Nestlé adopta Nutri-Score … unde se poate

0
103
Nutri-Score

Gigantul alimentar Nestlé a anuntat planurile de adoptare a schemei de etichetare Nutri-Score in statele membre care sustin deja adoptarea siglei pe partea din fata a ambalajelor. Produsele vor fi etichetate in acest fel inainte de sfarsitul anului.

Nutri-Score este o schema voluntara de tip ”front-of-pack” (plasata pe partea din fata a ambalajului) care clasifica alimentele si bauturile in functie de profilul nutritional. Sistemul cu coduri de culoare clasifica articolele de la A (alegeri sanatoase) la E (alegeri mai putin sanatoase).

Tarile care au adoptat deja etichetarea Nutri-Score sunt Franta, Belgia si Elvetia. Cu toate acestea, nu toate statele membre au introdus sistemul, inclusiv Germania.

Potrivit organizatiei internationale pentru protectia consumatorului ”Foodwatch”, ministrul federal al agriculturii din Germania, Julia Klöckner, a respins continuu modelul, sustinand ca este nevoie de cercetari ulterioare.

“Julia Klöckner ignora datele stiintifice coplesitoare. Cu sistemul de etichetare Nutri-Score, toata lumea poate vedea dintr-o privire care sunt alimentele procesate, echilibrate sau dezechilibrate din punct de vedere nutritional “, a spus Luise Molling de la Foodwatch la inceputul lunii trecute.

In general, decizia Nestlé a fost salutata pe tot cuprinsul UE. Organizatia Europeana a Consumatorilor (BEUC) a declarat ca este “bucuroasa sa vada ca Nestlé a ascultat apelul consumatorilor.”

“Suntem dornici sa vedem care produse vor purta eticheta si speram ca initiativa se va extinde in mai multe tari. De asemenea, incurajam alte companii sa urmeze exemplul si sa afiseze aceasta eticheta nutritionala usor de inteles, pe propriile produse. Dar, in cele din urma, avem nevoie de o eticheta care sa devina obligatorie in intreaga Europa, astfel incat toti consumatorii sa poata beneficia de aceasta si sa faca alegeri alimentare informate “, a declarat ofiterul pentru politica alimentara, Emma Calvert.