Șt. Sofronie (SNICK AMBALAJE): „Organele statului trebuie să poată să impună colectarea taxei pe ambalaje în mod uniform de la toți jucătorii din piață”

0
16

De mai bine de doi ani, taxa pe deșeurile de ambalaje constituie o problemă presantă pentru industria alimentară.

În contextul în care doar bucureștenii generează aproape 600 de tone de deșeuri de ambalaje pe zi, iar România trebuie să valorifice 60% din deșeurile de ambalaje din totalul celor introduse pe piață, țara noastră pare să fi intrat într-un impas. Colectarea taxei în mod uniform de la toți jucătorii din piață este una dintre soluții, ne-a declarat Ștefan Sofronie, director general Snick Ambalaje.

RO.aliment: Cum vedeți această taxă, din punctul de vedere al unui furnizor de ambalaje?

Ștefan Sofronie: Taxa pe ambalaje afectează negativ toți importatorii și toți producătorii, deoarece ponderea acestei taxe poate să ducă la o creștere a prețului produsului final de până la 10 – 15%. Problema este că această taxă nu se achită de către toți importatorii, motiv pentru care ne confruntăm cu fenomenul de concurență neloială. Eu, dacă plătesc taxa respectivă, voi avea un preț necompetitiv și automat nu voi vinde. Cineva care nu plătește va avea un preț competitiv va vinde din ce în ce mai mult…

snickRO.a: Sunteți vehement referitor la scăpările legislative strecurate în această problemă.

Șt. S.: Trebuie să menționez din capul locului că nu sunt împotriva taxei! Ea trebuie să existe. Important este ca organele statului să poată să impună colectarea ei în mod uniform la toți jucătorii din piață. Există ambiguități mari în lege, iar acestea provoacă întotdeauna abuzuri. Eu, un simplu întreprinzător, îmi doresc să respect legea, fie că mă avantajează sau nu. Cel mai simplu ar fi să existe o platformă online interactivă unde să fie postate foarte clar normele de aplicare. Sigur se vor ivi în piață anumite cazuri care nu au fost luate în calcul, dar statul trebuie să fie în măsură să lămurească aceste excepții în maximum 30 de zile.

RO.a: V-ați întâlnit cu un astfel de caz?

Șt. S.: Da, și chiar vă dau următoarea speță. Legea spune că dacă este marca ta ești obligat să plătești ambalajul, dar eu vin cu următoarea situație: fac o pungă pentru un client care își printează pe ea marca înregistrată. Eu la rândul meu, pe spate, îmi pun și eu datele în calitate de distribuitor. Producătorul nu își pune nimic, dar eu mi-o pun, pentru că este vorba de imaginea mea și vreau să o promovez. În mod normal, producătorul, clientul meu, trebuie să plătească, dar el nu face asta. Cine rămâne? Distribuitorul.

Și aici, legea este atât de ambiguă. Există un articol ce stipulează că distribuitorii și producătorii vor plăti. Pe de altă parte, un alt articol precizează că purtătorul de imagine plătește. Am făcut o sesizare în scris la Agenția de mediu, care mi-a dat paragraful din lege, pe care îl citisem și nu înțelesesem nimic din el. Și atât.

RO.a: Cu ce alte provocări v-ați confruntat pe piața românească?

ecofriendly2Șt. S.: O altă problemă este că producătorii nu sesizează oportunitatea dealerului de ambalaje. La ora actuală, Snick Ambalaje importă din 12 țări. Eu aș putea să ofer ambalaje deosebite oricărui producător din România, dar nu el nu își dorește asta, ci se duce direct la furnizorul de ambalaje, chiar dacă distribuitorul vine cu o ofertă mai bună. Am producători în România care vând în proporție de 70% către mine, motiv pentru care discuțiile se poartă altfel. La acest moment, cam 30 – 35% din businessul Snick Ambalaje îl reprezintă importul, iar restul provine de la producători români.

Despre Snick Ambalaje

Snick Ambalaje este unul dintre cei mai reprezentativi importatori și distribuitori de ambalaje și consumabile de unică folosință din România pentru restaurante, catering, street food, pizzerii, rotiserii, cofetării, patiserii, brutării, măcelării, magazine alimentare etc. Societatea a investit permanent în dezvoltarea de noi produse, iar orientarea către materialele ecofriendly a dus la obținerea unei importante cote de piață. Eficacitatea serviciilor și calitatea la superlativ au fost esențiale pentru dezvoltarea firmei.

Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții companiei Snick Ambalaje pe adresa de e-mail office@snick-ambalaje.com sau accesați http://www.snick-ambalaje.com/