Pesta pocina africana duce la cresteri de pret la carnea de porc

0
148

In plina criza a pestei porcine, de teama ca nu vor avea ce pune pe masa de Craciun, multi au inceput sa-si comande bunatatile din carne de porc.

In vestul tarii, afumatorile sunt pregatite pentru sunca si carnati, iar in ferme se lucreaza la jumari, toba si caltabos. La marii producatori, preturile raman ca anul trecut, insa vor creste cu 20 – 30 de procente pentru porcii crescuti in gospodarii.

La inceput de noiembrie, multi si-au rezervat deja produsele. La firmele specializate in astfel de livrari, cosurile cu bunatati pornesc de la 250 de lei si pot ajunge chiar si la 2.000 de lei in functie de cantitate si specialitati. In localitatea Lapusel, din judetul Maramures, miroase deja a sarbatori.

Inginer Ioan Tataran, proprietar ferma:

Au inceput sa ne sune mai multe persoane, inclusiv din Italia, din tara ne-au sunat, din Hunedoara, Maramures, Bucuresti. Vor, pe langa produsele de Craciun, si porc crapat in doua.

Alina Fazekas, cumparator:

Am venit sa-mi comand toba, caltabos, carnati fiindca cu pesta porcina m-am gandit sa nu raman fara produse pentru masa de Craciun.

Si afumatorile se pregatesc de clienti. In ultima perioada tot mai multi s-au interesat cand isi vor deschide portile. La Panet, in judetul Mures, locul este renumit pentru carnatii, sunca si slanina care se afuma ca acum 70 de ani, cu rumegus de fag.

Borbely Marton, proprietar afumatoare:

Suna cand poate sa aduca si sa facem, ca fiecare sa poata intra, deja au inceput sa taie.

Specialistii spun ca, pana la Craciun, pretul carnii de porc din gospodarii va creste cu 20-30%, fata de anul trecut, din cauza pestei porcine. Insa, la marile ferme, preturile vor ramane aceleasi.

In Brasov, un fermier care creste 100 porci, are deja 40% din ei rezervati pentru clienti.

George Catean, proprietar ferma:

Pesta pornita africana duce la cresteri. Este o mare problema la carnea de porc autohtona. Pentru cei care vor sa cumpere vorbim de pret in viata intre 12-14 lei. Anul trecut a fost intre 8-10 lei.

Pe de alta parte, in zonele afectate de pesta porcina, oamenii nu isi mai pot vinde animalele sanatoase nici macar in zona de carantina.

Florian Birta, localnic Hidiselul de Jos Bihor:

Depinde cum se termina cu boala asta a porcilor. Daca or fi de vanzare, normal, si se deschid pietele, ii vand. Daca nu, ii tin pentru noi si-atat.

In acest moment, productia interna asigura 38% din necesarul pietei, restul vine din import. Potrivit datelor oficiale, 75% dintre porcii crescuti in gospodarii in UE se afla in Romania.

Anul trecut, la 1 mai 2017, tara noastra avea peste 4.400.000 de porci, din care peste jumatate in gospodariile oamenilor. Anul acesta, cifra este in scadere cu 8%. In plus, ultima statistica arata ca pana la 1 noiembrie, de la inceputul epidemiei de pesta porcina, au fost sacrificati peste 350.000 de porci.