China si SUA au o contributie majora la piata echipamentelor pentru ambalarea produselor alimentare

0
394

Conform celui mai recent studiu de piata lansat de TechNavio, este de asteptat ca piata mondiala de masini de ambalare a alimentelor sa creasca la o un ritm de 6,61% in timpul perioadei de prognoza.

Raportul de cercetare intitulat “Global Food Packaging Machinery Market 2016-2020″ (Piata globala a echipamentelor pentru ambalarea produselor alimentare ofera o analiza in profunzime a pietei in ceea ce priveste evolutia veniturilor si a tendintelor. Studiul include, de asemenea, date si previziuni pentru diferite segmente de piata si  regiuni geografice.

ambalarea_produselor_alimentare2Din punct de vedere geografic, piata mondiala a masinilor de ambalare a alimentelor este impartita in trei regiuni cheie: APAC (Asia-Pacific-Australia-Oceania), EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), si cele doua Americi.

Tarile cheie care asigura cele mai mari venituri pentru aceasta piata sunt SUA si China.

Sharan Raj, analist principal la TechNavio pentru piata ambalajlor, arata ca: “In Statele Unite, preocuparea consumatorilor asupra risipei de alimente a dus la cererea de ambalaje complexe si inteligente, care, la randul sau, au determinat dezvoltarea pietei. Totodata China este considerata a fi un centru de productie si un centru de export major pentru toate produsele fabricate.

Datorita avantajului sau relativ legat de costuri, China atrage producatori globali care investesc in facilitati de productie. Acest lucru a condus la o crestere a nevoii de ambalaje utilizate pentru tranzit si export prin porturi si aeroporturi, ceea ce a dus la o cerere mare de utilaje pentru ambalare din partea Chinei”.

In functie de tipul echipamentelor, raportul imparte piata mondiala a utilajelor pentru ambalarea alimentelor in urmatoarele segmente: FFS (Form Fill Seal, adica forme/tavite, recipiente, folii  pentru sigilare); Etichetare si codificare; Ambalare si paletizare; Alte echipamente si piese de schimb.

Piata globala a echipamentelor de ambalare de tip FFS

ambalarea_produselor_alimentare3Piata globala a echipamentelor de tip FFS, de ambalare a produselor alimentare va creste intr-un ritm constant pe parcursul perioadei de prognoza. Acest segment de masini a reprezentat cea mai mare parte a pietei in 2015. Unul dintre factorii majori de crestere a pietei este o evolutia pozitiva inregistrata in sectoare, cum ar fi produsele alimentare pentru copii, produsele de panificatie, produsele de cofetarie, si alimentele congelate. Tarile in curs de dezvoltare, cum ar fi China si India sunt principalele piete care contribuie la veniturile totale obtinute pe acest segment.

Cresterea cererii de ambalaje durabile in tarile in curs de dezvoltare este motorul care asigura cresterea pietei la nivel mondial  pentru utilaje de ambalare FFS. In plus, cererea mare pentru masini FSS este de asteptat sa fie in continuare alimentata de segmentul gustarilor/snacks si al altor produse alimentare convenabile din punctul de vedere al usurintei in consum, deoarece aceste echipamente ofera versatilitatea si viteza necesara pentru diferite formate de ambalare.

Piata globala a echipamentelor de etichetare si codare

Se preconizeaza ca piata globala a echipamentelor de etichetare si codare sa creasca rapid in timpul perioadei de prognoza cu un ritm de expansiune de la 13,4% in 2015, pana la 14,2% pana in 2020. Unul dintre cele mai importante motive pentru cresterea acestui segment este cererea venita de la producatori pentru astfel de echipamente noi, avansate din punct de vedere tehnologic, care sa poata furniza etichete in diferite forme, desene, modele sau dimensiuni.

ambalarea_produselor_alimentare4Multi furnizori, cum ar fi Tetra Pak si Elopak si-au construit capacitati de productie in pietele emergente, unde nivelul de eficienta energetica este ridicat, iar costurile de productie sunt scazute. Prin urmare, este de asteptat ca productia de etichete sa creasca in mod constant pe parcursul perioadei de prognoza.

Piata globala a echipamentelor de ambalare si paletizare

Piata globala a echipamentelor de ambalare si paletizare este de asteptat sa creasca moderat in timpul perioadei de prognoza. Cota de piata a acestui segment este, de asemenea, de asteptat sa creasca de la 10,62% in 2015, la 11,25% pana in 2020. Unii dintre factorii majori pentru cresterea pietei sunt reprezentati de cererea puternica venita din segmentul de e-commerce si preocuparea tot mai mare pentru calitatea produselor alimentare in randul producatorilor.

“Producatorii sunt foarte preocupati de protectia produselor alimentare de daunele externe. Protectia la intemperii, reducerea risipei si utilizarea optima a materialului de ambalare ii va determina pe producatorii de alimente sa achizitioneze noi echipamente de ambalare si paletizare in timpul perioadei de prognoza “, adauga Sharan.

Piata globala pentru alte masini si echipamente de ambalare a alimentelor  si de piese de schimb

Piata globala pentru alte masini si echipamente de ambalare a alimentelor  si cea de piese de schimb este de asteptat sa creasca moderat in timpul perioadei de prognoza. Segmentul include masini de curatare, de uscare, utilaje de sterilizare, benzi transportoare si masini de ambalare auxiliare.

ambalarea_produselor_alimentareUnul dintre factorii majori de crestere ai pietei este reprezentat de crestere nevoii de piese de schimb pentru masinile de ambalat defecte. Cererea din segmente de utilizatori finali, precum ar fi cei din domeniul produselor de panificatie, ai carnii de pasare, si ai sectorului de fructe si legume, care necesita o intretinere regulata, este de asteptat sa stimula expansiunea pietei. Totusi, nevoia de masini avansate tehnologic si robuste, manifestata pe celelalte segmente este de asteptat sa contribuie la diminuarea ritmului de evolutie al pietei.