Coface estimeaza ca preturile pentru soia vor scadea cu 9% in 2019

0
8

Sector strategic, alimentele agricole (alaturi de TIC) reprezinta unul dintre sectoarele cheie ale razboiului comercial aflat in desfasurare intre SUA si China, arata o recenta analiza a Coface, companie specializata in domeniul asigurarilor de credit si a gestionarii riscurilor.

Recent, autoritatile chineze au luat masuri pentru interzicerea tuturor importurilor agroalimentare din SUA, ca raspuns la majorarile de tarife anuntate de administratia Trump.

Miscarile legate de soia reflecta cel mai bine situatia actuala a sectorului agroalimentar. Pentru un produs care este folosit atat pentru consumul uman cat si pentru hranirea animalelor domestice (la fel ca porumbul sau graul), boabele de soia au inregistrat o volatilitate crescuta a preturilor cu tendinte de scadere.

Folosind modelul sau statistic care prezice preturi ale produselor selectate, Coface estimeaza ca preturile pentru soia vor scadea cu 9% in 2019 comparativ cu anul anterior, atat din cauza tensiunilor comerciale dintre China si Statele Unite cat si pe fondul izbucnirilor grave de pesta porcina africana (ASF). Acest al doilea aspect a determinat producatorii chinezi de carne de porc sa sacrifice o mare parte a animalelor lor pentru a limita raspandirea, si astfel sa ajunga sa cumpere mai putina soia pentru a le hrani. In acelasi timp, situatia a avut un impact direct asupra productiei globale de carne de porc, din care o jumatate este generata de China.

Consumatorii chinezi vor trebui asadar sa recurga la alte proteine animale, cum ar fi puiul sau vita, ceea ce va conduce la o cerere crescuta catre exportatori globali majori, cum ar fi Argentina si Brazilia.

O alta consecinta a tensiunilor comerciale dintre SUA si China pentru sectorul agroalimentar este transformarea „rutelor de export” pentru anumite materii prime, inclusiv boabele de soia si carnea de porc. Cu toate ca unii dintre producatorii si exportatorii majori de soia ai lumii, ca de exemplu Brazilia si Argentina, ar putea profita pe termen mediu de situatia creata, riscurile legate de sectorul agroalimentar ca intreg raman mari.

Alte riscuri
Pe langa contextul global protectionist mentionat mai sus, exista alte riscuri potentiale pentru companiile din domeniul agroalimentar, cum ar fi epidemiile de pesta porcina africana sau daunatorul Spodoptera Frugiperda, care ameninta piata globala de porumb. In termeni de risc structural, sectorul este vulnerabil in fata conditiilor meteorologice care pot afecta recoltele, cum ar fi secetele grave sau fenomenul El Niño.

In cele din urma, cu toate ca segmentul agroalimentar este puternic afectat de un mediu economic global marcat de tensiuni protectioniste, acesta este, de asemenea, un sector cheie in acordurile de comert liber, dupa cum s-a dovedit in recenta intelegere dintre Uniunea Europeana (UE) si MERCOSUR.

Guvernarile negociaza adesea aceste acorduri pentru a facilita comertul cu produse care ar ajuta sectorul agroalimentar intern. Cu toate acestea, fermierii locali nu le sustin in mod necesar si sunt primite cu scepticism de catre o parte din opinia publica, ceea ce uneori duce la intarzieri in ratificarea acestor acorduri de comert liber de catre autoritatile publice.