Biscuiții cu 25% zahăr au fost votați produsul cel mai înșelător din 2017

0
88

Biscuiții Kinderkeks de la Alete au fost votați produsul cel mai înșelător din 2017, anunță Food Navigator.

Biscuiții firmei Alete – care face parte din grupul Nestle –  sunt comercializați ca fiind „adecvați pentru copii”, în ciuda faptului că ei conțin 25% zahăr.

Organizat în fiecare an de diferitele sucursale naționale ale grupului de monitorizare a industriei alimentare Foodwatch (care are operațiuni în Germania, Franța și Olanda) evenimentul urmărește să atragă atenția asupra a ceea ce se spune că sunt practici nelegale și/sau înșelătoare de marketing și etichetare.

Alete, care face parte din grupul Nestle, a concurat cu alte patru nominalizări pentru a obține premiul întâi, în „competiția” în care, pentru a-și asgura primul loc a primit jumătate din cele 73.000 de voturi exprimate.

Conform ambalajului produsului, biscuiții sunt potriviți pentru copiii cu vârsta de peste opt luni.

„Deși Alete promite în pagina sa web de pornire (home page) că produsele sale sunt adaptate la nevoile nutriționale ale copiilor și sugarilor și că părinții ar trebui să nu fie îngrijorați de regimul alimentar, producătorul de alimente pentru copii continuă să fie deosebit de cinic comparativ în recomandările nutriționale relevante cu gama sa”, a declarat Foodwatch.

Alete a spus că Kinderkeks sunt în concordanță cu cerințele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind aportul de zahăr.

Potrivit Foodwatch, însă, aceste calcule s-au bazat pe nivelurile recomandate pentru adulti și nu pentru cele pentru copii.

Foodwatch a mai spus că aproximativ 30% dintre produsele Alete, inclusiv iaurtul, porridge-ul și hrana lichidă conțin circa 30% zahăr, ceea ce arată o atitudine „iresponsabilă” a companiei.

Mențiunile vor fi modificate, iar prodususl îmbunătățit

Alete, cu toate acestea, a numit premiul Foodwatch ca fiind „impropriu și nejustificat”. Ei au mai declarat că biscuiții Kinderkeks, în cauză, au respectat pe deplin toate cerințele legale și că mențiunea de pe ambalaj „adecvat pentru copii” se referă la forma biscuiților, care a fost aleasă astfel încât bebelușii de la opt luni să-i poată apuca.

„Totuși, mențiunea potrivit pentru copii nu este atât de importantă pentru noi, așa că vom renunța la ea. Vom revizui eticheta și vom elimina mențiunea”, au declarat reprezentanții companiei.

„Ingredientul zahăr, precum și conținutul de zahăr sunt indicate clar pe ambalaj și oferă orientări privind utilizarea corectă a produsului, de exemplu în ceea ce privește dimensiunea porției și importanța unei îngrijiri stomatologice aprofundate. Astfel, părinții primesc informații complete”, a adăugat compania.

Alete a mai arătat că deja „se lucrează deja la o rețetă îmbunătățită a Kinderkeks”, deși nu a putut furniza mai multe informații.

Alte nominalizări la acest premiu au fost un ulei de gătit de la Unilever, un mic dejun cu cereale de la Kellogg și o supă de coadă de vită, care nu conține nici un fel de coadă de vită.

Câștigătorii din anii anteriori și-au schimbat ambalajul. Spre exemplu, retailerul olandez Albert Heijn a fost nominalizat în 2015 pentru o pungă de afine comercializate ca fiind un super-aliment sănătos, în ciuda faptului că acestea conțineau 68% zahăr adăugat. Ei au promis să diminueze conținutul de zahăr în urma premiului.