Carnea de porc, mai scumpa in Bucuresti decat in Londra (analiza)

0
103

Datele unui analize efectuate de publicatia Bloomberg arata ca romanii platesc 8,20 dolari pentru 500 de grame de bacon, aproape dublu fata de cehi (4,7 dolari), unde sunt cele mai mici preturi din Europa la carnea de porc, informeaza Agerpres.

Romanii platesc mai mult chiar si decat londonezii, care scot din buzunar 5,79 de dolari pentru 500 de grame de bacon, sau americanii, care dau 6,99 dolari. O crestere semnificativa a carnii de porc este inregistrata si in Franta, unde consumatorii platesc 10,24 dolari pentru 500 grame de bacon.

Pentru aceeasi cantitate de bacon, japonezii platesc cel mai mult, adica 17,21 de dolari, in clasament urmand chinezii din Hong Kong (12,75 dolari) si cei din Beijing, care platesc 10,79 dolari pentru aceeasi cantitate.

Pozitia ACEBOP
Pretul la carnea de porc in Romania va ajunge la 8 – 8,2 lei/kg la poarta fermei pana la finalul anului, preconizeaza presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

“Ca previziune, Uniunea Europeana prevede pana la sfarsitul anului o stagnare la pretul carnii de porc. La noi, cred ca va fi crestere in continuare pana la 8 – 8,2 lei/kg la poarta fermei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mary Pana, presedintele ACEBOP.

“In luna februarie, noi fermierii am avut o problema foarte mare. Pretul la carnea de porc a ajuns la 3-3,5 lei/kg viu. Am fost la ministrul Agriculturii care a activat o masura de piata astfel incat intr-o perioada, pana in aprilie, pretul a ramas constant in jur de 4-4,5 lei/kg. Trendul il da fermierul, porcul in viu care pleaca spre abator. Acela e pretul de debut care normal ar trebui sa fie un pic mai mare decat pretul de productie care este in jur de 5,4 si 5,6 lei/kg. In februarie eram la 3-3,5 lei/kg, era catastrofa, dupa care in aprilie a fost o stagnare, iar apoi pretul a crescut in fiecare luna, ajungand astazi (octombrie 2019- n.r.) la 7-7,3 lei/kg”, a explicat presedintele ACEBOP.

Factorul declansator al cresterii preturilor la carne
Cresterea pretului la carnea de porc, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, un fenomen resimtit la scala globala, este cauzata de consecintele provocate de pesta porcina africana care este responsabila de moartea a sute de milioane de porci, majoritatea din China.

Pretul carnii de porc s-a apreciat cu 16% in a doua saptamana a lunii octombrie, fiind cea mai abrupta scumpire din ultimii 13 ani din China. Din august 2018, de cand a fost raportat primul caz de gripa porcina in statul chinez, pretul carnii s-a dublat si se va mentine la fel de mare cel putin urmatoarele trei luni.

Pana la finalul anului 2020, China va ramane cu circa 275 milioane de porci din cauza gripei porcine africane, o scadere cu 40% a productiei de la izbucnirea acestei epidemii. La nivel mondial, acest lucru inseamna o scadere de 10% a productiei, potrivit Departamentului pentru Agricultura al SUA, mai arata analiza Bloomberg.