Tendinte pentru 2016 in domeniul utilizarii aromelor in industria alimentara

0
1157

FoodIngredientsFirst.com l-a intervievat pe directorul ITS, Mike Bagshaw: „Putem spune ca orice este legat de sport si de sanatate va deveni un trend foarte puternic in ceea ce priveste cresterea vanzarilor, de la batoanele cu continut ridicat de proteine consumate de sportivi, la produse cu continut scazut de sare, zahar si gluten (sau produse care nu au in compozitia lor deloc aceste ingrediente).”

Bagshaw adauga: „Noi credem ca este foarte important sa se raspunda asteptarilor si nevoilor consumatorilor. Avand in vedere ca produsele consumate de sportivi sau cele ce contribuie sau imbunatatesc sanatatea sunt foarte populare in 2016, firmele trebuie sa se pregateasca sa-si modeleze oferta astfel incat sa se conformeze acestor tendinte.”
IN CALITATE DE EXPERTI IN AROME NATURALE PENTRU SECTORUL PANIFICATIEI SI AL ALIMENTELOR FUNCTIONALE SI FORTIFIANTE, CEI DE LA ITS (INTERNATIONAL TASTE SOLUTIONS) AU DEZVOLTAT O CERCETARE INTENSIVA PENTRU DEFINIREA PRINCIPALELOR TENDINTE IN CEEA CE PRIVESTE AROMELE CE VOR DOMINA PIATA IN VIITORUL APROPIAT. AVAND ACESTE INFORMATII, ITS SE AFLA CU UN PAS INAINTEA PIETEI, PUTAND CONSILIA CLIENTII IN CEEA CE PRIVESTE UTILIZAREA DE NOI AROME IN PRODUSELE LOR
Bagshaw explica modul in care ITS a descoperit aceste tendinte: „Noi realizam un studiu de piata aprofundat, urmarind lansarile noi de produse si cele mai recente rapoarte cu privire la tendintele ce se manifesta pe segmentul aromelor si punem aceste informatii alaturi de cercetarile noastre cu privire la prognozele realizate de clientii nostri si cu privire la cerintele lor. Toate aceste date ne ofera principalele tendinte ce pot stabili liderul de piata in cursul anului urmator.”

El adauga: „Exista o puternica influenta la nivel mondial din partea tendintelor ce se manifesta pe piata SUA. In mod normal, ceea ce se manifesta ca o tendinta puternica in vanzari, intr-un anumit an pe piata SUA, devine popular un an mai tarziu in Marea Britanie.” Iata care sunt principalele tendinte care se vor manifesta in timpul anului 2016 in domeniul ingredientelor:

Inapoi la cele mai vechi timpuri

Ierburi antice precum cimbru, menta, patrunjel, salvie si rozmarin revin. Plantele de apa si siropurile – precum cel de artar – vor predomina de asemenea, iar cerealele traditionale vor fi utilizate in produse de panificatie si amestecuri de cereale.

Produse alimentare din Asia de Sud-Est

Retete din Malaezia, Vietnam si Filipine vor „gadila” cerul gurii. Arome si condimente cum ar fi chilli dulce sau alte condimente speciale, arome si combinatii, cum ar fi coriandru si lamai verzi, soia cu miere si ghimbir, sau cu nuca de cocos si cu cardamom vor fi adaugate la multe feluri de mancare.

Gata pentru Jocurile Olimpice!

Aromele din America de Sud vor invada „scena” in 2016. Jocurile Olimpice, care au loc la Rio de Janeiro (Brazilia) in luna august, vor aduce America de Sud – si orice alte lucruri legate de ea – in mintea oamenilor din intreaga lume. Cele mai populare arome vor veni din Cuba si Peru. Aji (ardei iute) cu lamai verzi, ardeiul iute habanero sau fructul pasiunii vor deveni printre cele mai populare arome ale acestui an.

Fii pe val cu solutii hibride

Va amintiti cat de puternica a fost tendinta cronuturilor in 2013? Pentru cei care nu stiu ce este cronutul, precizam ca este un amestec de croasant si gogoasa. Nume noi – cum ar fi „townie” pentru tarta si brownie, si „mufla” pentru briosa si waffle – vor fi la moda in 2016. Firmele trebuie sa fie creative si sa reinventeze deserturile si gustarile prin „incrucisarea” lor, pentru a obtine o textura mai moale sau mai crocanta.

Painea traditionala ramane

paine1

Aromele predominante in panificatie nu sunt in totalitate exotice. „Umilele” favorite precum branza, usturoiul si untul vor domina piata in continuare, alaturi de ingrediente aditionale, cum ar fi semintele de susan si cele de floarea-soarelui. Aroma de aluat fraged se va alatura, de asemenea, listei principale de arome din panificatie. Reducerea continutului de sare devine o necesitate in sectorul panificatiei.

Proteine, proteine, proteine!

Nutritia persoanelor care practica sportul este un trend principal in sine. Produsele de top dintr-o lista cu alimente pentru practicantii sporturilor va include batoane energizante, pulberi proteice si shake-uri gata preparate pentru a fi baute. Proteina este principala componenta a acestor alimente. Insa cele mai importante arome din punctul de vedere al preferintelor consumatorilor in 2016 va fi ciocolata si variatiile sale (ciocolata alba, ciocolata neagra), precum si combinatiile (ciocolata maronie, ciocolata si portocale), nuca de cocos si fructele de padure. Alte arome precum branza si capsunile sau alte forme de prezentare precum prajiturelele cu crema vor deveni populare. Cu o vasta experienta in domeniu in spate, echipa de analisti din cadrul ITS stie ca atunci cand se adauga proteine la aceste produse, aroma poate deveni uneori neplacuta.

Iaurt cu… legume?

Da, asa este! Industria produselor lactate a inceput sa experimenteze adaugarea de legume la iaurturi. Acum, ca deja consumatorii s-au obisnuit sa vada iaurt cu rubarba pe rafturile magazinelor, nu vor mai fi atat de surprinsi cand la raft vor aparea iaurturi cu coacaze negre si sfecla rosie sau iaurt cu portocale si morcovi.

Mike Bagshaw Director - International Taste Solutions ©Angus Thomas
Mike Bagshaw
Director –
International Taste
Solutions
©Angus Thomas