Protest de amploare al transportatorilor, in Capitala

0
450

Astăzi, 17 decembrie, are loc în Capitală, mai precis în Piața Victoriei protestul transportatorilor, care vor intra în număr limitat prin șoseaua Kiseleff, astfel încât să nu blocheze traficul.

Circulatia rutiera va fi restrictionata, joi, incepand cu ora 5:00, pe soseaua Kiseleff, de la Piata Victoriei pana la Piata Presei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Transportatorii rutieri au anuntat de marti ca vor protesta in fata sediului Guvernului, joi, intre orele 10.00 si 15.00, iar la actiunea de protest vor fi participa aproximativ 9.000 de autobuze, autocare si taxiuri care apartin patronatelor cu activitate in domeniul transportului public de persoane si aproximativ 900 de autocamioane din domeniul transporturilor de marfa.

“Prezentam scuzele noastre bucurestenilor pentru actiunea de protest care va afecta circulatia in zona centrala a orasului, insa aceasta este singura cale prin care autoritatile pot fi determinate sa inteleaga faptul ca institutiile trebuie sa fie in slujba cetatenilor si nu invers. Masurile luate in ultimul timp afecteaza atat transportatorii, cat si cetatenii posesori de autovehicule, care vor plati RCA de cca. 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiara a romanilor. De asemenea, cresterile de taxe din Transporturi vor afecta toate celelalte industrii si comertul, prin cresterea preturilor, astfel incat va produce o scadere a puterii de cumparare, ce-i va afecta pe toti romanii”, a declarat presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Vasile Stefanescu, intr-un comunicat de presa.

Transportatorii cer interventia autoritatilor pentru aplicarea unui cost al primei RCA rezonabil, in conditiile in care tariful RCA a fost mărit cu peste 300 la suta in ultimele sase luni pentru activitatea de transport persoane si transport marfa, inclusiv taxi, eliminarea supraacizei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, interventia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligati sa plateasca sume enorme pentru drepturile de autor, desi obiectul lor de activitate il constituie transportul de persoane, si nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale in autobuze, taxiuri si urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui inaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.