Programul “Alege oaia” a ridicat consumul de carne de oaie in randul romanilor la 37 de tone lunar

0
177

Programul “Alege oaia” a ridicat consumul de carne de oaie in randul romanilor la 37 de tone lunar, ceea ce inseamna ca 1.500 de oi, o stana intreaga, sunt taiate si livrate in lanturile de magazine, sustine ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul Agriculturii, Petre Daea arata ca prin sase retaileri cunoscuti (Metro, Selgros, Auchan, Kaufland, Mega Image, Penny) – de unde detine date oficiale – si care vand in 262 de magazine, zilnic, carne de oaie au fost comercializate peste 37 de tone pe luna. Se taie si se duc in lanturile de magazine aproape 1.500 de oi.

”Iata, o stana se taie si mananca romanii carne buna, gustoasa, sanatoasa, facuta in cele mai curate zone ale tarii, pe pasuni montane, in goluri alpine, cu multa grija, cu stradanie, dar cu drag de aceasta specie. Si aici nu sunt luate in calcul retelele consacrate, respectiv pietele organizate,” arata ministrul.

Un al doilea aspect este ca prin programul Kaufland “Tara mea” este extraordinar ce se intampla astazi. S-a pornit de la 400 de porci pe zi, porci crescuti in Romania, iar astazi se vand 1.200 de porci zilnic.

”Au inceput si fermierii mici si produsele traditionale cu etichete de identificare, cu trasabilitate necesara pentru a respecta siguranta alimentului, sa se lege cu retelele de comercializare. Iata ca se preconizeaza ca, pana in 2020, in acest program, 60% din produsele din magazine sa fie romanesti. Si vor fi, ” declara ministrul Agriculturii. ”Ce trebuie sa facem noi pentru asta, ministrul sau Ministerul Agriculturii? In tara, ca politica, pentru a organiza fermieri, a le crea conditii pentru preluarea produselor, pentru ca nu poti sa alimentezi un magazin cu o chita de marar luata de pe ulita si cu o alta chita luata de pe ulita cealalta. Aici trebuie sa asiguri constant consumul si cu produse de calitate. Sa ne organizam, sa facem aceste retele. Sunt rezultate spectaculoase fata de ceea ce a fost pana acum, dar suntem departe de a rezolva problema tarii in cateva luni. Este imposibil, iar care isi propune ori este utopic ori n-are habar de domeniu.”