O distilerie estoniana va transforma pomul de Craciun dintr-un oras local in apa tonica

0
227
PFAS

Un producator estonian de alcool va transforma pomul de Craciun dintr-un oras local in apa tonica – cea mai recenta miscare intr-un efort pentru a reduce cantitatea de deseuri utilizabile.

Bradul de 17 m inaltime a fost expus in ultimele doua luni, in orasul Kuressaare de pe insula Saaremaa din Estonia. Distileria locala Lahhentagge, cu sediul pe insula, va folosi acele si ramurile copacului, pentru a produce apa tonica de molid si cardamom, lansata pentru prima data in luna iunie. Procedeul este similar cu cel al producatorului olandez Lowlander, despre care FoodBev a publicat stirea ca a transformat arborii de Craciun aruncati in bere.

Fondatorul companiei, Maarit Pöör, a spus:

“Ne gandeam la un pom de Craciun uscat cand am avut momentul de sclipire: pomul de Craciun al orasului este destul de mare si ramane in frig, asa ca nu se usuca. Suntem destul de norocosi sa traim intr-un loc in care se nasc idei care ar putea parea complet nebunesti la inceput.

Avand in vedere mineralele si vitaminele pe care le gasim in acele de molid, precum si numarul de molizi care sunt taiati in fiecare Craciun, putem spune ca fructificam o importanta oportunitate.”

Lahhentagge este numele unuia dintre putinii producatori locali apa din Estonia. Pe langa faptul ca pune la dispozitia companiei un ingredient foarte necesar pentru apa tonica de molid si cardamom, ultima initiativa a companiei propune o solutie noua pentru cantitatea imensa de pomi de Craciun aruncati in fiecare an la nivel mondial.

Numai in SUA, estimarile sugereaza ca intre 25 si 30 de milioane de pomi de Craciun sunt cumparati in fiecare an.

Traditia pomului de Craciun este foarte indelungata in Estonia, care a fost primul loc din lume in care a fost utilizat un pom de Craciun intr-un loc public, in 1441.

Pe langa apa tonica, Lahhentagge distileaza, de asemenea gin, folosind ierburi si radacini selectate de pe coasta Saaremaa. Ginul este descris ca fiind “parfumat, cu o aroma bogata si puternica”.