Studiu: Mentiunile nutritionale

0
899

Proiectul CLYMBOL, finantat de UE a relevat faptul ca 26% dintre produsele alimentare analizate, in cinci piete de referinta din UE, au pe ambalaj cel putin o mentiune cu privire la avantajele nutritionale ori legate de sanatate ale consumarii produsului ori a unuia/unora dintre ingredientele sale.

CLYMBOL (Role of health-related CLaims and sYMBOLs in consumer behaviour = Rolul mentiunilor si al simbolurilor legate de sanatate in comportamentul consumatorilor), o cercetare comandata de UE, a analizat mentiunile facute pe ambalajele a 2.034 de produse alimentare si bauturi ambalate in Marea Britanie, Spania, Slovenia, Olanda si Germania.

Cercetatorii au descoperit ca mentiunile legate de avantajele nutritionale ale alimentelor comercializate pe pietele analizate sunt de aproape doua ori mai numeroase decat mentiunile cu privire la beneficiile legate de sanatate ale consumarii respectivelor alimente (21% fata de doar 11%).

Dintre mentiunile privind imbunatatirea sanatatii, 8% au fost au fost intalnite in cazul alimentelor destinate dezvoltarii si imbunatatirii sanatatii copiilor, dar rezultate efective au fost constatate doar in cazul a mai putin de 1% din totalul produselor alimentare analizate. Utilizarea mentiunilor variaza considerabil intre tari si produse.

  Cele mai multe mentiuni

mentiunile_nutritionale_7

                                                                            

Poate ca nu este surprinzator ca “alimentele dietetice pentru utilizari specifice”, incluzand aici formulele de lapte praf pentru sugari si hrana ce inlocuiesc produsele alimentare traditionale (batoane energizate, bauturi detoxifiante etc.) au avut cea mai mare proportie a mentiunilor nutritionale, de sanatate ori a prezentei unor simboluri  care duc cu gandul la astfel de beneficii, de 78%, 71% si respectiv 24%.

Cel mai mare numar de mentiuni gasite pe un singur produs s-a intalnit in cazul a doua alimente pentru copii, din Germania si Spania, pe al caror ambalaj au fost utilizate cate 17 mentiuni in fiecare caz.

Pe aproape o treime dintre ambalajele in care sunt comercializate cerealele si produsele cerealiere ori bauturi intalnim mentiuni nutritionale. Acestea sunt urmate, din punctul de vedere al numarului de mentiuni nutritionale de produsele lactate, uleiurile comestibile si produsele din peste, precum si de zahar, miere si produsele conexe. Aceste categorii se regasesc, de asemenea, si pe lista cu prezenta pe ambalaje a mentiunilor de imbunatatire a starii de sanatate, dar cu o frecventa ceva mai mica.

Mentiuni la pachet

Mentiunile nutritionale se refera in general la “continut scazut de grasimi” si “continut ridicat de fibre”, in timp ce mentiunile privitoare la imbunatatirea starii de sanatate se refera la afirmatii de genul “este nevoie de vitamina D pentru dezvoltarea normala a oaselor”.

Proportia cea mai mare de mentiuni nutritionale a fost intalnita in Spania, unde 74% dintre toate mentiunile observate pe ambalajele produselor au facut parte din aceasta categorie. Aceasta a fost urmata de Olanda (64%), Regatul Unit (62%), Slovenia (61%) si Germania (55%) .

Diferentele intre proportia cu care apar mentiunile legate de imbunatatirea starii de sanatate au variat destul de putin in cele cinci tari, dar cele mai mari diferente au fost inregistrate in Slovenia si Germania (37%), urmate de Olanda (31%), Spania (24%) si Marea Britanie (21%).

Spania a avut cea mai mare proportie a mentiunilor cu privire la dezvoltarea si imbunatatirea starii de sanatate a copiilor, in timp ce nici unul din produsele alimentare incluse in esantion in Olanda nu a continut o atfel de mentiune.

Marea Britanie a avut cea mai mare proportie a mentiunilor legate de riscurile de imbolnavire, iar  Germania, cea mai mica, cu numai o astfel de afirmatie gasita.

Numitori comuni

Mai mult de o treime dintre mentiunile nutritionale fac referire la vitamine si minerale, sub forma unor afirmatii precum ”imbogatit cu vitamine si minerale importante”. In acelasi timp 22% dintre aceste mentiuni, fac referire la vitamine in mod specific, cea mai intâlnita fiind aceea in care se afirma “continut ridicat de vitamina C”. 13% dintre mentiunile nutritionale se refera la minerale, prezenta calciului fiind clamata cel mai frecvent.

Aproximativ un sfert dintre mentiunile nutritionale (24%), fac referire intr-un fel sau altul la continutul de grasimi, 12% la continutul de zahar si 9% la cel de fibre. Alte 36% dintre mentiunile nutritionale privesc nutrienti nespecificti, cum ar fi spre exemplu, “o nutritie completa pentru o crestere optima”, iar 21% se refera la alimente integrale fara a specifica un nutrient.mentiunile_nutritionale_9

Studiul a fost realizat de catre cercetatorii de la European Food Information Council (Consiliul European pentru Informare in domeniul Alimentar) de la Bruxelles, Universitatea Oxford si Universitatea Surrey din Marea Britanie, Universitatea Saarland din Germania, Agrifood Research and Technology Centre (Centrul de Cercetare si Tehnologie Agroalimentara) din Aragon-Spania si Institutul de Nutritie si Universitatea din Ljubljana, din Slovenia.

Inceput din 2012, proiectul CLYMBOL derulat pe parcursul a patru ani, isi propune sa ofere o perspectiva asupra modului in care mentiunile cu privire la nutritie si starea imbunatatirii de sanatate, sunt de fapt folosite in Europa, ca urmare a adoptarii in 2006 a unui regulament european cu privire la aceasta chestiune.

Cercetatorii arata ca acest studiu va oferi “date de referinta” pentru factorii de decizie politica si din industria alimentara pentru a monitoriza utilizarea mentiunilor de pe ambalajele produselor alimentare.

La proiectul CLYMBOL lucreaza un consortiu format din 14 parteneri din 9 tari.