Radiografia industriei alimentare romanesti

Producatorii romani s-au adaptat bine crizei economice.

0
5043

Exporturile de produse alimentare, bauturi si tutun au explodat în intervalul 2008-2015. La nivelul anului 2008, exporturile de produse alimentare, bauturi si tutun totalizau 1.579,8 milioane de euro si reprezentau 4,7% din totalul exporturilor Romaniei. În 2015, exporturile de produse alimentare, bauturi si tutun totalizau 4.805 milioane de euro si contabilizau 8,8% din totalul exporturilor Romaniei.

Sectorul productiei de alimente si bauturi din Romania, cu o cifra de afaceri evaluata la aproximativ 11 miliarde de euro anual, realizeaza în fiecare an 8,72 milioane de tone de produse alimentare, dintre care 13,8% sunt exportate. Costul serviciilor logistice din Romania pentru produsele alimentare este estimat la doua miliarde de euro, dintre care 1,1 miliarde de euro sunt cheltuite pentru logistica primara, restul fiind alocat logisticii secundare (magazine si angrosisti).

Industria alimentara locala este dominata de un numar de 50 de companii mari, reprezentand mai putin de 1% din totalul de aproximativ 8.400 de firme ce activeaza în acest domeniu. Cele 50 de firme realizeaza peste 40% din productia sectorului alimentar romanesc si obtin un profit de peste 4 miliarde de euro. Industria alimentara reprezinta 27% din valoarea totala a productiei agricole. Ea asigura peste 180.000 de locuri de munca, adica 11,6% din numarul total de angajati din industria romaneasca si 2,1% din totalul fortei de munca din Romania.

În zilele noastre, sectorul alimentar romanesc este într-o rapida crestere stimulata si de schimbarile frecvente în comportamentul de consum al romanilor, segmentul vanzarii de alimente si bauturi cu amanuntul extinzandu-se în ultimii ani dincolo de asteptari. Romania reprezinta o atractie pentru companiile multinationale ca urmare a numarului de consumatori si a disponibilitatii resurselor.

Valoarea adaugata realizata de industria alimentara reprezinta aproape un sfert din totalul valorii adaugate a industriei prelucratoare.

Interesul multinationalelor pentru Romania este justificat si de pretul alimentelor, care este aproape de media europeana, precum si de ponderea mare a cheltuielilor cu produsele alimentare în bugetul total de cheltuieli al romanilor.

Astfel, în 2013, romanii au utilizat aproximativ 28,4% din veniturile lor medii lunare cu scopul de a cumpara produse alimentare, cu mult peste Ungaria (15,6%), dublu comparativ cu Polonia (14,2%) si Republica Ceha (12%) si de trei ori mai mult decat Germania (8,6%). Prognoza analistilor Roland Berger pentru sectorul retailului alimentar din Romania prevede o crestere a vanzarilor de produse alimentare în comertul cu amanuntul cu 3-5% în urmatorii trei ani.

PRINCIPALELE 10 COMPANII PRIVIND REVIZUIREA PIETEI CU AMANUNTUL: AU AVUT O CIFRA DE AFACERI TOTALA DE 7 MILIARDE DE EURO ÎN 2012, ÎN CRESTERE CU 4,2% FATA DE 2011 RADIOGRAFIA INDUSTRIEI ALIMENTARE ROMANESTI PRODUCATORII ROMANI S-AU ADAPTAT BINE CRIZEI ECONOMICE

De asemenea, un studiu realizat de compania de cercetare a pietei BMI Research arata ca industria alimentara si a bauturilor din Romania va evolua si în urmatorii cinci ani cu un ritm mediu de crestere, superior regiunii din care face parte (Europa Centrala si de Est). Astfel, ultimele prognoze ale BMI Research, publicate in luna ianuarie 2016, indica un ritm mediu anual de crestere pentru consumul de produse alimentare pe piața romaneasca, de 5,6% pe intregul interval 2015-2019, evoluție ascendenta stimulata si de reducerea TVA la alimente si bauturi. Totodata, cresterea consumului de alimente pe cap de locuitor, in Romania, se va face cu un ritm mediu anual de 5,9% pe intreg intervalul 2015-2019. In acelasi timp, consumul de bauturi nealcoolice va creste cu un ritm mediu anual de 5,7%, in vreme ce consumul de bauturi alcoolice de vanzari se va face cu un ritm mediu anual de crestere de 6% in perioada 2015-2019. Aceste evoluții vor conduce la o crestere a vanzarilor de produse alimentare cu amanuntul cu 7,3% pe an in perioada 2015-2019, indicatorul (superior cresterii consumului) reliefand si o crestere a preturilor produselor alimentare. Printre investitorii prezenti pe piata romaneasca se numara CocaCola, PepsiCo, Danone, Unilever, McDonald’s sau Kraft Jacobs Suchard. O analiza a investitiilor straine in sectorul productiei si comercializarii de alimente, bauturi si produse din tutun, pe baza datelor furnizate de BNR si INS pentru perioada 2009-2014, arata intrari de circa 2,3 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 4% din totalul inregistrat.

Conform studiilor realizate de economistul Cezar Mereuta (2014), industria alimentara reprezinta unul dintre putinele sectoare in care ponderea capitalului romanesc depaseste 60%. Totodata, conform aceleiasi surse, valoarea adaugata realizata de industria alimentara reprezinta aproape un sfert din totalul valorii adaugate a industriei prelucratoare.

Producatorii romani au beneficiat de pe urma crizei economice, adaptandu-se mai bine situatiei aparute, motiv pentru care exporturile de produse alimentare, bauturi si tutun au explodat in intervalul 2008-2015. La nivelul anului 2008, exporturile de produse alimentare, bauturi si tutun totalizau 1.579,8 milioane de euro si reprezentau 4,7% din totalul exporturilor Romaniei. In 2015, exporturile de produse alimentare, bauturi si tutun totalizau 4.805 milioane de euro si contabilizau 8,8% din totalul exporturilor Romaniei.

Vanzarile producatorilor de alimente din Romania care detineau fabrici in tara noastra au crescut cu circa 35% între 2008 si 2013 (interval pentru care sunt disponibile date). Cea mai mare crestere a vanzarilor a fost înregistrata de catre companiile multinationale (42%), comparativ cu companiile romanesti din industria alimentara, a caror crestere a cifrei de afaceri a fost de numai 26% (2/3 din cresterea înregistrata de cifra de afaceri a multinationalelor).

Industria alimentara reprezinta sectorul in care ponderea capitalului romanesc depaseste 60%

Prutul SA Galati, Unicarm SRL Satu Mare si Transavia Alba Iulia sunt singurele companii cu antreprenori romani, cu o cifra de afaceri anuala de minimum 100 de milioane de euro si ocupante ale unei pozitii în top 10 cei mai mari producatori din industria alimentara din Romania. Primele trei locuri în topul industriei alimentare romanesti sunt ocupate de Bunge (ulei), Agrana (zahar) si Expur (ulei), urmatoarele pozitii fiind ocupate de Smithfield (carne) si Prutul (ulei) conform unui clasament realizat de Ziarul Financiar în 2014.

roa2

Bunge Romania, o companie cu capital american, a avut o cifra de afaceri de 295 de milioane de euro si pierderi de 30 de milioane de euro în 2013, cea mai mare din întreaga industrie alimentara. Bunge Danube Trading, alta companie americana, a avut incasari de 195 de milioane de euro si pierderi de 2,3 milioane de euro. Bunge concureaza pe piata uleiului alimentar cu francezii de la Expur, precum si în domeniul materiilor prime, cu Cargill, ADM, Ameropa sau Nidera. Pe langa fabricile producatoare de ulei, firma americana mai detine în Romania silozuri pentru depozitarea materiilor prime agricole cu capacitati de 65.000 de tone la Traian în judetul Braila si de 6.000 de tone in Buzau.

Danone Romania, o companie cu capital francez ce activeaza in domeniul produselor lactate, a ocupat locul 9 în topul mentionat anterior.

Numarul doi în Europa de Est

Piata romaneasca a alimentelor si a bauturilor, a saptea ca marime din Uniunea Europeana si a doua din Europa de Est, dupa Polonia, este evaluata la 25,9 miliarde de euro, dintre care 20,6 miliarde de euro (79,5%) în comertul cu amanuntul si 5,3 miliarde de euro (21,5%) în domeniul serviciilor alimentare.

12 lanturi comerciale detin o treime din spatiul total de vanzare

La nivel national, conform datelor furnizate de recensamantul spatiilor comerciale efectuat de Vektor Marktforschung, Romania detinea în 2013 aproximativ 73.500 de magazine ce comercializau alimente si bauturi. Cu toate ca ponderea spatiilor (ca numar de magazine) alocate comertului modern este de numai 1%, 12 retele comerciale moderne detin aproape o treime din spatiul total de vanzare (ca suprafata).

Existenta unui numar relativ mare de magazine, raportat la populatia din Romania, ce numara aproximativ 20 de milioane de locuitori, poate avea ca efect o supraîncalzire a industriei alimentare datorita cresterii agresive a concurentei. Principalele zece companii privind revizuirea pietei cu amanuntul au avut o cifra de afaceri totala de 7 miliarde de euro în 2012, în crestere cu 4,2% fata de 2011. Astfel, în 2012, Kaufland Held detinea 20% din piata, urmata la mare distanta de Carrefour si Selgros. Situatia nu diferea prea mult nici în 2014, cand primele doua locuri erau ocupate de aceiasi doi competitori (Kaufland cu o cifra de afaceri de aproape 7,99 miliarde de lei, si Carrefour Romania, companie ce a reusit sa obtina o cifra de afaceri de 4,56 miliarde de lei), în vreme ce top 10 retele de supermarketuri / hipermarketuri era ocupat doar de companii straine. La o crestere a suprafetei de vanzare cu 9,8% ca urmare a deschiderii a 13 noi magazine în 2014, liderul pietei – Kaufland – a obtinut o crestere cu 10,1% a vanzarilor fata de 2013. De remarcat ca, în Romania, grupul german Schwartz, ce detine în Romania retelele Kaufland si Lidl, a realizat în 2014 o cifra de afaceri de 11.335,62 milioane de lei (aproximativ 2,55 miliarde de euro), conform datelor publicate de Revista Piata.

Carrefour Romania, ocupantul locului 2, a realizat în 2014 o cifra de afaceri de 4,56 miliarde de lei (1,02 miliarde de euro), cele doua magazine noi asigurandu-i o crestere a vanzarilor de 6,34% fata de 2013. Grupul Carrefour mai detine pe piata romaneasca firmele Artima (prin care sunt administrate retelele de Market si Express) si Supeco Investment SRL.

Compania cu cel mai accelerat ritm de expansiune s-a dovedit a fi grupul belgian Delhaize cu marca sa Mega Image, care în 2014 a deschis 100 de magazine noi, ce au asigurat companiei un plus de 20,3% la cifra de afaceri, fata de 2013. Cele mai importante dinamici din punctul de vedere al evolutiei cifrei de afaceri în 2014, fata de 2013, au fost înregistrate de Lidl Discount SRL (aproximativ 40%) si Profi Rom Food (29,4%), se arata în studiul Revistei Piata.

roa1

Analistii economici califica piata romaneasca de retail ca fiind printre cele mai performante din Europa (Bercu, 2014). Comertul cu amanuntul este influentat de tendintele recente în comportamentul consumatorilor, tendinte care se aliniaza din ce în ce mai mult cu tendintele de consum generale din Uniunea Europeana. Spre exemplu, în ultimul timp, exista o tendinta de crestere a achizitiilor de produse alimentare din supermarketuri, malluri sau centre comerciale. Expansiunea rapida a investitiilor din sectorul de vanzare cu amanuntul se datoreaza modificarilor în comportamentul consumatorilor si accesului usor la creditele de consum. Comertul intern cu amanuntul de produse alimentare este dominat în prezent de marile investitii ale unor retele straine de magazine. Anul 2013 este primul în care vanzarile din comertul traditional au fost mai mici decat cele din comertul modern, tendinta care, conform aprecierilor analistilor, va continua si în urmatorii ani. Volumul de investitii straine directe în sectorul de distributie va creste luand în considerare calificarea fortei de munca si nivelul scazut al salariilor în aceasta ramura, în comparatie cu tarile din Uniunea Europeana.

Accesibilitatea pietei romanesti de retail pentru investitorii straini este evaluata în raportul Doing Business al Bancii Mondiale (2014). Conform raportului, în intervalul 2006-2015, Romania a urcat 30 de pozitii (pozitia 78 în 2006, 72 în 2013, respectiv 48 în 2015), criteriile de clasificare avute în vedere fiind: pornirea unei afaceri, obtinerea autorizatiilor de construire, legarea la reteaua de energie electrica, înregistrarea proprietatii, obtinerea de credite, protectia investitorilor minoritari, plata taxelor, comertul transfrontalier, aplicarea contractelor, rezolvarea insolventei (Raport al Bancii Mondiale, 2014).

Analiza evidentiaza îmbunatatirea unor indicatori (pornirea unei afaceri, înregistrarea proprietatii, procedura insolventei) sau declinul altora (legarea la reteaua de energie electrica, plata impozitelor).

top1

Printre cele mai importante sectoare ale industriei alimentare si a bauturilor se numara:

  • industria carnii si a preparatelor din carne, care prin cele 92 de companii din domeniu a realizat în 2014 afaceri totale de 10,81 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro),
  • piata bauturilor racoritoare nealcoolice si a apelor minerale, cu o valoare estimata a cifrei de afaceri la 4,52 miliarde de lei (1 miliard de euro), în crestere cu 5,23% comparativ cu anul 2013,
  • industria de morarit si panificatie, a carei valoare a cifrei de afaceri a crescut cu 8,34% în 2014, ca urmare a reducerii TVA la 9%, ajungand la circa 900 de milioane de euro (55 de firme active), si
  • industria laptelui si a produselor lactate, cu afaceri fiscalizate totale de 3,84 miliarde de lei în 2014 (aproximativ 885 de milioane de euro) derulate de 36 de companii.

Interesul multinationalelor pentru Romania este justificat si de pretul alimentelor,
care este aproape de media europeana, precum si de ponderea mare a cheltuielilor cu
produsele alimentare in bugetul total de cheltuieli al romanilor.