”Semnalele ce vorbesc despre sanatate” de pe batoanele alimentare pot induce in eroare consumatorii

0

Imaginile cu fructe de pe ambalaje si numele unor produse “ce fac referire la sanatate” de pe batoanele-gustare, pot pacali clientii, determinandu-i sa creada ca acestea contin fructe reale, spune grupul de aparare a drepturilor consumatorilor Choice.

Un ultim studiu realizat pe un numar de 224 de batoane tip snacks, cu cereale, musli, nuci si/sau seminte a descoperit ca unele produse cu adaos de zahar, si-au mascat continutul acestora cu referiri la ingrediente “naturale“, cum ar fi fructele si iaurtul.

sanatate3Tom Godfrey de la grupul australian de aparare a drepturilor consumatorilor, Choice, spune ca, de fapt, continutul real de fructe, in unele dintre aceste gustari nu reprezinta altceva decat o “farsa“, dand ca exemplu Kellogg’s Raspberry & Apple K-Time Twists care contine doar patru la suta concentrat de suc de zmeura si nici un pic de zmeura sub forma de fructe intregi.

Hillcrest Chewy Muesli Bars Strawberry & Yoghurt  de la Aldi foloseste pe ambalaj imagini cu capsuni proaspete, dar in schimb contine “aroma de capsuni din bucati de fructe“, care constau din concentrate din fructe, arome si o gama larga de aditivi.

Dl Godfrey spune ca, in astfel de cazuri, consumatorii nu ar trebui sa fie convinsi sa achizitioneze produsul prin termeni de marketing, precum “natural” sau “continut redus de grasimi” si “IG scazut“.

“Din pacate, atunci cand vine vorba de snack-baruri (gustari tip baton), nu exista nicio reteta pentru a gasi fructe reale in produsele alimentare prelucrate si care se pot balaci intr-o mare de zahar, daca ne vom baza doar pe mesajele de marketing si numele de marca gasite in supermarket,”, a spus el.

“Pentru a face lucrurile si mai rele, nu exista in prezent nicio cerinta din partea autoritatilor australiene, pentru companiile de produse alimentare, de a detalia pe eticheta adaosul de zaharuri. Acest lucru face mai usoara sarcina pentru gigantii junk-food-ului de a ”indulci” adevarul cu “halouri de sanatate” dubioase de pe ambalaj. “