250 de organizatii isi unesc fortele pentru a rezolva problema deseurilor din plastic

0
33

250 de organizatii, inclusiv companiile de prima importanta din industria alimentara si a bauturilor, guvernele si producatorii de ambalaje au semnat The New Plastics Economy Global Commitment (Angajamentul global al noii economii in domeniul plasticului), actiune coordonata de ONU si Fundatia Ellen MacArthur, care urmareste sa gaseasca o rezolvare pentru nivelurile ridicate de deseuri din plastic.

Documentul a fost semnat in cadrul Our Ocean Conference (Conferinta pentru Oceanul Nostru) din Bali, Indonezia, iar organizatiile participante vor avea ca obiectiv crearea unui “nou standard” pentru ambalajele din plastic, creand o economie circulara care va mentine plasticul in economie, astfel incat sa nu devina niciodata deseu si va viza totodata eliminarea utilizarii viitoare a ambalajelor din materiale problematice sau inutile prin redesign, inovare si introducerea de noi modele de livrare.

Organizatii precum Nestle, Coca-Cola, PepsiCo, Pernod Ricard, Unilever, Danone si Mars Inc., au semnat documentul, iar acesta a fost aprobat si de Economic Forum (Forumul Economic Mondial), The Consumer Goods Forum (Forumul Bunurilor de Consum) si de World Wide Fund for Nature (WWF – Fondul Mondial pentru Natura).

Obiectivele asumate prin Angajamentul Global vor fi revizuite la fiecare 18 luni, iar organizatiile participante vor publica date anuale despre progresele lor, pentru a ajuta la impulsionarea si asigurarea transparentei.

răspundereAngajamentul Global a stabilit trei obiective initiale pentru a deschide calea pentru o economie globala circulara:

• Eliminarea ambalajelor de plastic problematice sau inutile si trecerea de la modelele de ambalare de unica folosinta, la reutilizare.
• Inovarea pentru a se asigura ca 100% din ambalajele din plastic pot fi reutilizate, reciclate sau descompuse cu usurinta si in siguranta pana in 2025.
• Recircularea materialului plastic produs prin cresterea semnificativa a cantitatilor de materiale reutilizate sau reciclate si transformate in ambalaje sau produse noi.

Erik Solheim, seful Uinted Nation Environment, a declarat:

“Materialul plastic din ocean este unul dintre cele mai vizibile si tulburatoare exemple de criza a poluarii cu plastic. The New Plastics Economy Global Commitment reprezinta cel mai ambitios set de tinte pe care le-am vazut in lupta cu poluarea cu materiale plastice. El stabileste etapele pe care companiile si guvernele trebuie sa le ia pentru a gasi o solutie la cauzele profunde ale poluarii cu plastic si indemnam pe toti cei care lucreaza in domeniu sa se implice in aceasta problema globala si sa vina alaturi de noi”.

Fondatorul Fundatiei Ellen MacArthur, Ellen MacArthur, a adaugat:

“Stim ca eliminarea materialelor plastice de pe plajele si din oceanele noastre este vitala, dar acest lucru nu opreste fluxul de deseuri de plastic care intra in oceane in fiecare an. Trebuie sa mergem in amonte la sursa fluxului. The New Plastics Economy Global Commitment reprezinta un nou inceput, companiile, guvernele si alte entitati din intreaga lume unindu-se si avand o viziune clara asupra a ceea ce avem nevoie pentru a crea o economie circulara pentru plastic. Acesta este doar un pas spre ceea ce va fi o calatorie provocatoare, dar care poate aduce beneficii uriase societatii, economiei si mediului. Incurajez toate intreprinderile si guvernele sa mearga mai departe si sa se lanseze intr-o cursa la varf in crearea unei economii circulare pentru plastic. Una in care acest material nu devine niciodata deseu sau poluant.”