Sticla Synvina PEF are temporar „verde” la reciclabilitate

0
229

Platforma europeană pentru reciclarea sticlelor PET (EPBP – European PET Bottle Platform = o inițiativă voluntară a industriei europene de gen) a aprobat în mod temporar reciclabilitatea polietilenfuranoatului (PEF), produs de Synvina, un joint venture între BASF și Avantium, transmite Dairy Reporter.

Acidul furandicarboxilic (FDCA) obținut din resurse regenerabile, este principalul constituent al PEF, un nou material utilizat la fabricarea foliilor și sticlelor de plastic pentru ambalarea produselor alimentare și băuturilor.

Ambalajele din PEF sunt mai subțiri

PEF este un material plastic obținut din resurse bio, cu proprietăți îmbunătățite de barieră pentru gaze precum dioxidul de carbon și oxigenul, ceea ce se concretizează într-o durată de valabilitate mai lungă a produselor ambalate. Posibilitatea reciclării îi oferă un avantaj economic față de materialele plastice bio din prezent și a materialelor cu proprietăți de barieră. De asemenea, PEF are o rezistență mecanică mai mare, fapt care permite obținerea unor ambalaje mai subțiri cu o greutate mai mică. Noul material este potrivit pentru folosirea sa drept componentă principală sau ca strat de barieră în cupe, tăvi, ambalaje flexibile, sticle pentru băuturi răcoritoare carbogazoase și necarbonatate, apă, produse lactate, băuturi pentru sportivi și băuturi alcoolice.

PET_4Urmare a evaluării EPBP se așteaptă ca flacoanele PEF să fie disponibile și prin sistemele de recuperare existente, la fel ca și polietilentereftalatul (PET), materialul convențional pentru sticlele din plastic.

Aprobarea provizorie se aplică la o penetrare a pieței PEF de până la 2%. Aceasta corespunde cu cantitatea de PEF care ar putea fi produsă la fabrica de referință, ce ar putea să furnizeze o cantitate de 50.000 de tone de FDCA pentru producția de Synvina.

O declarație finală bazată pe calitatea PEF, designul ambalajelor și momentul programat al lansării pe piețele regionale va fi emisă înainte de introducerea pe piață a noului material.

„EPBP confirmă că este de așteptat, ca și în cazul utilizării sticlelor PET, consumatorii să poată returna sau elimina sticlele PEF. Aceasta este o piatră de hotar majoră pentru materialul nostru inovativ bazat pe surse regenerabile”, a declarat Patrick Schiffers, CEO Synvina.

Pe lângă Synvina și acționarii săi – BASF și Avantium – partenerii din „PEFerence” sunt: Tereos Participations (Franța), Alpla Werke Alwin Lehner &  Co (Austria), OMV Machinery (Italia) și Croda Nederland (Olanda),  Nestec (Elveția) și Lego System (Danemarca), Nova-Institut für politische und ökologische Innovation (Germania) și Spinverse Innovation Management (Finlanda).

„Reciclabilitatea a devenit unul dintre cele mai importante aspecte pentru industria ambalajelor, pentru a îndeplini standardele economiei circulare. Synvina lucrează în prezent cu reciclatorii și proprietarii de mărci pentru a dezvolta un flux de reciclare pentru sticlele pe bază de PEF, pentru a separa PEF de materialele plastice convenționale.”

SUA și Japonia

Reciclarea PEF pe alte piețe, cum ar fi SUA și Japonia, va fi avută în vedere în timp util.

connection_2European Joint Undertaking on Bio-Based Industries (BBI) a acordat PEFerence un grant de 25 de milioane de euro, consorțiu format din 11 companii, care sprijină crearea unui lanț valoric al materiile prime bio, precum și  pentru substanțele chimice și materialele pe bază de polietilenfuranoat (PEF). Acesta include construirea unei fabrici de referință de 50.000 de tone pentru producerea de FDCA, principala substanță chimică utilizată pentru producerea PEF, proiectul urmând a fi supravegheat de Synvina.

BBI arată și implicarea „PEFerence” pentru obținerea mai multor materiale și produse finite prietenoase cu mediul, care vor avea ca rezultat beneficii substanțiale pentru mediu și societate. Sticlele PEF pot fi reciclate și folosite din nou ca materie primă pentru sticle, precum și pentru ambalaje și textile.

„Grantul acordat de BBI este un semnal puternic pentru Synvina și partenerii noștri de-a lungul lanțului valoric pentru a continua procesul nostru comun de a face PEF disponibilă pe piață”, a adăugat Schiffers.

„A crea piață pentru un nou material plastic pe bază de materii prime regenerabile este o provocare majoră pe care o putem gestiona cel mai bine cu parteneri puternici și cu expertiza noastră combinată. Împărtășim un obiectiv comun, acela de a aduce PEF pe piață, oferind astfel pieței materiale cu proprietăți superioare și stabilind lanțuri valorice durabile pentru masele plastice bio.”