Ambalaje inteligente cu design personalizat

Imagini care, întâmplător, ies în evidență pentru a da naștere la o varietate de suporturi pentru pahare.

0
323

Decupajele formate de cuvântul Chartreuse (o marcă de lichior franțuzesc) lasă să se ghicească varietatea de imagini imprimate digital pe manșonul interior al acestui nou ambalaj inteligent, relatează Process Alimentaire.

Tipografia franceză din Isère, FP Mercury, a investit recent 2 milioane de euro într-un utilaj digital de tipărire  HP 30000 care a permis obținerea unui ambalaj personalizat pentru lichiorul „Chartreuse”.

„Acesta este un echipament de ultimă oră, care ne va ajuta să democratizm ambalajul inteligent în Franța”, au declarat reprezentanții tipografiei.

În primul rând, acest echipament a permis imprimarea de date variabile: un cadran care corespunde unor ediții limitate (1/1500, 2/1500, …) care face ca fiecare ambalaj Chartreuse să fie unic.

Vizualizare de rețete  de cocktailuri în realitatea augmentată

În plus, față de tradiționala rețetă de cocktail imprimată pe ambalaj, consumatorul are acum la dispoziție în această nouă variantă de ambalare, un film care arată prepararea rețetei în cauză, în realitatea augmentată, prin scanarea cu un smartphone a unei imagini imprimate pe ambalaj. În interiorul cutiei se află, de asemenea, un alt strat imprimabil pe care apare o imagine variabilă ce poate fi unică pentru fiecare amblaj în parte. Aceasta este generată prin intermediul zoom-urilor și rotațiilor aleatoare vizuale, putându-se obține mii de combinații diferite.

„Modul de decupare al literelor din cadrul cuvântului Chartreuse permite, de asemenea o anumită variabilitate a transparenței ce creează anumite efecte ce amintesc de ferestrele catedralei Voiron”, spun reprezentanții FP Mercur.

Suporturi de pahare pre-tăiate, surpriza din ambalaj

În cele din urmă, o surpriză îi așteaptă pe consumatorii, în interiorul ambalajului, deoarece vor găsi o serie de suporturi pre-tăiate de pahare ce pot fi detașate și utilizate în timpul degustării băuturii. Mai multe modele diferite au fost tipărite pentru a încuraja colectarea.

Acest ambalaj tocmai a câștigat concursul Inkspiration Dscoop Award 2017, categoria „ambalaje din carton”, concurs organizat de Dscoop, comunitatea internațională de utilizatori HP (Hewlett Packard), care s-a desfășurat  la Lyon, la jumătatea lunii iunie și care a beneficiat de participarea a 1.300 de persoane din 45 de țări diferite. Ambalajul Charterhouse a fost selectat dintre 200 de proiecte ce au concurat la titlu.

Obiectiv 5 milioane de euro în 2020

„Investiția în echipamentul HP 30000, care există numai în trei exemplare în Europa, permite explorarea unor noi posibilități de imprimare și comunicare prin intermediul ambalajelor pentru industria franceză (produse de lux, produse cosmetice sau agro-alimentare etc.), dar, de asemenea, este utilă și pentru micii producători, deoarece permite imprimarea în volum mic, la prețuri accesibile,” explică Frederick și Philippe Corbo, proprietarii FP Mercur.

Tipografia cu sediul în St Marcellin, în Isère a atins 1,3 milioane de euro cifra de afaceri în 2016, față de 630.000 € în 2015. Acesta are ca obiectiv o cifră de afaceri de 5 milioane până în 2020 și 25 de angajați cu 14 persoane mai mult decât numărul actual.