Parlamentarii britanici solicită introducerea unei taxe ”latte” pentru a reduce cantitatea de pahare de cafea de unică folosință, aruncate la gunoi

0
49

Deputații britanici au cerut guvernului să introducă o taxă de 25 de euro pe paharele de cafea de unică folosință, ca un prim pas pentru o interzicere totală a acestora în următorii cinci ani.

În condițiile în care Marea Britanie aruncă 2,5 miliarde de cești de cafea de unică folosință pe an, Comitetul de Audit al Mediului (EAC) a prezentat guvernului propunerea de introducere a unei taxe pe paharul de unică folosință, fondurile obținute astfel urmând a fi alocate pentru îmbunătățirea infrastructurii de reciclare a țării.

EAC a spus că, deși unele magazine de cafea oferă reduceri pentru clienții care își aduc recipienți proprii, absorbția acestor oferte este scăzută, ea limitându-se la numai 1-2% din achizițiile de cafea.

Comitetul a luat act de impactul taxării utilizării pungilor de plastic asupra comportamentului consumatorilor (care a redus utilizarea sacilor de plastic cu peste 83% în primul an după ce a fost introdusă taxa) și a concluzionat că, există o mai mare receptivitate a consumatorilor la aplicarea unei taxe, decât la aplicarea unei reduceri. Prin urmare, EAC a îndemnat guvernul să introducă o taxă de 25 de euro pe paharele de cafea de unică folosință, care să fie plătită în plus față de prețul unei cafele. Dacă acest obiectiv nu este atins, acesta propune interzicerea completă a utilizării paharelor de cafea de unică folosință.

Președintele EAC Mary Creagh a declarat: “Marea Britanie aruncă în fiecare an 2,5 miliarde de pahare de cafea de unică folosință; suficient pentru a înconjura planeta de cinci ori și jumătate. Aproape nici unul nu este reciclat și jumătate de milion de pahare de unică folosință ajung pe zi la gunoi. Producătorii și distribuitorii de pahare de cafea nu au luat măsuri pentru a remedia acest lucru și guvernul a stat și el cu mâinile în sân.”

“Piața magazinelor de cafea din Marea Britanie se extinde rapid, așa că trebuie să lansăm o revoluție în domeniul reciclării.”

Comitetul a spus că acțiunea din industrie pentru reciclarea paharelor de cafea de unică folosință a fost voluntară, necondiționată și lentă, iar producătorii plătesc doar “10% din costul de eliminare și reciclare a ambalajelor, lăsând contribuabililor să plătească pentru restul de 90%”. De asemenea, EAC solicită guvernului să adopte o structură a taxei care să încurajeze responsabilizarea producătorului și care să recompenseze gradul mai mare de reciclabilitate, mărind totodată taxele pentru ambalajele dificil de reciclat.

Creagh a adăugat: “Contribuabilii plătesc factura pentru eliminarea miliardelor de cești de cafea aruncate în fiecare an, indiferent dacă sunt sau nu consumatori de cafea”.

“Este corect ca producătorii să suporte mai mult din povara financiară pentru a ajuta la reciclarea ambalajelor, așa că EAC solicită o reformă în ceea ce privește responsabilizarea producătorului care să recompenseze întreprinderile care utilizează ambalaje durabile – și să îi facă pe aceia care nu se conformează acestui deziderat să plătească taxe mai mari”.

În 2016, cea mai mare marcă britanică de marcă de cafea, Costa a lansat o schemă de reciclare în 2000 de magazine, în încercarea de a recupera și recicla paharele de unică folosință. Clienții au fost încurajați să returneze paharele de unică folosință într-un magazin Costa, unde au fost colectate de către partenerul companiei, Veolia, pentru a fi reciclate.

pahare_de_unică_folosință1În același an, producătorul de cești de hârtie James Cropper a lansat o schemă de reciclare împreună cu McDonald’s, care a permis ca hârtia ce intra în compoziția respectivelor cești să fie reciclată la fabricile de reciclare deținute de James Cropper, obținându-se produse noi de hârtie.

S-au făcut, de asemenea, eforturi pentru a găsi o rezolvare a impactului asupra mediului al paharelor de cafea. Frugalpac a dezvoltat pahare de cafea reciclabile, fabricate din hârtie reciclată, care pot fi incluse în fluxurile de reciclare a deșeurilor menajere. Între timp, Nextek a formulat o rășină făcută din pahare întregi de cafea care pot fi turnate într-un număr de produse puternice și durabile.