Ceaiul verde si rozmarin, ingrediente cheie pentru carnea rosie

0
1185

Un studiu realizat la cererea producatorului american de ingredient Kemin Food Technologies arata ca extractul de ceai verde si rozmarin este cel mai bun ingredient pentru potentarea aromei si conservarea culorii carnii crude.

La nivelul subconstientului, consumatorii fac o corelatie intre culoarea rosie a carnii si calitatea si prospetimea acesteia – cu cat este carnea mai rosie, cu atat clientii percep ca aceasta este mai proaspata. In lumina acestor concluzii, producatorii de carne trebuie sa-si „impresioneze” clientii pentru a-si mari vanzarile prin modul in care arata carnea pentru a „dovedi” prospetimea ei. Explicatia stiintifica este aceea ca atunci cand este in prezenta oxigenului, carnea isi pierde culoarea, urmare a cunoscutului proces de oxidare. Acest lucru se intampla in special cu carnea tocata proaspata si congelata, ca urmare a faptului ca, din cauza modului in care este preparata, este expusa oxidarii.

Degradarea carnii are loc chiar si in timpul depozitarii acesteia sub forma congelata, astfel incat cheia mentinerii prospetimii carnii si produselor din carne este aceea de a intarzia cat mai mult declansarea oxidarii lipidelor si mioglobinei din continutul acesteia”, arata Courtney Schwartz, senior manager pentru marketing si comunicare la Kemin Food Technologies.

Pentru a pastra aroma si culoarea carnii tocate, intreaga matrice constructiva a acesteia trebuie sa fie protejata. Studiile au demonstrat ca rozmarinul si extractul de ceai verde pot potenta sau proteja culoarea si aroma si pot de asemenea contribui la cresterea perioadei de valabilitate a produselor din carne, prin pastrarea fosfolipidelor si trigliceridelor continute in carne.

Rosie ca cireasa

S-a dovedit stiintific ca extractul de ceai verde si rozmarin produs de Kemin Food Technologies reuseste sa conserve culoarea si aroma carnii. Astfel, un studiu ce urmarea stabilitatea culorii carnii, realizat de laboratorul de analiza al carnii si produselor din carne al Universitatii din Lincoln-Nebraska, a ajuns la concluzia ca tratarea carnii cu rozmarin si extract de ceai verde conserva mult mai bine culoarea „visinie” a carnii tocate de vita. De asemenea, studiul a concluzionat ca producatorii de carne si-ar putea maximiza profiturile prin cumpararea de carne in momentele in care pretul este mai mic, stiind ca apoi, in procesul de stocare, ar putea sa se protejeze de efectele oxidarii prin utilizarea amestecului de rozmarin si extract de ceai verde fabricat de Kemin Food Technologies.

Kemin Food Technologies Kemin Food Technologies este o afacere de familie, cu aproximativ 2.000 de angajati, in mai mult de 90 de tari, printre care putem enumera Belgia, Brazilia, China, India, Italia, Singapore, Africa de Sud si SUA.