Teste pentru ca un ambalaj sa fie acceptat ca fiind compostabil

0
340

In contextul in care Europa urmareste ca pana in anul 2030 sa elimine ambalajele din plastic, incepand cu 1 iulie 2018, Romania a transpus in legislatia nationala Directiva 94/62/CE prin care sunt scoase de pe piata pungile din plastic subtire. Astfel s-a interzis folosirea pe piata a pungilor din plastic subtire si foarte subtire (sub 50 de microni) incepand cu prima zi a anului 2019.

Scopul standardului EN 13432 este acela al valorizarii ambalajului prin compostaj industrial al acestuia. El reprezinta programul probelor necesare si criteriile de evaluare pentru ca un ambalaj sa fie acceptat ca fiind compostabil.

Punctul unic de referinta pentru programul de certificare a ambalajelor biodegradabile este standardul EN 13432. Standardul EN 13432 fiind o norma armonizata, orice ambalaj produs conform acesteia presupune respectarea exigentelor de la directiva referitoare la ambalaje in vederea valorizarii acestuia pana la sfarsitul ciclului.

Marca OK COMPOST reia in programul ei toate exigentele standardului EN 13432 adaugand masurile necesare pentru certificarea produsului si supravegherea de o terta persoana competenta in acest domeniu.

Exigentele principale sunt axate pe urmatoarele elemente:

  • Compozitia: norma prevede un procent maxim de solide volatile, de metale grele (Cu, Zn, Ni, Cd, Pb, Hg, Cr, Mo, Se, As) si de fluor acceptabil in materialele de ambalaje.
  • Biodegradabilitatea: limita acceptabila de biodegradabilitate trebuie sa fie de cel putin 90% in timp de maxim 6 luni.
  • Dezintegrarea: proprietatea produsului de a se divide sub actiunea compostajului. Dupa 12 saptamani, cel putin 90% (in cantitate) din ambalaj poate fi trecut printr-o sita de 2 nmm.
  • Calitatea compostului final si ecotoxicitatea: calitatea compostului final nu poate fi modificata prin materialele ambalajelor adaugate compostului si nu poate fi daunatoare mediului inconjurator.

Norma impune realizarea unor probe de ecotoxicitate pe baza unui test de germinatie si obtinerea unui rezultat superior de 90% de cel al compostului de referinta corespunzator.

Standardul EN 13432 prevede ca un ambalaj este considerat compostabil daca toate elementele din compozitia lui sunt considerate compostabile. Pentru obtinerea certificarii este necesar ca respectivele criterii de biodegrabilitate sa fie indeplinite nu numai de materialele principale utilizate, dar si de aditivii si alti compusi utilizati. Ambalajele produse din compost sunt garantate ca fiind biodegradabile. Acest lucru se aplica tuturor componentelor, inclusiv cernelurilor si aditivilor.

Biodegradarea reduce semnificativ cantitatea de deseuri, in timp ce compostul produs poate fi utilizat in scopuri agricole si horticole. Aproximativ 50% din totalul deseurilor menajere cuprinde materiale organice, procent care urmeaza sa creasca in viitor datorita popularitatii crescande a produselor biodegradabile (pungi, materiale de ambalaj, tacamuri, pahare si farfurii de unica folosinta, etc).

Laboratoarele WESSLING efectueaza analize calitative comparative pentru confirmarea compozitiei produsului finit si a materiei prime, in ideea constatarii faptului ca ambalajele sunt compostabile si biodegradabile.

Laboratorul Wessling Romania efectueaza analize calitative comparative prin tehnica spectrofotometrica FT-IR pentru confirmarea compozitiei produsului finit si cea a materiei prime, in ideea constatarii faptului ca respectivele sunt compostabile si biodegradabile.