Cat Salam de Sibiu consuma un roman in medie pe an

1
368

Consumul de Salam de Sibiu in Romania este de 4 felii pe cap de locuitor/an, o usoara crestere de la 3 – 3,5 felii inainte de obtinerea Indicatiei Geografice Protejate (IGP) in anul 2016, a anuntat Carmen Gavrilescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

“La consum, noi suntem cu felia, 4 felii pe cap de locuitor anual. Salamul de Sibiu are o tinta ca si target – mediu plus – trebuie sa ti-l permiti – de aceea am prezentat anul acesta zona de feliere. Eram cam tot asa si inainte de obtinerea IGP – poate 3- 3,5 felii, dar suntem pe o zona de crestere. Faptul ca suntem pe crestere si nu pe scadere pe noi ne bucura. Partea de feliate se dezvolta foarte bine (…) Incercam sa aducem mai multi consumatori in zona feliatelor. Ea ne ajuta foarte mult pentru ca este mai usor pentru oameni sa incerce un pachetel de 10-14 lei, decat un baton de salam”, a adaugat Gavrilescu.

In raport cu anul trecut, pretul Salamului de Sibiu a crescut cu 10%, desi pretul de achizitie al carnii de porc, materia prima de baza, a crescut cu 15%.

“Noi temporizam acest lucru, incercam sa nu ajunga la consumator (aceasta crestere – n. r.) (…) Este important ca, intr-un moment de criza, consumatorii romani sunt aproape de acest salam chiar daca pretul acestuia creste. Si este absolut fireasca cresterea, stiti toate tendintele europene. Daca vorbim pe elemente separate, slanina de exemplu, pretul de achizitie a inregistrat o dublare. Este o slanina speciala si nu se poate face salamul decat in anumite conditii”, a spus presedintele asociatiei.

Cris-Tim: piata de carne procesata din Romania, in crestere
Un studiu realizat de Nielsen a relevat ca piata de carne procesata din Romania se afla pe un trend de crestere de 4-5 puncte procentuale la volum si 8-9 puncte procentuale la valoare, a declarat Mihai Bogoi, director strategie marketing in cadrul Cris-Tim.

“In categoria Salamului de Sibiu este o usoara scadere, deoarece consumul se adauga intr-o categorie mai economica, dar este imbucurator ca in Romania se consuma Salam de Sibiu. La export exista o cerere, iar companiile fac eforturi de a duce acest produs catre comunitatile de romani, dar si catre europeni. Concluzia este ca se consuma salam de Sibiu in Romania poate ca nu pe acelasi trend de crestere cu care se consuma alte categorii, iar parghia principala este cea a pretului”, a spus Bogoi.

SalamSalamul de Sibiu este promovat timp de trei ani (2018-2020) in Romania, Spania si Italia, cu ajutorul unui grant european in valoare de 1,5 milioane de euro obtinut de Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS), anul acesta fiind organizate doua actiuni in cadrul programului la targurile de la Madrid si Milano, iar anul viitor va fi promovat in Spania, la Barcelona, si in Italia, la Torino.

Incepand din 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu, din care fac parte sase producatori – Angst, Aldis, Agricola, Scandia Food, si Reinert si Cris-Tim – a anuntat ca 1 noiembrie va deveni ” Ziua Nationala a Salamului de Sibiu”.

Salamul de Sibiu a fost recunoscut in anul 2016 cu distinctia europeana a calitatii Indicatie Geografica Protejata (IGP), fiind primul produs romanesc din categoria carne procesata.