Billa renunta la certificarea Fair Trade!

0
1089

Billa renunta la certificarea Fair Trade dupa ce in 2013, la putin timp de la lansarea brandului Billa, retailerul isi adauga in portofoliu un prim articol sub certificare Fair Trade. Un pariu ambitios, sustinut la prima vedere si de pozitionarea pe premium de la vremea respectiva a brandului Billa.

Chiar daca nu era vorba de un articol produs exclusiv pentru piata romaneasca, valoarea adaugata era incontestabila. Retailerul intra astfel pe un segment de nisa, certificarea Fair Trade fiind rar intalnita in randul brandurilor private prezente pe piata romaneasca.

Trei ani mai tarziu articolul revine, noua sa imagine fiind personalizata integral pentru piata romaneasca. Pe fondul repozitionarii brandului Billa pe un palier inferior, conserva de ananas sufera cateva schimbari, cea mai importanta fiind renuntarea la certificarea Fair Trade. Nu cunoastem motivul care a stat la baza acestei decizii. Nu este insa exclus ca lipsa de informare sa fi fost un filtru in fata consumatorului, certificarea Fair Trade putand fi asociata cu o pozitionare premium. Si implicit cu un pret superior. Putine sunt astazi companiile care deruleaza comunicari pe Fair Trade. Cat despre lanturile de retail, nici nu poate fi vorba. Produsele existente acum in piata sub branduri private pot fi numarate pe degetele de la o mana. Tacerea retailerilor este astfel explicabila. In absenta unor campanii de informare, pentru romani ceritificarea Fair Trade ramane in continuare inconjurata de mister.