Contributiile la Fondul de Mediu: Modificari referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje

0
182

Modalitatea de gestionare a contributiilor la Fondul pentru Mediu a suferit unele modificari fiind, in principal, vizate ambalajele si deseurile de ambalaje, conform Ordinului Ministrului Mediului nr. 149/2019, publicat pe 27 februarie.

Noul ordin aduce, printre altele, o serie de noutati, clarificari ale prevederilor existente, precum si ajustari pentru corelarea cu legislatia primara in privinta contributiei de 2 lei/kg pentru ambalaje.

Astfel, cantitatile de deseuri de ambalaje incredintate spre valorificare prin reciclare se considera ca fiind greutatea deseurilor de ambalaje care intra in operatia de reciclare in care acestea sunt reprelucrate in produse, materiale sau substante.

Insa ordinul nu mentioneaza care este documentul acceptabil pentru AFM, care atesta intrarea deseurilor in operatia de reciclare, ceea ce este de natura sa puna potentiale probleme in practica.

Ambalajele primare reutilizabile cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l utilizate pentru produsele destinate consumului populatiei se inregistreaza, incepand cu 31 martie 2019, in evidentele contabile la valoarea de 0,5 lei/ambalaj.

reciclareOperatorii economici care realizeaza in mod individual obiectivele anuale de valorificare/reciclare isi pot indeplini aceste obiective prin: valorificarea ambalajelor primare reutilizabile devenite deseuri; valorificarea ambalajelor primare proprii folosite/preluate de la beneficiari, inclusiv a ambalajelor primare ale produselor importate/achizitionate intracomunitar pentru utilizare sau consum propriu, devenite deseuri; valorificarea ambalajelor secundare si a ambalajelor pentru transport utilizate la livrarea marfii si preluate de la beneficiari, inclusiv a ambalajelor secundare si a ambalajelor pentru transport ale produselor importate pentru utilizare sau consum propriu, devenite deseuri.

In linie cu modificarile aduse Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, se restrange semnificativ posibilitatea de indeplinire individuala a obiectivelor.

De asemenea, Ordinul omite sa mentioneze expres printre categoriile de deseuri care pot fi utilizate pentru indeplinirea individuala a obiectivelor o categorie importanta de deseuri de ambalaje proprii generate in activitatea operatorului responsabil.

Este cazul deseurilor de ambalaje secundare si de transport ale produselor introduse pe piata de operatorul responsabil si care devin deseuri in activitatea operatorului in cadrul operatiunilor de dezambalare si pregatire a produselor pentru livrare/ distribuire (de ex., dezambalare si reambalare pentru livrare catre punctele de vanzare). Aceasta omisiune genereaza incertitudine in legatura cu posibilitatea de utilizare a acestor deseuri de ambalaje pentru indeplinirea individuala a obiectivelor.

Produsele fabricate pentru un operator economic care isi aplica denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs, in scopul introducerii pe piata si/sau al punerii in functiune in Romania in numele sau se considera a fi introduse pe piata nationala de catre acesta.

Deseurile de ambalaje din lemn care sunt reciclate in ambalaje din lemn si cele care sunt reparate in vederea reutilizarii se considera a fi introduse pe piata din nou la prima utilizare a acestora dupa efectuarea operatiilor respective.

Se mentioneaza clar ca un produs importat/achizitionat intra-unional in vederea exportului de catre acelasi operator economic nu se considera introdus pe piata si, in consecinta, pentru acesta nu trebuie atinse obiectivele anuale si nu se datoreaza contributia de 2 lei/kg.

Daca un produs care se afla in locurile de depozitare ale producatorului/importatorului, nu este inca pus la dispozitie sau nu este livrat in vederea distributiei, consumului sau utilizarii, atunci nu este considerat ca introdus pe piata si, in consecinta, nu trebuie atinse obiectivele anuale si nu se datoreaza contributia de 2 lei/kg pentru acesta.

Aceasta clarificare poate pune, in practica, probleme de interpretare cu privire la determinarea momentului introducerii pe piata in cazul importurilor/achizitiilor intracomunitare, respectiv daca acesta este momentul importului/achizitiei intracomunitare sau un moment ulterior cand produsele in cauza sunt directionate efectiv pentru distributie, utilizare sau consum.

Pentru anul 2019 se permite ca transferul de responsabilitate catre o organizatie care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului sa priveasca si cantitati de ambalaje introduse pe piata in lunile anterioare incheierii contractului cu aceasta organizatie.

Specialistii Deloitte va recomanda sa analizati, in perioada urmatoare, impactul acestor modificari asupra modului de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si sa luati masurile necesare in vederea asigurarii conformarii, de exemplu, modificarea contractelor pentru indeplinirea individuala a obiectivelor anuale de valorificare, analiza necesitatii transferului (partial) de responsabilitate daca obiectivele anuale de reciclare/ valorificare nu pot fi indeplinite integral in mod individual etc.

Ordinul 149/2019 aduce modificari anexei la Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu.