Eticheta Evolved Nutrition Label va fi lansata in unele tari ale UE

0
240

Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola si Unilever vor incepe sa adauge etichetarea nutritionala Evolved Nutrition Label (ENL) produselor comercializate de ele in unele tari ale UE, au anuntat companiile la inceputul acestei luni.

Un purtator de cuvant al Evolved Nutrition Label a declarat ca, in conformitate cu legislatia UE privind concurenta, companiile membre vor comunica separat despre aceasta masura, inclusiv despre tarile in care va fi lansata, categoriile de produse si calendarul introducerii acestui tip de eticheta nutritionala.

“Etichetele Evolved Nutrition Label vor incepe sa apara treptat pe rafturi pana la sfarsitul anului 2018, iar companiile anticipeaza ca vor acumula informatii preliminare despre modul in care aceste etichete sunt primite de consumatori pana la sfarsitul anului 2020.”

Cele cinci companii au realizat un studiu privind modelul ENL, chestionand 3500 de consumatori din sapte tari din UE (Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia, Spania) asupra preferintele lor pentru logo-urile nutritionale.

etichetarePotrivit companiilor, studiul a constatat ca opt din 10 consumatori au gasit ca eticheta ENL este usor de inteles si utila pentru a evalua continutul de nutrienti al alimentelor si bauturilor, permitandu-le sa faca dintr-o singura privire o alegere de produs informata.

Majoritatea celor chestionati si-a exprimat preferinta pentru etichetele colorate comparativ cu eticheta alb-negru a tabelului de referinta aflat in prezent pe etichete. De asemenea, consumatorii europeni “prefera, in general, etichetarea per portie celei pentru 100 g de produs atunci cand este vorba despre compararea continutului de nutrienti al diferitelor produse folosind un cod de etichetare colorat“.

Sondajul “consolideaza optiunea companiilor pentru Evolved Nutrition Label”, au spus acestea.

Totusi, responsabilul pentru politica alimentara din cadrul grupului european pentru drepturile consumatorilor, BEUC, Emma Calvert, a pus la indoiala validitatea rezultatelor sondajului Evolved Nutrition Label.

cleanNu a fost surprinzator faptul ca cei intervievati au declarat ca prefera codul culorilor comparativ cu informatia nutritionala alb-negru, iar companiile din cadrul initiativei ENL au optat sa nu compare schema lor de etichetare nutritionala cu sistemele de codare prin culori utilizate deja, cum ar fi UK Light Traffic (sistemul britanic tip semafor) sau Nutriscore-ul francez, ci doar cu informatiile nutritionale monocrome, a spus ea.

“Ancheta Evolved Nutrition Label a cerut pur si simplu consumatorilor sa spuna daca prefera informatia nutritionala codata prin culori per portie sau per 100 g de produs. Nu a reusit in mod esential sa demonstreze ca informatiile pe portie au fost mai eficiente decat cele la 100 g de produs in a-i ajuta pe consumatori sa compare produsele si sa faca alegeri mai sanatoase. Acesta ar trebui sa fie obiectivul central al oricarei scheme de etichetare nutritionala frontala a ambalajului.

Codurile de culoare trebuie determinate uniform. Permitand criterii mai indulgente pentru portii mai mici, asa cum isi doresc companiile membre ENL, se va ajunge in mod inevitabil la mai putine alimente etichetate cu rosu, desi acestea au inca niveluri ridicate de grasimi, sare si zahar. In cele din urma, acest lucru va face mai dificil pentru consumatori sa compare produsele si ii va induce inevitabil pe acestia in eroare. “

Mars, care era membru al Evolved Nutrition Label, a anuntat in luna martie a acestui an ca a parasit grupul si nu va folosi logo-ul, invocand lipsa credibilitatii si a consensului.

Logo-ul a atras critici din partea industriei lactatelor, care l-a numit ca fiind un “nonsens”, in timp ce grupul francez de aparare a drepturilor consumatorilor UFC-Que Choisir au declarat ca este “o incercare de a lupta” cu NutriScore-ul oficial al Frantei.

Luna trecuta, Comisia Europeana a convocat o intalnire cu mai multi actori din piata pentru a discuta diferitele abordari ale etichetarii, in timpul careia a fost prezentata sigla ENL, alaturi de alte etichete nutritionale interpretative.

calitateCompaniile membre Evolved Nutrition Label au declarat ca “au apreciat feedback-ul deschis si constructiv” si au afirmat ca acest lucru ar permite dialogul in jurul tuturor sistemelor de etichetare a nutritiei propuse in Europa, conducand, in cele din urma, la o abordare coordonata, la nivelul UE, a etichetarii nutritionale frontale.

Companiile solicita de asemenea Comisiei Europene sa stabileasca dimensiunile portiilor standardizate sau reglementate, conform cerintelor Regulamentului UE privind cerintele de informare ale consumatorilor legate de produsele alimentare.