EXPO Conferinta RO.aliment: “Retetele consacrate” pot salva produsul autentic romanesc

0
734

Miercuri, 15 iunie 2016, la hotel Sport din Poiana Brasov a avut loc prima zi a EXPO CONFERINȚEI “Produsul românesc și valoarea lui pe piață”. Evenimentul organizat de revista ro.Aliment a adunat la masa discuțiilor top manageri, investitori, femieri, ingineri tehnologi, directori de achiziție, directori de producție, directori de calitate, autorități.

Expo conferința a fost deschisă de dr. Enache Dorin Valter, Director Executiv DSVSA Brașov din partea Autorității Naționale Sanitar-Veterniare și pentru Siguranța Alimentelor care a susținut o prezentare despre siguranța lanțului scurt.

În loc de marginalizarea producătorilor locali de alimente, avem nevoie de produse centrate pe oferta acestor producători, ce pot hrăni comunitățile locale, fără să existe presiunea lanțurilor de aprovizionare industriale. Modul în care localizarea produce, procesează, și distribuie alimente, poate ajuta la transformarea economiei noastre, astfel încât acesta să abordeze problema schimbărilor climatice, a colapsului biodiversității, precum și scăderea nivelului de inegalitate socială și economică”, a spus reprezentantul ANSVSA.

Tot acesta a precizat la expo conferința de la Poiana Brașov că pe piața românească, gama produselor ecologice este destul de restrânsă. “Majoritatea alimentelor este adusă din străinătate – conserve de legume, fructe, unele produse de panificaţie etc. Cele mai vândute produse sunt laptele, iaurturile, brânzeturile, ouăle, fructele, legumele, dar și mezelurile. Vânzările totale de produse ecologice în România ajung la aproximativ 12 milioane de euro, ceea ce reprezintă sub 1% din piața de retail și foarte puțin față de 5-6%, cât este media europeană”.

A urmat de comisarul-șef Claudiu Susanu de la ANPC care a vorbit despre practici comerciale incorecte, iar directorul PRODCOM, Aurel Tănase a adus în discuție care sunt verigile lipsă pe lanțul – fermier.

Dorin Cojocaru, președintele APRIL, într-o prezentare susținută în cadrul primei ediții a EXPO CONFERINȚEI a spus că produsul românesc trebuie să se lupte din ce în ce mai mult cu importurile din ce în ce mai mari ale rețelelor de supermarketuri, ce produc sub marcă proprie alimente, în alte țări. “Acum 3-4 ani marca proprie avea o cotă de piață de 3-4%, în industria lactatelor. În prezent cota de piață a ajuns la 24%,” explica președintele APRIL.

Reprezentantul APRIL a mai adăugat că o posibilă salvare ar putea să vină din partea produselor cu rețete românești consacrate, în condițiile în care, clientul român își dorește din ce în ce mai mult astfel de produse. “Recent, MADR a emis un ordin care reglementează domeniul produselor cu rețete românești consacrate. Un astfel de produs trebuie să fie, printre altele fabricat după o rețetă tradițională – să aibă o vechime minimă de 30 de ani de producere neîntreruptă – și să aibă materie primă doar de la ferme de pe teritoriul României”, a mai spus Cojocaru.

O altă prezentare care a generat interes a fost cea a autorului cărții “Etichetarea alimentelor prin exemple”, Cristian Popa. “Suprareglementarea, dar și traducerile realizate de neprofesioniști, din legislația europeană sunt o adevărată piatră de moară pentru producătorul și procesatorul autohton de produse românești”, este concluzia autorului cărții.

La ora actuală domeniul etichetării alimentelor, din România, se ghidează după un număr de peste 50 de legi românești și europene, încontinuu modificate și amendate, arată Cristian Popa. “Eticheta perfectă este un lucru foarte complicat pe piața produselor alimentare din România,” explică acesta. ”Avem legi românești ce pun bariere în primul rând produselor românești,” concluzionează acesta, referindu-se la fenomenul suprareglementării.

Consider că piața românească de legume și fructe congelate, fără cartofii pai, este de circa 40.000 tone/an, din care doar 15% este acoperită de produsul românesc”, arată Constantin Mirea, director comercial LEGOFRUCT într-o prezentare susținută în cadrul primei ediții a EXPO CONFERINȚEI “Produsul românesc și valoarea lui pe piață”. “Dacă am livra pe piață la capacitate maximă am putea să acoperim o cerere de 17.000 tone/an”, explică Mirea.

Alte prezentări au fost susținute de Alexandra Burcuși, Office Manager Biotrend Plus care a vorbit despre soluții inovatoare pentru igienă și siguranța produselor alimentare sau de Csaba Demeter, Marketing Manager Frisomat România care ne-a povestit destinația unei hale Frisomat potrivită atât pentru producție industrială sau alimentară, servicii, show-room, agricultură, zootehnie, agrement cât și pentru logistică (depozite).

Parteneri oficiali: Ministerul Agriculturii, Romalimenta, Federația Națională PRO AGRO, Centrul de Formare Profesională a Asociației Naționale a Industriilor din Morărit și Panificație din România, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Organizația Națională Interprofesională PRODCOM LEGUME FRUCTE, Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), Confederația Asociațiilor Țărănești din România, ASIAR, ARC, RO-FISH.

Partener PREMIUM: Cris-Tim

Parteneri GOLD: Kuk Romania, Zimbria, Biotrend Plus

Parteneri: Doripesco, Apa Armonia, Arovit, Metro, Carrefour, Selgros, AHK, Econet Romania, Dulceața lui Răzvan, Sergiana Poiana Mărului, H&E Reinert, Camera de Comert Romano-Italiana, Ferma Cernat, Apidava, Sudpack Romania, Legofruct, Fermele Ado, Simon ZID, Five Continents, Lactate Brădet, Frisomat, Cooperativa Someș Arieș, Systec Agripack, Sealed Air, Diversey Food Care Hygene Solutions, Cryovac Food Care Packaging, Grup Șerban, Unicredit Țiriac Bank, Negro 2000, SIAD România, Pati Pan Delicia, Unicarm, HBP Eko, Euroconsultants, CERT IND

Partener principal media: TVR

Parteneri media: Business 24, Agerpres, Comunicate de Afaceri, Comunicate de presa, Buna ziua Brasov, Monitorul Express, Jurnalul de afaceri, Business Press Agricol, Monitorul Express, BIZ, Cotidianul Agricol, Nonguvernamental