Noua taxa de mediu scumpeste alimentele cu 30%

0
965

Alesii nostri ne-au pregatit o alta surpriza, in acelasi mod subtil si tacit cum ne-au obisbuit. Este vorba despre o lege privind taxa de mediu care a fost votata si promulgata de Presedinte foarte repede si care va scumpi multe dintre alimentele romanilor cu circa 30% avertizeaza cei din sectorul agro-alimentar.

Mai exact, este vorba despre Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor care a triplat taxa de mediu pe care producatorii o au de achitat catre stat.

Aceasta lege a fost propusa de Guvern in timpul vacantei parlamentare din vara lui 2015 si desi nu a fost nicio procedura de urgenta, legea a fost adoptata si promulgata foarte repede, fiind publicata in Monitorul Oficial pe 30 octombrie 2015. Problema nu este modul in care a fost adoptata legea, ci faptul ca Guvernul a triplat peste noapte taxa de mediu si a decis ca dupa 25 ianuarie vor fi applicate si sanctiuni pentru neplata, cee ace ii obliga pe procesatori sa o plateasca.

mediu1

”In conformitate cu Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, operatorii din sectorul agroalimentar care au incheiat contracte de reciclare a ambalajelor, conform listei afisate pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, plateau o taxa pentru ambalajele puse in piata in medie de 65 lei/to. In situatia creata membri nostri sunt obligati sa plateasca ca taxa de mediu un tarif de peste 2.000 lei/to, cu implicatii in dublarea preturilor recipientelor si cresterea costurilor pe unitatea de produs cu circa 30%. Precizam ca o astfel de masura va avea un impact negativ in ceea ce priveste competitivitatea sectorului agroalimentar românesc.

Relatiile contractuale dintre producatori si cei care s-au angajat sa presteze servicii de reciclare a ambalajelor sunt inca in vigoare pâna la sfârsitul anului 2015 insa operatorii autorizati nu respecta prevederile contractuale”, explica presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, organizatie care, de la anuntarea noii taxe, incearca sa convinga Guvernul de efectele nefaste si imediate ale noii taxe.