Studiu: ambalarea generică ar putea costa companiile 187 miliarde de dolari

0
69

Politicile de ambalare generice ar putea determina opt mari companii ce activează în industria alimentară și a băuturilor să piardă vânzări de 187 miliarde de dolari, potrivit unui nou studiu realizat de firma de consultanță și evaluare a afacerilor, Brand Finance, citat de Food Bev.

În urma experienței introducerii ambalajului neutru pentru produse din tutun, unele țări solicită extinderea legislației și la alte sectoare. Brand Finance a analizat impactul financiar potențial al unei astfel de politici asupra brandurilor alimentare și din domeniul băuturilor pentru patru categorii: alcool, produse de cofetărie, gustări savuroase și băuturi zaharoase.

AB InBev, Coca-Cola, Danone, Heineken, Mondelēz Internațional, Nestlé, PepsiCo și Pernod Ricard se așteaptă ca vânzările lor să se micșoreze în cazul în care ambalajul generic, neutru ar deveni obligatoriu mandatat pentru aceste categorii de produse alimentare și băuturi. Aceste firme controlează 1.242 de mărci, din care 907 sunt utilizate pentru comercializarea alcoolului, a produselor de cofetărie, a gustărilor savuroase și a băuturilor zaharoase.

Brand Finance crede că PepsiCo și Coca-Cola se numără printre companiile cele mai expuse acestui risc, cu posibile pierderi de 43 miliarde dolari și 47,3 miliarde de dolari respectiv 27% și 24% din valoarea totală a acestor companii.

Studiul susține că întregul portofoliu de mărci al companiilor specializate în producerea de băuturi alcoolice, precum Heineken, AB InBev și Pernod Ricard, ar putea intra în domeniul de aplicare al acestei legislații, punând în pericol viitoarele fluxuri de venituri.

Un calcul pentru toate brandurile principale de băuturi alcoolice și băuturi carbogazoase „indică o pierdere potențială de 293 miliarde dolari pentru industria băuturilor la nivel global”.

„Estimările se referă la pierderea de valoare derivată în mod special din mărci și nu reprezintă alte pierderi potențiale care rezultă din schimbările de preț și de volum ale produselor vândute sau din comerțul ilicit. Prin urmare, prejudiciul total pentru întreprinderile afectate este probabil să fie mai mare.”

David Haigh, CEO al Brand Finance, a declarat: „Trecerea la ambalajegenerice în sectorul alimentelor și băuturilor ar face ca unele dintre cele mai puternice mărci din lume să fie de nerecunoscut, schimbând pentru totdeauna aspectul dulapurilor de uz casnic și al rafturilor supermarketurilor și ar duce la pierderi astronomice pentru aceste multinaționale.”

„Pierderea anticipată a aportului mărcii, în cazul companiilor expuse acestui risc este doar vârful aisbergului. Ambalarea generică înseamnă, de asemenea, pierderi în industriile creative, inclusiv în domenii precum cel al serviciilor de design și publicitate, care se bazează în mare măsură pe contractele cu sectorul FMCG”.

Un număr tot mai mare de țări introduc reguli stricte privind comercializarea și publicitatea produselor alimentare și a băuturilor în încercarea de a preveni obezitatea și bolile determinate de de stilul de viață.

Având în vedere cererile în creștere pentru introducerea de astfel de măsuri, perspectiva apariției unor reglementări pentru ambalajul gneric pare a fi din ce în ce mai probabilă.