Era automatizarii in industria alimentara. Meserii noi si meserii care se desfiinteaza

0
228

Unele locuri de munca vor disparea, dar automatizarea duce la un castig net de locuri de munca

Din ce in ce mai multi roboti vor colabora cu oamenii.

Industria romaneasca risca sa ramana in urma vecinilor din punct de vedere tehnologic.

Majoritatea studiilor referitoare la efectele automatizarii asupra somajului au in vedere doar arii geografice limitate, precum mari centre industriale si industrii care necesita folosirea intensiva a fortei de munca si care, prin urmare, angajeaza in general tipuri de lucratori ce pot fi usor inlocuiti de roboti.

Conform acestor studii, utilizarea robotilor are probabil un impact negativ semnificativ doar asupra anumitor tipuri de locuri de munca. De exemplu, pe masura ce robotii sunt utilizati pe o scara din ce in ce mai larga in productie si asamblare, este inevitabil ca acestia sa inlocuiasca lucratorii umani care indeplinesc munci monotone, repetitive si extenuante.

Totusi, daca ne raportam la trecut, in ciuda pierderii de locuri de munca din anumite sectoare, in cele din urma robotii vor crea mai multe locuri de munca decat cele ce vor disparea – la fel ca si mecanizarea bazata pe forta apei si a aburului, ca productia de masa, devenita posibila gratie electricitatii, si ca digitalizarea. In consecinta, chiar daca robotii vor inlocui un anumit numar de lucratori de pe liniile de asamblare, tot ei vor crea mai multe locuri de munca noi – si mai bine remunerate – in domenii precum programarea. Vor exista mai multe locuri de munca, insa vor fi diferite de cele din epoca precedenta.

Cazul Romanei – dupa concedierile provocate de restructurari, industria nu mai gaseste lucratori

Daca in tarile dezvoltate unele industrii au fost afectate de automatizarea liniilor de productie, la noi reforma intarziata a industriei de stat si venirea mai tarziu a investitorilor straini a dus la disponibilizari de sute de mii de lucratori care, fie s-au reorientat catre alte domenii, fie au iesit timpuriu la pensie, fie si-au cautat norocul in vestul Europei.

Prin urmare, avantul investitiilor industriale, care se simte din plin in special in vestul tarii, se loveste de lipsa acuta de lucratori specializati. O solutie pe termen lung este reconversia profesionala si scolarizarea tinerilor. Dar, din cauza declinului demografic, este destul de clar ca deficitul de forta de munca se va mentine la cote ridicate mult timp de acum inainte.

Robotii creeaza locuri de munca prin cresterea productivitatii

Solutia cea mai potrivita este automatizarea industriei si a altor ramuri cu deficit de personal – precum agricultura sau industria alimentara. Robotii au un alt efect pozitiv asupra ratei de ocupare. Oriunde sunt instalati, acestia asigura un nivel constant al calitatii si al fluxului de operatiuni – doi parametri ce arata daca o companie poate produce in mod competitiv pentru piata globala. Acesta este un fapt valabil pretutindeni, dar care are o importanta particulara in tarile in curs de dezvoltare, unde vechiul model de crestere pe baza costului scazut al fortei de munca nu are ca rezultat productia de bunuri de calitate, competitive pe piata globala.

De asemenea, aceasta are importanta si pentru IMM-uri, deoarece robotii le pot ajuta sa atinga nivelul de productivitate si flexibilitate de care au nevoie pentru a concura cu rivali mai mari. Atunci cand companiile devin mai competitive, acestea – si de asemenea furnizorii lor si alte afaceri interdependente – se dezvolta, dand nastere noi locuri de munca, la diferite de cele precedente.

Potrivit unui studiu al companiei Universal Robots, „cobotii” – robotii colaborativi care lucreaza alaturi de muncitori, nu ii inlocuiesc – joaca un rol vital nu doar in a face companiile si societatile mai competitive, ci si in democratizarea accesului la solutii robotice, astfel incat orice afacere, de oriunde din lume, sa se poata folosi de automatizare pentru a fi mai competitiva.

Roboti si coboti: intoarcerea umanului

O serie de studii recente sugereaza ca mai putin de 10% din locurile de munca pot fi complet automatizate. Adevarul este ca majoritatea sarcinilor de la locul de munca necesita abilitati pe care nu le au decat oamenii si in cele mai multe cazuri robotii pur si simplu nu fac fata. Prin urmare, exista o limita naturala a numarului de locuri de munca pe care robotii le vor „fura” probabil de la oameni.

In plus, exista dovezi ca cererea pentru roboti colaborativi – altfel spus, roboti conceputi nu pentru a inlocui, ci pentru a asista lucratorii umani – creste mai rapid decat aceea pentru robotii industriali traditionali, dintre care multi chiar sunt conceputi pentru a inlocui oamenii. Studiul Universal Robots arata ca aceasta crestere se va accelera pe masura ce tendinte precum productia personalizata de masa castiga teren, iar consumatorii prospera si continua sa isi exprime preferinta pentru produse ce demonstreaza un „aport uman” sub forma de inteligenta avansata, la care robotii nu au acces.

In concluzie, Robotii – si in special cobotii – creeaza un numar mai mare de locuri de munca decat cele pe care le elimina, si adesea mai bine remunerate, cresc productivitatea si imbunatatesc competitivitatea; toate acestea sunt motive excelente pentru ca decidentii politici sa promoveze utilizarea robotilor si sa evite ridicarea de bariere in calea adoptarii lor.

Industria romaneasca are nevoie de 10.000 de roboti industriali

Producatorii industriali din Romania au nevoie de investitii masive in automatizare si robotizare pentru a se adapta la actualele conditii, caracterizate de cresterea salariilor din sector, de lipsa relativa de personal calificat si necesitatea asimilarii in productie a produselor cu valoare adaugata ridicata.

Potrivit Federatiei Internationale pentru Robotica, Romania are 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, in timp ce in Polonia numarul acestora este de 28, iar in Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucratori industriali. Cehia este cea mai dezvoltata piata central si est europeana, cu aproape 100 de roboti la 10.000 de muncitori.

Potrivit Federatiei Internationale pentru Robotica, China a devenit cea mai mare piata, cumparand anul trecut o treime din toti robotii industriali produsi in intreaga lume si ajungand la o baza instalata de 340 de mii de unitati.