Ion Tiriac s-a retras din actionariatul Metro

0
398

Omul de afaceri Ion Țiriac s-a retras din businessul Metro prin vânzarea participației minoritare pe care o detinea la rețeaua locală de magazine cash&carry către grupul german. Acesta devine astfel, unic acționar al Metro Cash&Carry România.

“Participaţiunile Zareba Holdings au fost achiziţionate de către Metro Cash&Carry International BV, astfel încât acum Metro deţine un procent de 100% (din Metro Cash & Carry România, n.r.). Suntem încântaţi de colaborarea de lungă durată avută până în acest moment, decizia respectivă fiind luată de comun acord”, a declarat pentru MEDIAFAX, Adina Tîmplaru, Director de Comunicare şi PR al Metro Cash&Carry România,

Tranzacția, care a vizat un procent de 15% din acțiunile Metro Cash&Carry România, a fost semnată în luna noiembrie 2015, insa in ceea ce priveste pretul tranzactiei, reprezentantii companiei, nu au facut publice informatii.

Metro_3Primele informații despre o posibilă preluare de către grupul german, a participației deținute de Ion Tiriac în Metro Cash&Carry, au fost publicate în raportul financiar pe 2009. La acel moment a fost înregistrat în contabilitatea Metro un provizion de 27 de milioane de euro pentru o eventuală răscumpărare de acțiuni.

Metro Cash & Carry a raportat afaceri de 887 mil. euro în România, în anul fiscal încheiat la 30 septembrie 2015. Aceasta cifra este in scădere cu 2,1% față de anul fiscal anterior. Compania deține în prezent, in tara noastra, o rețea de 31 de magazine cash& carry, o platformă de comerț online, cat și franciza La Doi Pasi dezvoltată în parteneriat cu retaileri independenți locali. Compania are la acest moment circa 4300 de angajați, față de 4.900 în anul fiscal 2013/2014.

Aceasta scadere a numarului de angajati s-a datorat în principal vânzării magazinelor Real, dar şi în contextul închiderii unui magazin Cash & Carry, din Piteşti.

Grupul german Metro mai deţine în România 4 hipermarketuri Real. În 2012, grupul german a vândut 20 de magazine Real din România către retailerul francez Auchan, într-o tranzacţie de 1,1 miliarde euro care a inclus şi unităţile din Ucraina, Polonia şi Rusia.