UE își exprimă „îngrijorarea deosebită” referitor la distrugerile hormonale provocate de Bisfenol A

0

Bisfenolul A, o substanță chimică ce poate fi găsită și în produsele de larg consum, cum ar fi ambalajele produselor alimentare, ar putea fi în curând interzis în UE, după ce autoritățile europene și-au exprimat „deosebita îngrijorare” cu privire la efectele sale asupra sănătății umane, anunță Food Navigator.

Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice (European Chemical Agency – ECHA), bisfenolul A (BPA), un compus organic de sinteză, este o substanță „ce produce foarte multă îngrijorare, din cauza proprietăților sale de perturbare a activității endocrine”.

Compusul este asociat cu o serie de afecțiuni, inclusiv afectarea funcției tiroidiene, boli metabolice și dificultăți neurologice de învățare. Efectele sale asupra sistemului reproducător sunt, de asemenea, îngrijorătoare, deși dovezile sunt slabe și studiile legate de aceste aspecte sunt abia la început.

„Bisfenolul A este deja prezent în lista de candidați la interzicerea folosirii lor, în UE, datorită proprietăților sale toxice pentru reproducere”, a declarat ECHA.

„În cadrul Comitetului statelor membre (MSC) de acum o săptămână, MSC a fost de acord în unanimitate cu privire la clasificarea sa suplimentară ca substanță ce produce un grad foarte mare de îngrijorare (SVHC), nivel echivalent de preocupare cu cel al substanțelor cancerigene, mutagene și toxice pentru reproducere.”

Acțiunea ANSES

sticleClasificarea acestei substanțe ca „producând un grad foarte mare de îngrijorare” a urmat acțiunii întreprinse de Agenția Franceză pentru Alimentație, Mediu și Sănătate Ocupațională (ANSES), care, în februarie 2017, a prezentat o propunere către Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), subliniind aceste preocupări.

Decizia se traduce prin faptul că industria alimentară va trebui să notifice ECHA asupra prezenței BPA în toate produsele importate sau fabricate și să informeze cumpărătorii atunci când produsele sau ambalajele lor conțin substanța. Includerea BPA pe lista ECHA înseamnă, de asemenea, că BPA poate fi supusă autorizării ca substanță. Această autorizație este temporară și va fi reînnoită.

Poziția Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA) rămâne însă neschimbată de această ultimă decizie, EFSA continuând să afirme că decizia sa din octombrie 2016 privitoare la BPA rămâne valabilă, dovezile fiind mult prea limitate pentru a trage concluzii în ceea ce privește sănătatea umană, în ciuda datelor care au confirmat concluzia anterioară a EFSA, că BPA ar putea afecta sistemul imunitar la animale. EFSA susține că o doză zilnică tolerabilă (TDI) pentru BPA de 4 micrograme pe kilogram de greutate corporală (μg / kg BW / zi) este sigură.  În evaluarea sa, EFSA a concluzionat că nu există un risc pentru sănătatea consumatorului din cauza expunerii actuale a BPA.

acizi_grasi7În ceea ce privește perturbarea activității endocrine, grupul de experți al EFSA a concluzionat că „pe baza criteriilor OMS, nu este posibil să se concluzioneze că BPA este un disruptor endocrin”. Totuși, acestea va trebui să reevalueze toxicitatea BPA, atunci când studiul realizat de către Programul Național de Toxicologie al SUA ve deveni disponibil,  undeva în cursul anului 2017.

Utilizarea BPA de către industrie

Pe lângă utilizarea sa în compoziția ambalajelor produselor alimentare, BPA mai este folosit și în procesul de producție al policarbonatului ce intră în compunerea recipientelor pentru hrană și pentru biberoanele sugarilor. Reziduuri de BPA sunt prezente, de asemenea, în rășinile utilizate pentru realizarea unor straturi protectoare și căptușeli pentru recipientele alimentare și pentru băuturi. BPA poate migra în cantități mici în alimentele și băuturile păstrate în ambalajele realizate din materiale care-l conțin.

„Este un pas important în protejarea sănătății europenilor și ilustrează necesitatea de a accelera ritmul de identificare si de reglementare la nivelul UE a subsțantelor care afectează sistemul endocrin”, a declarat Natacha Cingotti, funcționar care se ocupă de elaborarea de politici în domeniul sănătății și al produselor chimice al Alianței pentru Sănătate și Mediu.

„Deși efectele adverse ale BPA au fost documentate pe larg, dificultățile de a fi recunoscut ca fiind un disruptor endocrin, reprezintă încă o reamintire a importanței critice de definire a criteriilor de clasificare a subsțantelor care afectează sistemul endocrin, acțiune care trebuie să se desfășoare în următoarele săptămâni”, a adăugat ea.

Grupul Policarbonat / bisphenol A (PC / BPA) reprezentând Plastics Europe, o asociație comercială europeană, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizie, argumentând că nu este în concordanță cu „greutatea” probelor științifice strânse până în prezent.

„Noi nu înțelegem decizia Comitetului statelor membre de a sprijini anexa XV din dosarul privind BPA, prezentat de autoritățile franceze,” a declarat Jasmin Bird care a luat poziție în numele grupului PC / BPA din cadrul Plastics Europe. “Decizia este în contradicție cu evaluarea noastră amănunțită a datelor științifice privind BPA. În plus, este contrară concluziilor la care a ajuns Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA): Grupul independent de experți al EFSA a concluzionat că, pe baza criteriilor OMS, BPA nu este un disruptor endocrin”.

„Suntem foarte îngrijorați de această evoluție. Considerăm că acest lucru slăbește principiul puternic al deciziilor de reglementare bazate pe știință în UE și va duce la nesiguranță în continuare, fără a aduce beneficii siguranței consumatorilor.”