Bibiana Stanciulov: Fac magiunului numai cu prune romanesti, chiar daca sunt mai scumpe

0
800

Flagelul falsurilor incepe sa devina o problema si pentru industria alimentara. Odata cu aparitia produselor certificate la nivel european, mai multe tipuri de clone si-au facut loc in supermarket-urile din Romania.

Cu un pret de dumping, o calitate indoielnica, o pozitionare strategica pe raft si o eticheta asemanatoare produsului original, aceste falsuri creeaza o concurenta neloiala si o gaura greu de acoperit in bugetul producatorului recunoscut de UE. Cum de s-a ajuns aici si care este reactia autoritatilor, cititi in interviul oferit de Bibiana Stanciulov, proprietara brandului “Magiun de Prune de Topoloveni”.

RO.aliment: In ultima perioada sunteti tot mai vocala in privinta luptei pe care o duceti cu alti producatori ce va copiaza etichetele. Cat de grava este situatia si cum poate consumatorul sa faca diferenta intre produsele dumneavoastra si „clone”?

Bibiana Stanciulov: Noi am inceput sa tipam exact la un an dupa ce ne-am inregistrat. Anul acesta avem cinci ani, inregistrarea a fost in 7 aprilie 2011 si am avut neplacuta surpriza ca in 2012 sa constat aparitia pe piata a unei multitudini de firme cu magiun. Ca sa obtii o indicatie geografica protejata trebuie sa ai foarte mult caracter. Trebuie sa fii patriot, trebuie sa investesti foarte multi bani, trebuie sa crezi in produsul pe care tu il realizezi, ceea ce noi am demonstrat in timp ca putem face. Acesti oameni au venit cu falsuri pe piata din Romania, dovedind o imaginatie bogata. Imaginatie pe care, daca o foloseau in productie, castigau si consumatorii, si dumnealor. Au inceput de la a copia semne de pe eticheta, culoarea etichetei, au mers pana acolo incat au scris „magiun de prune” pe un produs care nu avea legatura cu magiunul de prune. Dumnezeu ne-a ajutat de fiecare data si ne-a facut sa aflam din ce produceau acesti domni magiunul de prune. Cumparau din Ucraina o pasta din prune, Dumnezeu stie cum venea acea pasta, avea sulf sau nu avea sulf, era radiata sau nu, cu un dolar kilogramul. Sa calculeze fiecare ca pentru un borcan de 350 de grame pretul ar fi 33 centi. Or, acele produse au aparut pe piata la 7 lei in cazul in care profitul era cel putin 200%. Consumatorul era inselat prin pret. Noi am fost obligati la un moment dat sa marim pretul pentru ca am tinut ca magiunul din prune de Topoloveni, magiun vechi, autentic, traditional romanesc, sa fie facut din pruna romaneasca. Aveam dreptul, conform indicatiei geografice protejate, sa luam prune de pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Avantajul nostru era ca in toate tarile limitrofe exista subventie mult mai mare decat in Romania. Si atunci, prunele erau mult mai ieftine decat in Romania, dar acel patriotism care ne caracterizeaza in tot ce facem, nu demagogie, ne-a facut sa dezvoltam acest lant scurt, sa fie pruna din pomul din Romania, in borcanul din Romania.

Ati castigat pana acum vreo batalie cu aceste „clone”?

topoloveniAm reusit de-a lungul timpului sa eliminam prima data produsul celor de la Lidl, care si-a permis sa apara pentru prima data in Romania cu magiunul Sympathica, dupa ce ma ofertasera un an mai devreme sa produc sub marca lor. Am refuzat acea relatie si automat ce si-au propus?! Au incercat sa produca magiunul Sympathica, facut din sirop de prune si magiun. Pai stai un pic, faci magiunul si apoi ii pui sirop? De acolo mi s-au aprins beculetele. Am facut analiza produsului, nu corespundea de nicio culoare cu magiunul de prune romanesc, si am inceput procesul. A durat ceva timp, dar am castigat, asa cum era normal. Mi s-a parut absurd sa ma trimita statul roman pe mine, o intreprindere din categoria IMM-urilor, sa ma judec in conditiile in care exista un regulament in baza caruia se fac certificarile de indicatie geografica, cu denumire de origine protejata sau specialitate traditionala garantata. Ce spune acest regulament? Spune ca indiferent cum s-ar numi, la nivelul unei tari, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, nu are voie acest oficiu sa inregistreze o astfel de indicatie, denumire sau specialitate pentru ca ii aduce atingere.

„ANPC-UL M-A AMENDAT DE NENUMARATE ORI SUB PRETEXTUL CA NU SUNT PRODUS TRADITIONAL”.

Din pacate, acest oficiu nu a tinut seama de absolut nimic si in anul 2012 a inregistrat „Bunatati de Topoloveni”. I-am atentionat, i-am notificat, nu au vrut sa asculte, cum nu vor sa auda nici astazi de nimic. Mai mult de-atat, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului era obligata sa notifice Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, iar Oficiul sa invalideze marca. Chiar daca nu ar fi fost, prin absurd, indicatia noastra protejata, noi inregistraseram la OSIM farfuria si inscrisul Topoloveni intr-un anumit fel. Este identica inscriptionarea pe toate produsele lor a cuvantului Topoloveni. Initial s-au numit Mandy. De ce nu si-au folosit in continuare denumirea pe care au avut-o? Doar pentru ca au venit la Topoloveni la un an dupa ce am venit noi? Nu este normal! Acum oricine vine
in Topoloveni ar trebui sa inregistreze „magiun de prune”, iar in acel borcan sa puna ce vrea dumnealui, cand vrea dumnealui? Ei, initial, au aparut cu magiunul de prune Topoloveni, dupa care si-au dezvoltat inca un lant foarte mare de produse. Noi, in continuare, primim reclamatii vizavi de aceste produse, dar nu voi comenta calitatea lor. Numai ca imi pun mari semne de intrebare vizavi de pret. Acel pret de dumping este din cauza calitatii, din cauza unor smecherii financiare sau din ce motiv o fi el… Pentru ca eu tot ma chinui sa dau pretul mai jos, dar nu poti reduce pretul cand faci calitate. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci nu a vrut sa invalideze aceasta marca. ANPC nu a vrut sa-i notifice, iar noi, din cauza confuziei create, i-am dat in judecata. Noi am promovat magiunul ca produs autentic, unic, traditional romanesc. Noi am promovat peste tot Romania. Romania ce ne face noua? Vrea sa ne distruga? De ce? Pentru ca este mult mai important ca un producator care vinde produse false sa aiba o crestere a vanzarilor? Si ma intreb pentru cine face acele vanzari?

Inteleg ca ati avut unele probleme si cu ANPC-ul?

Pana in acest an am fost amendati in fiecare an, in luna ianuarie, pe motiv ca noi nu suntem produs traditional. Cine ne-a amendat? Ne-a amendat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Nu pot decat sa-i multumesc actualului director general Paul Anghel, care, impreuna cu Ministerul Agriculturii, au emis un ordin catre toate directiile regionale ANPC sa nu ne mai amendeze. Era o logica elementara. Indicatia geografica protejata se obtine pentru produse traditionale din UE. Cum vii tu sa ma amendezi pe mine ca nu sunt produs traditional? Am reusit in 2013 sa facem o standardizare pentru magiunul de prune, pentru ca nu am fost de acord ca romanii sa consume pasta de prune adusa din Ucraina, crezand totusi ca mananca magiun.

Deci, am standardizat in 2013, pe banii nostri. Ne-am trezit in anul 2013, la finalul standardizarii, ca ni s-a ras in nas, spunandu-ni-se: „Ei, si…? Standardul nu este obligatoriu in Romania.” O felicit acum pe Simona Man pentru ca spune din ce in ce mai des: „Atentie, STASuri!” Mie imi trebuie „STAS” in industria alimentara pentru ca trebuie sa stiu ce consum. Este nevoie de un ordin al MADR, ANPC si al Ministerului Sanatatii.

Ne-a mai trebuit inca un an pentru ca am avut opozitia producatorilor din industria alimentara care, asa cum ne asteptam, in momentul in care s-a deschis aceasta nisa a standardelor si a ordinelor pentru un inceput al STAS-ului din industria alimentara, s-au alarmat foarte tare. Eu am mai avut o propunere si o tin pana la capat. Fiecare, impreuna cu copiii, cu parintii, sa manance minimum 6 luni ceea ce se produce in industria alimentara. Hai sa-i vad eu cati se prind la treba asta, ca noi ne prindem. Avem magiun, avem zacusca, pasta de rosii. Traim linistiti fara niciun pic de probleme. Sa-i vad eu pe ceilalti ce vor face!

Zilele trecute am vrut sa inregistram magiunul care se producea in 1914, pentru ca la Topoloveni nu se facea numai magiun din prune. Se facea magiun din strugure, din dovleac si magiun din mar. Eu, de exemplu, olteanca fiind, am trait cu magiun din strugure, pe care nu il faceam cu zahar. Era un anumit soi, se numea ananas, nu are nicio treaba cu fructul ananas. Era un strugure negru din care se facea magiunul din strugure. Erau bucuria noastra, toamna, magiunul si bulionul. Mirosea demential, asta m-a si impins catre magiunul din prune, mirosul. Si-mi respinge mie OSIM-ul inregistrarea magiunului din struguri, dovleac si mar, pe motiv ca magiunul se face doar din prune. Este culmea aberatiei unei institutii care nici macar nu cunoaste termenul din DEX! Magiunul se face din fructe, fara zahar adaugat. Magiunul isi are radacina in termenul turcesc „magun”. Magun insemna aceasta pasta de fructe, fara zahar. Oare chiar asa de tare sa-i fi deranjat pe domnii de la OSIM? Nici macar nu-i cunosc, dar e un fel de familie mafiota. Un functionar a gresit si ca sa nu-si asume intreaga institutie greseala, continua sa se judece.

„MI-AU SCAZUT VANZARILE DE 20 DE ORI DIN CAUZA FALSURILOR”.

Ce inseamna indicatie geografica protejata? Ce anume din denumirea „Magiun de prune de Topoloveni” este protejat?

Conform regulamentul UE 1851/2012 din 21 noiembrie, denumirile sunt „protejate impotriva oricarei utilizari comerciale directe sau indirecte a unei denumiri inregistrate pentru produse care nu sunt acoperite de inregistrare, in cazul in care produsele respective sunt comparabile cu cele inregistrate sub denumirea respectiva sau in cazul in care, printr-o astfel de utilizare, se exploateaza reputatia denumirii protejate.” Or, magiunul de prune de Topoloveni avea certificare din 2008. Din 2008 pana in 2012, cand si-au inregistrat acesti domni „Bunatati de Topoloveni”, magiunul era recunoscut. Deci „nu ai voie sa folosesti cuvinte precum gen, tip, metoda, asa cum se prepara, imitatie sau alte cuvinte similare.” Ai mers pe reputatia mea, ai inregistrat toponimul Topoloveni, pentru ca indicatia geografica este luata de pe numele unei localitati, nu inseamna ca eu am cumparat Topoloveniul, dar acolo s-a facut pentru prima data magiun in Romania, in anul 1914. Deci toponimul este cel care are indicatie geografica, magiun de prune nu este generic. Si ce ne spune art. 13? Ca trebuie refuzata cererea de inregistrare
a unei marci care aduce atingere marcii initiale, iar marcile inregistrate cu incalcarea primului paragraf se invalideaza. Cine trebuia sa faca invalidarea? Trebuia sa o faca ANPC, care este definita de catre statul roman sa verifice aceste denumiri de origini protejate.

Asadar, cei care vor sa faca magiun de Topoloveni trebuie sa-l faca in Topoloveni si sa respecte un caiet de sarcini?

Caietul de sarcini care este pe site-ul MADR din 2009, de cand noi am accesat. Pentru ca in momentul in care tu accesezi un sistem de calitate te duci in primul rand la MADR cu caietul de sarcini. Ministerul Agriculturii il verifica. Noi in 2009 ne-am dus cu caietul de sarcini fara niciun fel de opozitie. A fost pus pe site-ul MADR si exista acolo. Exista reteta unica, autentica si traditionala, pentru ca nu este usor sa faci magiun. Maximilian Popovici in 1914, in Topoloveni, a adus magiunul din acele cazane pe pirostrii in cazane duplicat. Ce inseamna cazan duplicat? Cazane cu pereti dubli prin care trece abur tehnologic, a carui temperatura noi o controlam in fabrica. In momentul in care noi controlam temperatura, se mentin vitaminele, mineralele, fitonutrientii din prune, ba chiar mai mult decat sunt in prune pentru ca 1 kg de magiun se obtine din 3,5 kg pana la 5 kg de prune. Or, in conditiile in care tu nu ai voie sa pui pectina, esti obligat sa folosesti prune proaspete. Automat este un proces de productie foarte lung, noi scoatem o tura de magiun la 12 ore. Perioada in care poti sa prelucrezi magiunul este foarte scurta. Vedeti? Se schimba tot timpul clima. De la o luna si jumatate, doua luni de recoltare, cat am avut prin 2007-2008, acum cred ca mai avem doar ultimele zile din august si cel mult primele decade din septembrie, dupa care prunele nu mai sunt. Acest produs nu se face repede, cum fac unii dulceturi, intr-o jumatate de ora. Nu! Este un produs obtinut din prune de o foarte buna calitate. Cei care vin sa ne viziteze fabrica atunci cand avem ziua portilor deschise vor vedea ca nici la piata, de multe ori, nu vor gasi calitatea prunelor pe care noi le avem in procesul de productie. Avem deja furnizori consacrati si intodeauna avem numai furnizori din Romania. Asta este esenta magiunului de prune. Nu ai zahar, fierbi foarte mult timp, ai ingrediente de cea mai buna calitate.

„DACA SE PLATESTE AMENDA, VA TREBUI SA MANCAM SCOARTA DE COPAC”.

Am avut o mare problema cand am cumparat din Italia aceste cazane. In Occident toata industria alimentara foloseste doar cazane inchise ermetic. Cum sa aduci cazane deschise cand producatorul le facea inchise? Atunci am comandat cazane cu capac rabatabil.

topoloveni1Magiunul nu este atat de simplu de facut. Cei de la „Bunatati de Topoloveni” au venit exact pe zona noastra. Produsele lor sunt puse pe raft, exact langa ale noastre. Normal ca ei au preturi de 2-3 ori mai ieftine, pentru ca una este sa faci un produs plin de E-uri, sa pui ingrediente de proasta calitate sau sa importi, si alta este sa ai fructe si legume proaspete, romanesti. Romania are cele mai bune fructe si legume, pentru ca noi avem cel mai bun pamant, dar, din pacate, ne batem joc de tot ce este in jurul nostru. Eu am zis asa: pentru ca ANPC sa functioneze, ar trebui sa existe o Autoritate de Protectie a Producatorului. Pentru ca daca spui protectia producatorului, spui si verificarea producatorului si, automat, pe masa consumatorului vor fi doar alimente functionale. Imi place Austria. Au doua standarde: pentru austrieci si pentru export. In afara pleaca cu E-uri si cu tot ce vrei, dar ei in interior au interzis in industria alimentara folosirea oricarui tip de conservant. Noi de ce trebuie sa ne autodistrugem? Ma uit la cultivatorii de rosii cum isi arunca rosiile, ma uit la cei cu laptele. Ei sa introduca aceasta Autoritate pentru Protectia Producatorului. Sa introduca STASurile. STAS-urile vor face diferenta si la pret. Si atunci omul nu se va mai duce spre pretul mic. Acel pret mic va fi de fapt platit de cel putin 100 de ori mai mult la prima vizita la medic, la primul medicament pe care il cumpara. Pai sa facem comparatia intre pretul magiunului nostru si pretul unui medicament pentru constipatie. Orice medicament pentru constipatie este mult mai scump decat un borcan cu magiun. In momentul in care consumi un borcan de magiun, iti asiguri fier, potasiu, magneziu. Magiunul este puternic detoxifiant. Am facut studiul clinic la Institutul Paulescu. Acolo s-a spus clar ca persoanele bolnave de diabet pot sa consume magiunul de prune Topoloveni. Normal, cu acceptul medicului pentru ca nu toata lumea are aceeasi intoleranta la zahar.

Cu cat v-au scazut vanzarile in ultima perioada de cand spuneti ca aceste falsuri au devenit tot mai agresive?

topoloveni2In conditiile in care noi am ajuns de la un produs la 23 de produse, pentru ca avem si gama Topoloveana – dulceturile in care am inlocuit siropul de zahar cu sirop natural din mar –, vanzarile au scazut de 20 de ori. Este imposibil sa supravietuiesti ca firma si eu astept foarte tare sa vad cui fac factura: ANPC, OSIM, Ministerul Sanatatii, pentru ca si el este in acest ordin pe care noi l-am dat vizavi de calitatea produsului. Cui fac factura? Nu stiu, eu zic sa inceapa sa se pregateasca, sa stranga bani, pentru ca nu voi accepta ca munca mea, munca tuturor celor care stau si lucreaza cu noi, sa fie luata in deradere. Am fost printre primii care au luat doua stele Michelin din 3. Este supremul in gastronomie. Am luat argint si bronz cu dulceturile noastre la Monde Selection. Nu exista niciun producator roman care sa fi participat la Monde Selection. Acolo se fac si multe analize pe produs. Romania, auzi cine suntem noi? Noi pur si simplu iti facem numai fala, iar tu ce faci? Iti bati joc? Pana cand si de ce?

O alta problema care a aparut in industria alimentara este acea lege a ambalajelor, cu acele OTR-uri. Aveti borcane, ambalaje grele care sunt cele mai afectate. Veti scumpi produsul din cauza acestui blocaj?

Vizavi de ambalaje, noi am gasit o solutie juridica si am spus clar: cine a facut evaziune sa scoata banii de unde i-a bagat. Nu ma intereseaza unde i-au ascuns, cum i-au ascuns, sa scoata banii, sa ii plateasca, pentru ca noi avem suficient de mare povara in industria alimentara. Eu nu voi scumpi din cauza ambalajelor. Am schimbat acel nenorocit de OTR care ne-a afectat pe toti si vom functiona. Cred ca aici, in industria alimentara, exista deja o coeziune si suntem mult prea multi de aceasta data ca sa se intample ceva rau pentru producatori. Intr-adevar, este ceva mai scump acest contract pe care il avem acum, dar nu atat de mare incat sa-mi modific pretul. Nu voi modifica pretul!

Nici daca va trebui sa platiti amenda de 2 lei/kg?

Am mare incredere ca acea amenda nu se va plati. In momentul in care se va plati acea amenda, inseamna ca trebuie sa ne ducem toti la radacina copacului si sa revenim la a manca scoarta de pe copac. Este mult prea mult. Nu cred ca se va plati!