Cel mai mare consumator mondial de carne de porc va avea importuri record in 2020

0

Importurile de carne de porc ale Chinei vor atinge in 2020 un nivel record de pana la 4,6 milioane de tone, in conditiile in care cel mai mare consumator mondial va avea nevoie de cinci ani pentru a-si reface efectivele de porci devastate de epidemia de pesta porcina africana, a apreciat banca olandeza Rabobank, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Importurile Chinei de carne de porc vor stabili un nou record inca din acest an, ajungand undeva intre 3,1 si 3,3 milioane de tone, incluzand aici si importurile de organe de porc, in crestere fata de 2,1 milioane tone anul trecut.

Banca olandeza sustine ca importurile de carne de porc ale Chinei se vor situa anul viitor undeva intre 2,3 si 2,6 milioane tone, adica un sfert din comertul mondial, la care se vor adauga importuri de organe de 1,5 pana la 2 milioane tone. Pe de alta parte, productia de carne de porc a Chinei se estimeaza ca va scadea cu un sfert in acest an comparativ cu 2018, pana la 40,5 milioane de tone, si cu inca 10 pana la 15% in 2020 comparativ cu 2019.

porc, acid, ractopamineiRabobank sustine ca nivelul mediu al importurilor in perioada 2021-2025 va continua sa fie unul ridicat, de aproximativ trei milioane de tone, in conditiile in care costul masurilor de biosecuritate la fermele din China va face ca preturile la carnea de porc sa fie ridicate.

De asemenea, Rabobank se asteapta ca structura fermelor de porci din China sa se schimbe in urmatorii ani, in conditiile in care aproape jumatate din micile ferme ar putea sa renunte la aceasta afacere.

In anul 2025, micile ferme de porci ar urma sa mai fie responsabile pentru doar 30% din productie, in timp ce marile ferme, adica cele care produc peste 10.000 de porci pe an, vor creste rapid, ajungand sa asigure mai mult de o treime din productia nationala.