Legea 31 privind returnarea ambalajelor provoaca nemultumiri pe tot lantul economic

0

Mai putin de 40 de repere din sticla beneficiaza, in prezent, de sistemul garantie-returnare. Ambalajele din sticla reutilizabile au disparut, unele dupa altele, odata cu aparitia OUG 74, din iulie 2018.

Legea 31/2019 pentru aprobarea OUG 74/2018, prin care se modifica regimul si gestionarea deseurilor din ambalaje, instituindu-se sistemul garantie-returnare, a trecut extrem de usor prin Parlament. In fapt, parlamentarii au fost depasiti de complexitatea implicatiilor pe care prevederile ordonantei le are asupra economiei, in practica. Este motivul pentru care politicienii s-au grabit sa voteze legea care aproba ordonanta, doar cu cateva amendamente depuse in comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, fara sa ia in considerare vreun amendament venit din partea asociatiilor furnizorilor, retailerilor, OTR-urilor, firmelor de reciclare sau firmelor de salubritate.

Politicienii au ignorant faptul ca aprobarea Legii poate fi facuta numai daca Ministerul Mediului publica Regulamentul de autorizare pentru OTR-uri, acest lucru fiind parte integranta din Legea 31. Regulamentul a fost facut public pe portalul Ministerului Mediului abia dupa ce Legea a fost aprobata.

Astfel, o initiativa care porneste de la un scop practic si eficient, de gestionare a deseurilor provenite din ambalaje, a fost legiferata fara a lua in considerate implicatiile sociale si economice, pe termen lung.

sticla1In 31 martie 2019, data la care a intrat in vigoare sistemul de garantie-returnare prevazut de OUG 74, situatia se arata a fi neclara. Conform marilor retaileri, numarul SKU-urilor aflate pe piata si inscriptionate “ambalaj returnabil” era de cateva zeci. Numarul reperelor ce trebuie colectate de retaileri oscileaza intre 24 si 31, motivat de faptul ca mai multe SKU-uri ale aceleiasi marci reprezinta branduri care folosesc acelasi tip de ambalaj, produsul si eticheta facand diferenta.

Legea 31/2019 a provocat nemultumiri pe tot lantul economic. Furnizorii de produse, cei carora li se aplica prevederile legii prin sintagma “responsabilitatea extinsa a producatorului”, ce a fost introdusa in conformitate cu pachetul legislativ european privind economia circulara, contesta atat introducerea sistemului garantie-returnare, ale costurilor ce trebuie sa le suporte, cat si pragurile de crestere cu 5% al ambalajelor reutilizabile, de la un an la altul, pana in 2025.

La randul lor, comerciantii protesteaza deoarece sunt obligati prin lege sa devina gestionari ai ambalajelor furnizorilor, asigurand spatiu de depozitare si logistica necesara pentru fiecare magazin de dimensiuni mari sau medii, in care se pot returna ambalaje din sticla.