95% din valoarea ambalajelor din plastic este pierduta din economie la prima utilizare

0
126
pet

In ultimii 50 de ani, rolul si importanta materialelor plastice in economia noastra au crescut in mod constant.

Productia globala de materiale plastice a crescut de doua ori fata de anii 1960, ajungand la 322 de milioane de tone in 2015. Se asteapta o noua dublare in urmatorii 20 de ani. In UE, sectorul materialelor plastice are 1,5 milioane de angajati si a generat o cifra de afaceri de 340 de miliarde de euro in 2015.

Desi productia de plastic in UE a fost stabila in ultimii ani, cota UE pe piata mondiala este in scadere pe masura cresterii productiei in alte parti a lumii. In UE, potentialul de reciclare a deseurilor din plastic ramane in mare parte neexploatat. Reutilizarea si reciclarea materialelor plastice la sfarsitul duratei de viata este foarte scazuta, in special in comparatie cu alte materiale, cum ar fi hartia, sticla sau metalele.

Aproximativ 25,8 milioane de tone de deseuri de plastic sunt generate in fiecare an in Europa. Mai putin de 30% din aceste deseuri sunt colectate pentru reciclare. Din aceasta proportie, o cota semnificativa este lasata de UE sa fie tratata in tari terte, unde se pot aplica standarde de mediu diferite.

In acelasi timp, ratele de depozitare si incinerare a deseurilor din plastic raman ridicate, la 31% si respectiv 39%; in timp ce depozitele de deseuri au scazut in ultimul deceniu, incinerarea a crescut. Potrivit estimarilor, 95% din valoarea materialului de ambalare din plastic, adica intre 70 si 105 miliarde de euro anual, este pierduta din economie dupa un ciclu foarte scurt, respectiv dupa prima utilizare.