Reglementarea mai stricta cu privire la BPA se aplica din septembrie

0
243

Masurile mai stricte privind bisfenolul A (BPA) prezent in materialele care intra in contact cu alimentele se vor aplica incepand cu luna septembrie a acestui an.

Comisia Europeana a declarat ca regulamentul, care se aplica de la 6 septembrie 2018, va intari restrictiile privind utilizarea BPA in materialele care intra in contact cu alimentele (FCM). Materialele vopsite sau acoperite cu BPA si materialele plastice care contin bisfenol A introduse pe piata inainte de aceasta data pot ramane pana la epuizarea stocurilor.

Restrictie extinsa la materialele de acoperire
O noua limita de migrare specifica (LMS) de 0,05 mg / kg de hrana pentru BPA care migreaza din lacuri sau acoperiri se va aplica materialelor sau obiectelor destinate contactului cu alimentele.

Nivelurile actuale permit o LMS de 0,6 mg BPA per kg de produs alimentar (mg / kg). LMS este cantitatea permisa de substanta ce poate migra din materialul plastic in alimente. De asemenea, noile reglementari interzic utilizarea bisfenolului A pentru fabricarea canilor pentru sugari, precum si utilizarea de materiale de acoperire care contin BPA pentru ambalarea de alimente destinate sugarilor si copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani.

Safe Food Advocacy Europe a declarat ca este o “oportunitate ratata” de a asigura o mai buna protectie a consumatorilor din UE prin introducerea unei interdictii complete privind utilizarea BPA in toate ambalajele alimentare.

Comisia pentru mediu a Parlamentului European (ENVI) a votat pentru aprobarea legislatiei mai restrictive la inceputul acestui an. La acea vreme, grupul Verzilor / EFA din Parlamentul European a numit decizia drept o “oportunitate ratata”, iar PAN Europe a declarat ca este “regretabil”.

Alianta pentru Sanatate si Mediu (HEAL) a declarat ca nu a reusit sa protejeze sanatatea cetatenilor si ca de noua reglementare va “beneficia in principal” de industria chimica.

Siguranta si eficacitatea inlocuitorilor
Comisia a declarat ca nu exista informatii suficiente cu privire la substantele inlocuitoare si ca este necesara o mai extinsa evaluare a sigurantei si eficacitatii acestora inainte ca BPA sa poata fi inlocuit in totalitate.

Cele mai multe amblaje pentru produse alimentare si bauturi (in jur de 80%) folosesc tehnologia BPA pe baza de rasini epoxidice ca acoperire.

Industria de conserve din UE are in jur de 90 de linii operationale. Aproximativ 50 de miliarde de ambalaje de bauturi si de 20 de miliarde de amblaje pentru produse alimentare sunt produse in fiecare an.

Sectorul de preducere a amblajelor metalice a clamat faptul ca trecerea la alternative (sticla, plastic) ar insemna o scadere a duratei de valabilitate a conservelor cu unul pana la doi ani, ceea ce ar putea duce la o crestere a cantitatii deseurilor alimentare.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) trebuie sa reevalueze BPA pe baza unor noi studii si date stiintifice pentru a aborda incertitudinile ramase. O doza zilnica tolerabila (t-TDI) temporara de 4 μg / kg corp pe zi a fost stabilita in timpul ultimei evaluari. Aceasta activitate urmeaza sa inceapa in primavara anului 2018 si, odata finalizata, Comisia va evalua constatarile si va decide daca este necesara o actiune ulterioara.

Datele care provin de la Consortium Linking Academic and Regulatory Insights, care coreleaza informatiile academice si cele legislative cu privire la toxicitatea BPA (CLARITY-BPA), vor fi de asemenea disponibile in curand.