Achim Irimescu a participat la reuniunea Consiliului UE pe teme de agricultura si pescuit

0
283

Achim Irimescu, a participat in 18 iulie 2016, alaturi de ministrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene, la Bruxelles, la cea de a 3481-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit). Pe ordinea de zi au fost incluse dezbateri pe teme ce vizeaza simplificarea Politicii Agricole Comune si o evaluare din partea Comisiei Europene a primului an de aplicare a „inverzirii” si a fost adoptat un pachet de masuri de sprijin pentru sectoarele aflate in dificultate.

Achim_Irimescu2In cadrul reuniunii, Comisarul Phil Hogan a prezentat un pachet pentru sectorul laptelui aflat in criza – lasand flexibilitate statelor membre pentru a distribui ajutorul si catre alte sectoare. Suma de 500 milioane de euro a fost impartita in doua, dupa cum urmeaza – 350 milioane de euro pentru a redresa problemele din sector si 150 milioane pentru a permite statelor membre sa reduca voluntar productia de lapte.

„Cred ca este o masura foarte buna. Stim cu totii ca sectorul laptelui se confrunta cu probleme grave de când s-a renuntat la cota de lapte. In Romania, in zona de munte s-a ajuns la un pret de 40 bani/litrul de lapte – in timp ce in supermarketuri preturile sunt in jur de 4 – 4,5 lei.

E clar ca sunt probleme pe lantul alimentar, de aceea am si cerut solutii pentru echilibrarea riscului intre actorii de pe lant, pentru ca fermierii sunt cei care suporta riscul in prezent.

Este foarte important ca legislatia necesara sa se adopte cât mai rapid, pentru ca suntem deja in luna iulie si, de asemenea, conditiile care vor fi impuse sa nu duca la o crestere exagerata a birocratiei. Pentru implementarea cât mai rapida a masurilor este nevoie de eforturi sustinute pentru ca banii sa ajunga cât mai repede la fermieri”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

Achim_Irimescu3Referitor la „Inverzire”, ministrul Achim Irimescu a avut o interventie cu privire la acest subiect, având in vedere ca anul 2015 a fost primul an de punere in aplicare deplina a noii PAC, reprezentand o perioada esentiala de verificare a aplicabilitatii prevederilor comunitare si nationale pentru fermierii romani si administratie.

„Din experienta dobândita rezulta necesitatea simplificarii, iar inverzirea cu siguranta poate fi adaptata la situatiile specifice din statele membre, oferind flexibilitate in implementare. Esentiala este reducerea poverii administrative si a unor efecte nedorite asupra potentialului de productie fara a ne abate de la obiectivul de mediu al inverzirii. O simplificare a inverzirii incepând cu anul 2017 este binevenita si salutam munca depusa de Comisie, insa consideram ca expertii nostri trebuie sa aiba posibilitatea sa analizeze cu atentie propunerile pentru a nu avea un efect contrar”, a afirmat ministrul Achim Irimescu in acest context.

Achim_Irimescu7Inverzirea este una din inovatiile introduse in sistemul platilor directe pentru PAC 2014-2020. Scopul acesteia este sa recompenseze fermierii pentru adoptarea si mentinerea unei abordari durabile a utilizarii terenurilor agricole si pentru pastrarea resurselor naturale  prin adoptarea de practici care contribuie la atingerea tintelor UE de mediu si clima.

Comisia a efectuat o evaluare a prevederilor privind inverzirea dupa primul an de aplicare. Din decembrie 2015 pana in martie 2016 a avut loc o consultare publica. Comisia a informat asupra rezultatelor consultarii, a concluziilor sale si despre cum intentioneaza sa le implementeze rapid. Raportul va fi inclus intr-un document de lucru al Comisiei. Masurile preconizate vor include un pachet de modificari ale actelor delegate sau de implementare care se refera la inverzire. Scopul modificarilor este ca acestea sa fie aplicate pentru anul de cerere 2017.