O nouă tehnică pentru turnarea prin suflare a PET-urilor

0
371

Prin noua tehnică, Aventics dorește să răspundă cererii pentru forme mai complexe ale sticlei PET (polietilentereftalat) și pentru loturi mai mici, cu o formă a sticlei PET care poate fi controlată și reglată în timpul procesului de turnare prin suflare, potrivit Food Navigator.

Compania crede că va intra pe un teritoriu tehnologic neexplorat cu noua sa tehnologie care va fi prezentată publicului, pentru prima dată, la drinktec 2017 din München, Germania (11-15 septembrie).

Faza pilot

Aventics arată că a colaborat cu „o mare companie specializată în producția de echipamente de umplere” pentru a finaliza o serie de cercetări ample privind procesul de turnare prin suflare și „a validat numeroase  eșantioane” în timpul producției pilot a noilor sticle.

Sticlele PET se clasifică printre cele mai de succes formate de ambalare pentru consumatori, fiind cel de-al doilea cel mai vândut format de ambalaj pe piața bunurilor de larg consum, la nivel mondial și un format de ambalare care continuă să înregistreze un ritm susținut de creștere – mai mare decât ritmul mediu de creștere a pieței ambalajelor, conform Euromonitor International. Ele  pot fi cilindrice sau cu forme specifice, dar toate au un gât îngust pentru turnare. Sticlele PET sunt utilizate de obicei, la îmbutelierea băuturilor răcoritoare, apei minerale și uleiului comestibil și sunt utilizate și pentru amblararea unor produse nealimentare. Buteliile PET diferă de sticlele PET, deoarece gura recipientului este mai largă.

„Clasată în mod clar ca alegerea numărul unu pentru industria băuturilor răcoritoare, PET-ul la nivel global a reprezentat 57% din toate băuturile răcoritoare vândute în 2015, penetrarea și creșterea acestuia fiind influențată în mod pozitiv și de prezența sa dominantă în categoria apelor îmbuteliate”, a declarat Rosemarie Downey, șeful departamentului de cercetare a pieței în domeniul ambalajelor la Euromonitor International.

Ea a adăugat că importanța „mărimii potrivite” este evidentă în categoria băuturilor răcoritoare, prin trecerea la ambalajele de băuturi răcoritoare destinate a conține porții potrivite pentru o singură servire și variante mai mici, de la dimensiunile mai mari ale ambalajelor standard, menționate în categorii cum ar fi băuturile carbonatate, unde obstacolele din calea creșterii se bazează pe motive de sănătate.

„Reducerea dimensiunii ambalajului s-a dovedit a fi importantă pentru că permite consumatorilor să măsoare și să-și regleze mai bine consumul de băuturi răcoritoare și consumul de calorii”, a spus Downey.

De exemplu, în 2015, Coca-Cola a introdus în Canada o sticlă de PET de 500 ml pentru a o înlocui pe cea de 591 ml. Modelul sticlei de Coca-Cola de 310 ml poate înlocui sticla anterioară de 355 ml, reducând în același timp conținutul de îndulcitori, pentru a micșora astfel consumul de calorii și zahăr chiar mai mult.

PET_4Reducerea dimensiunii ambalajului nu are loc exclusiv doar pentru dimensiunile carcateristice porțiilor servite o singură dată, ci există, de asemenea, dovezi că ambalajele pentru întreaga familie se micșorează, trecându-se de la sticle de 2 litri, la cele de 1,5 litri, de 1,25 litri și de 1 litru, care se potrivesc mai bine pentru gospodăriile mai mici din Europa și care doresc să controleze mai bine cantitatea de băuturi răcoritoare carbonatate pe care o consumă. În Elveția, lansarea variantei Rivella de băutură carbonatată non-cola -Rivella Cliq – într-o sticlă de PET de 1 litru este doar un alt exemplu de reducere a ambalajului, din ultimul an.

Flexibilitate

Prin combinarea unei supape proporționale, a controlului electronic și a unui software de comandă, tehnologia Aventics înregistrează valorile reale care apar în timpul procesului de turnare, înainte de suflare și le compară cu o serie de puncte stabilite. Respectivele puncte pot fi stocate prin mijloace clasice (de stocare electronică) sau pot să fie transmise prin toate tipurile de protocoale și comunicații Ethernet în timp real.

„În timpul unei perioade de suflare de circa 200 de milisecunde, există suficiente cicluri de control pentru controlul precis al formării sticlelor. Acest lucru permite tehnicienilor de proces să intervină după cum este necesar, de exemplu, pentru a reduce consumul de materiale și pentru a regla formarea peretelui sticlei”, a declarat un purtător de cuvânt al Aventics.

 

„Realizarea unor economii adiționale de energie este posibilă prin scăderea nivelului de presiune sau prin reducerea temperaturii cuptorului.”

Monitorizarea parametrilor procesului permite notificarea din timp personalul de întreținere pentru a efectua lucrările necesare în pauzele de întreținere planificate. Ca orice tehnologie bazată pe software, procesul de formare a sticlelor poate fi schimbat cu ușurință, fără modificări mecanice și poate fi realizat într-un mod specific pentru fiecare stație de suflare a mașinii. Software-ul poate, de asemenea, să controleze automat evenimentele de proces, de exemplu atingerea punctului optim de randament ori a volumului țintă al flaconului, conform specificațiilor și să le mențină constante, cu condiția să nu se atingă limite specifice de uzură.