fost oferite spre vanzare de 71 si respectiv 59 de site-uri. Hoodia nu este doar o hrana noua, ci este inclusa si in Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie (CITES). Problemele de siguranta cu ceea ce se presupune a fi “Acacia rigidula”(desi este probabil un produs sintetic) sunt bine cunoscute. Se pare ca si pentru UE a fost la fel de dificil ca pentru US FDA sa abordeze nerespectarea anumitor cerinte legate de consumul unor substante “.

Contrastul dintre raspunsurile statelor membre
Diferentele in nivelurile de verificare au variat substantial intre statele membre, a observat Bucchini.

“Austria, Finlanda si Slovacia se remarca prin faptul ca au facut mai multe verificari, in ciuda faptului ca pietele lor sunt mai mici, din punctul de vedere al numarului de consumatori. Dimpotriva, Italia pare a se misca mult mai incet. Avand in vedere dimensiunea pietei, nivelurile de verificare au fost foarte scazute si nu au generat notificari privind sistemul de alerta rapida pentru alimente si hrana pentru animale (RASSF). In mod evident, autoritatile italiene nu dispun de resursele sau capacitatea de a acorda prioritate acestor controale, chiar daca industria se plange de concurenta neloiala a comerciantilor cu amanuntul neconformi, iar Italia se simte victima a normelor UE “.

Tensiunilor politice in desfasurare, cu UE le poate fi atribuita lipsa de participare a Regatului Unit, a sugerat el.

Suplimentarea in viitor a controalelor planificate
Numarul mare de site-uri web care nu sunt conforme a determinat Comisia sa intreprinda o serie de actiuni pentru suplimentarea in continuare a controalelor.

Aceste masuri includ formarea de personal suplimentar in investigatii on-line, cautarea cooperarii cu furnizorii de servicii de plata si stabilirea unor puncte de contact pentru cooperarea cu platformele si piete online importante.

Se preconizeaza, de asemenea, ajustari suplimentare ale legislatiei si ale sistemelor de raportare electronica.

“Sunt necesare eforturi suplimentare, in special pentru a reaminti principalilor jucatori din domeniul comertului electronic, cum ar fi platformele de comert online, serviciile de plata si comerciantii insisi, responsabilitatile lor, si de a le solicita acestora sa contribuie la cresterea sigurantei produselor alimentare oferite online si la reducerea numarului de oferte care induc in eroare consumatorii, “ au sustinut autorii raportului.

“In ansamblu, acest plan coordonat ar trebui salutat de catre consumatori, de industria suplimentelor alimentare si de comerciantii cu amanuntul. Comisia Europeana a demonstrat, de asemenea, o abordare proportionala in ceea ce priveste alimentele noi si al caror statut juridic este dincolo de orice indoiala. De asemenea, controlul coordonat a generat o baza de cunostinte pentru actiuni ulterioare. Comerciantii online trebuie sa acorde atentie speciala acestor actiuni ale UE”, a concluzionat Bucchini