Patru inovații din industria ambalajelor alimentare premiate de PackTheFuture

Pentru cea de-a treia ediție, au fost depuse 37 de dosare de către companii germane, franceze, austriece, italiene și spaniole. 10 premii au fost acordate.

0
287

Competiția europeană „PackTheFuture – Premiul pentru ambalarea durabilă în domeniul plasticului” este organizată de Elipso și IK, organizațiile profesionale reprezentând fabricile de ambalaje din plastic și de ambalaje flexibile din Franța și Germania.

Ambiția sa este de a promova potențialul creativ și inovator al acestui sector prin recompensarea soluțiilor de ambalare care sunt practice, estetice și ecologice.

Pentru cea de-a treia ediție, au fost depuse 37 de dosare de către companii germane, franceze, austriece, italiene și spaniole. 10 premii au fost acordate. Dintre acestea, patru sunt pentru amblaje utilizate la produse agroalimentare: două în categoria Eco-Design, două în categoria Profit social.

În categoria „Eco-design”:

O sticlă decorată, ce elimină manșonul suplimentar

Optys este o sticlă complet decorată, fabricată direct, fără etichetă sau manșon. Ea a fost proiectată de către Coveris (producătorul de ambalaje rigide din materiale plastice) și Serac (producătorul de mașini de ambalat) pentru a reduce amprenta de mediu a acestui tip de flacoane utilizate pentru iaurturi, lapte UHT sau băuturi pe bază de lapte. Este produsă într-o singură operație, prin termoformare verticală a unei folii de polipropilenă Coveris pre-imprimată pe o mașină Agami de la Serac, la o rată de până la 10.000 de sticle pe oră. Foița de plastic este prevăzută, dacă este necesar, cu o barieră de lumină sau oxigen. Decorul poate ocupa întreaga sticlă, de la partea inferioară până la partea superioară a gâtului. Ceea ce în mod clar concurează cu manșonul. Un alt avantaj al soluției este că procesul de termoformare Agami este mai simplu și necesită mai puțină energie decât extrudarea sau turnarea prin suflare.

O peliculă detașabilă care se sudează la temperaturi scăzute

Cryovac Seal Appeal PSF zal este o folie termocontractibilă sigilabilă ermetic, pentru aplicații de sigilare sau termoformare a salatelor preparate, cuburi de brânză și fructe gata de consumat, proaspăt tăiate. Această folie anti-umezeală este caracterizată de niveluri ridicate de transparență, ermeticitate și decojire. Oferă posibilitatea de sudare la temperaturi joase (110°C până la 180°C), asigurând o bună rezistență la rupere și reducând în același timp consumul de energie în timpul producției. Structura sa PET reduce greutatea filmului.

În categoria „Profit societal”:

O folie pentru produsele ce pot fi gătite în ambalaj

Cryovac Oven Ease este o folie destinată gătitului în ambalaje închise. Fie că este vorba de pasteurizare și sterilizare la producător, fie că este vorba de gătit saude reîncălzire la utilizatorul final, ea poate fi utilizată într-o gamă largă de cuptoare (convenționale, cu abur sau cu microunde). Materialul este avizat pentru a fi folosit în procese de coacere la temperaturi de până la 200 ° C și de congelare până la -25 ° C. Această soluție este adecvată pentru toate tipurile de alimente care nu au un factor de reducere și sunt ambalate ermetic pentru a evita contaminarea (de exemplu produse pe bază de ulei marinat ). Gama de aplicații, fezabilă pe echipamentele existente, include pungi retractabile, termoformare și etanșare în vid. Sectoarele țintă sunt produsele brute sau preparate, refrigerate sau congelate (carne, pește etc.).

Un conector care comunică prin NFC

Inovația introdusă de către firma germană Kisico în cazul dopului NFCap, constă într-un cip NFC complet integrat în capac/dop, care este inviolabil și invizibil din exterior. Acest cip permite comunicarea wireless cu orice smartphone compatibil cu tehnologia NFC. El poate fi folosit în mai multe scopuri permițând: să se verifice autenticitatea produsului; garantarea că data de expirare nu este depășită; accesul la informații al consumatorilor. De îndată ce eticheta NFC este integrată în dop/capac, devine imposibilă scoaterea acesteia fără ca dopul/capacul să fie distrus. Cipul nu intră niciodată în contact cu conținutul flaconului, ceea ce reprezintă un avantaj suplimentar pentru produsele alimentare, chimice sau farmaceutice.