Achim Irimescu: Ministerul Agriculturii pregateste un ajutor financiar pentru apicultori in limita a patru milioane de euro

0
357

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pregateste un ajutor financiar in limita a patru milioane de euro pentru apicultorii care au inregistrat pierderi din cauza vremii nefavorabile din acest an, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ministrul de resort, Achim Irimescu.

“Incercam sa-i ajutam pe apicultori in acest an si in principiu vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Inca analizam, dar cred ca vom putea aloca in jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate in acest an de conditiile meteo nefavorabile intre 1,2 si 1,4 milioane de familii de albine”, a precizat Irimescu.

Potrivit sursei citate, sprijinul pentru apicultori va veni dupa rectificarea bugetara, anuntata pentru finele lunii iulie, inceputul lunii august, alte domenii vizate de un posibil sprijin financiar fiind sectorul carnii de porc si cel pentru achizitia de material genetic pentru reproductia la ovine si caprine.

Achim Irimescu se afla vineri in localitatea Paltinis din judetul Sibiu pentru a participa la reuniunea Asociatiilor Crescatorilor de Ovine si Caprine.

Inca din luna mai, apicultorii romani au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face fata “situatiei disperate” din acest an, in care ploile excesive si vremea nefavorabila au redus semnificativ productia de miere si au afectat familiile de albine. Ei au sustinut ca 2016 va fi un “an dezastruos”, unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

“Suntem intr-o situatie disperata, intre faliment si supravietuire, pentru ca nu s-a facut nimic din cauza ploilor. Dam suplimente nutritive, zahar si hrana albinelor, practic le stimulam in perioada in care trebuia sa fim la cules la rapita si la salcam, iar teiul este aproape terminat.(…)”, a declarat pentru AGERPRES, la mijlocul lunii iunie, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Cele mai afectate zone sunt vestul, centrul si sudul tarii
Potrivit celor mai recente date culese de ACA din teritoriu, productia de miere din acest an nu va depasi 7.000 de tone, in conditiile in care 80-90% din familiile de albine au avut de suferit in urma conditiilor meteo nefavorabile.

Cred ca anul acesta productia de miere va fi undeva la 30-35% dintr-o productie normala, adica in jur de 6.000 — 7.000 tone estimam noi. Avem 80-90% din familiile de albine afectate si de aceea noi am cerut Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis de 50 de lei pe stup. Nici la floarea soarelui nu am mai recuperat, pentru ca apicultorii nu s-au mai deplasat in pastoral, fie ca nu au mai avut albine, fie familiile au fost slabite. Nici exportul de miere nu a mers anul acesta pentru s-a blocat de tot piata europeana. Au adus anul trecut miere din China, Argentina si exista stocuri chiar si in Germania, unde exportam noi cea mai mare cantitate”, a explicat la randul sau, vineri, pentru AGERPRES, presedintele ACA.

In ceea ce priveste scumpirea mierii din cauza productiei reduse de anul acesta, Fetea sustine ca nu s-ar justifica acest lucru, deoarece in Romania nu prea se consuma miere si exista stocuri suficiente.

“Am vazut o statistica potrivit careia aproape 20% din mierea pe care o consumam noi vine din import, iar anul trecut, in Romania, au intrat cantitati mari de miere din afara si sunt stocuri suficiente”, a precizat Fetea.

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, si detine un efectiv de 1,47 de milioane de familii de albine. La nivel national sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, iar peste 60% dintre acestia sunt membri ai Asociatiei, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.