Ambalaje din plastic, comestibile, din proteine din lapte

0

Lactips a dezvoltat un material plastic comestibil facut din proteine din lapte (cazeină), susținând că are un potențial enorm pentru ambalajele inteligente din industria alimentară și a băuturilor.

Lactips, un start-up, cu sediul în Saint-Etienne, Franța, a fost fondată în 2014 de către Marie-Hélène Gramatikoff, Frédéric Prochazka și Fabrice Plasson pentru a aborda problema deșeurilor ce poluează mediul.

Gramatikoff, CEO al Lactips, a declarat că din punct de vedere istoric, ambalajele din produse chimice au avut un impact negativ asupra mediului, prin reziduurile rezultate și prin modul în care ambalajul este eliminat.

„Sunt aproximativ 300 de milioane de pungi și saci din plastic, eliminate ca deșeuri, în fiecare an; și multe alte tone de produse chimice sub formă de ambalaje ce ajung în gropile de depozitare a deșeurilor sau în apele curgătoare sau mări“, a spus ea.

„La Lactips producem pelete bio, revoluționare din plastic care pot fi transformate în folii solubile în apă. Produsul nostru se poate dizolva în apă caldă sau rece și este complet biodegradabil, în comparație cu foliile utilizate în prezent, care lasă reziduuri chimice în mediu”.

Prochazka, lector și cercetător la (Universitatea Jean Monnet) UJM și co-fondator / director stiintific al Lactips a declarat că face pelete termoplastice pe bază de proteine din lapte printr-un proces industrial, care poate fi utilizat de către clienți ca materie primă pentru termoformare, film/folie sau orice fel de aplicații pentru ambalaje din material plastic.

„Problemele de mediu și creșterea durabilă devin tot mai importante în procesele de luare a deciziilor strategice. Tehnologia noastră permite dezvoltarea de noi aplicații pentru industria alimentară și a băuturilor, inclusiv ambalaje comestibile pentru produse pe bază de lapte“, explica acesta.

Intrați pe noi piețe de desfacere

„Acum dorim să oferim clienților noștri din domeniul industrial inovații cu adevărat formidabile pentru a-i ajuta să intre pe noi piețe. Noi credem că produsul nostru este o alternativă mai ecologică la produsele pe bază de petrol, fiind mai eficient și mai durabil pentru consumatori și mediu.“

Folia Lactips din bioplastic este biodegradabilă în totalitate, în 18 zile și poate fi folosită și pe post de compost.  Prochazka a mai adăugat că o serie de aplicații specifice pot fi utilizate în dezvoltarea produsului pentru a încetini procesul de biodegradare a produselor alimentare și pentru a îmbunătăți controlul prospețimii lor.

„Materialul din care este făcut ambalajul trebuie să izoleze conținutul de factorii externi și să prevină degradarea calității lor“, a spus el.

“Oxigenul, azotul, dioxidul de carbon, vaporii de apă, și alte gaze din aer au un impact major asupra prospețimii și calității produselor alimentare și medicamentelor și de aceea, proprietățile de barieră pentru aceste gaze sunt extrem de importante. „La Lactips producem un plastic bio care are excelente proprietăți de barieră pentru oxigen“.

Folia biodegradabilă și solubilă în apă a fost produsă până în prezent, de Lactips pentru industria detergenților, iar acum compania vrea să se extindă în segmentelor ambalajelor pentru alimente și băuturi.