La un an de la deschiderea primului magazin propriu marca OCEAN FISH, bilanțul este îmbucurător pentru producător. Rețeaua are deja cinci unități funcționale, ce cucerește noi clienți în fiecare zi.

RO.aliment: Anul trecut în luna aprilie ați deschis primul magazin de prezentare și vânzare de produse proprii. Ce v-a determinat să intrați și pe acest segment, al comerțului prin unitățile proprii?

Alesea Brînzilă: Cu doi ani în urmă, am început să punem bazele pentru ceea ce se numește locație proprie de desfacere a produselor, un proiect pilot dezvoltat la nivelul Bucureștiului concretizat prin deschiderea a cinci shopuri proprii, moderne, foarte atractive, unde consumatorii au ocazia să încerce toată sortimentația de produse Ocean Fish. Proiectul s-a dezvoltat frumos, cumpărătorii ne-au încurajat să fim mai îndrăzneți și să extindem acest proiect, astfel că în 2017 intenționăm să deschidem încă 20 de shopuri la nivel național, targetul nostru, pe următorii ani, însumând 50 magazine Ocean Fish.

RO.a: Cum ați creat designul pentru magazinele proprii? Ce concept ați avut la bază?

A. B.: Designul pentru magazinele proprii a fost fundamentat pe dorința de „a le povesti” clienților despre „traseul peștelui” și anume: originea peștelui – UNDE se pescuiește; CUM se pescuiește; CUM se transportă (flota noastră are aproximativ 100 de camioane); CUM se procesează. Referitor la acesta din urmă, am amplasat un ecran pe care rulează un clip realizat în fabrica Ocean Fish, pentru ca oamenii să se simtă pentru câteva minute ca și când ar fi în incinta unității noastre de producție, dar și în zonele unde pescuim: Alaska, Polul Nord – Norvegia, Islanda, Insulele Feroe, Groenlanda.

Ne-a venit această idee, gândindu-ne ce ne-am dori noi să aflăm când cumpărăm un produs de la raft, iar răspunsul a fost simplu – vrem să vedem CUM este produs, în ce condiții a fost transportat, procesat și pus pe raftul magazinului. Apoi am realizat designul in-house împreună cu echipa noastră. Avem planuri ambițioase și va mai dura ceva până vom reuși să ne implementăm toate ideile, însă le luăm „step by step”.

Lucrăm în permanență asupra designului, pentru a ne îmbunătăți serviciile prestate și, în acest sens, chiar ținem cont de feedbackurile clienților noștri! Special pentru ei, am creat un program de fidelizare și, în scurt timp, sperăm să implimentăm și altele.

RO.a: La cât se ridică investiția pentru deschiderea unui magazin?

A. B.: Pentru un singur magazin, alocăm un buget situat între 70.000 și 100.000 de euro, pentru că îl dotăm cu echipamente frigorifice de înaltă calitate, care să asigure păstrarea prospețimii produselor noastre.

RO.a: Care sunt cele mai apreciate produse așa cum reiese din vânzarea în magazinele de prezentare?

A. B.: Pentru fiecare categorie de produse există clientela sa, însă dacă ar fi să facem o listă de preferințe a consumatorilor, aceasta ar fi compusă din: pește proaspăt, semi-preparate (produse afumate, marinate, salate de icre etc) și produse congelate (pești întregi, fileuri, fructe de mare etc).

RO.a: Ce strategie v-ați stabilit pentru portofoliul de produse anul acesta? Pe ce mizați?

A. B.: În ceea ce privește gama de produse, ne dorim să avem cea mai adaptată gamă de pe piață, astfel încât să răspundă nevoilor de zi cu zi, cât și ideii de modernitate sau a cumpărăturilor din plăcere; ne dorim să ne surprindem clienții cu oferte atractive și produse inovatoare. De aceea, am lansat gama „ready to cook”, o gamă din 5 sortimente pe bază de somon norvegian sau sălbatic, destinate „busy shoppers”. Aceasta conține produse savuroase și deosebite prin modul de preparare: durează doar cinci minute, la cuptorul cu microunde! Dorim să extindem această gamă în 2017, pentru că suntem convinși că va avea succes și va aduce beneficii reale pentru consumatorii noștri.

De asemenea pentru 2017, ne-am propus să extindem gama de produse din ALASKA, produse 100% naturale, eco, direct din cele mai pure ape ale lumii! Intenționăm să lansăm pe piață specii noi, astfel încât toți consumatorii români să se bucure pe deplin de diversitatea fantastică oferită de natură! În ideea consolidării poziției noastre pe piața globală, gândim o serie de proiecte pentru a crește și consolida notorietatea brandului Ocean Fish.

În ultimii ani, am fost preocupați să ne consolidăm poziția de lider pe piața românească, dar și pe piețele externe. Avem în plan Campanii de fidelizare a consumatorilor noștri / parteneri actuali de business și, totodată, Campanii care să vizeze noi targete de consumatori prin educarea, informarea corectă și încurajarea consumului de pește. Trebuie să amintesc faptul că peștele reprezintă unul dintre puținele alimente atât de sănătoase și necesare consumului și foarte puțin atinse de mâna omului: fără antibiotice și hormoni de creștere, fără creștere forțată la „becul lui Pavlov”. Mările și oceanele lumii ne oferă această bogăție și ar trebui să ne bucurăm din plin de acest dar!

OceanRO.a: Obiceiurile de consum ale românilor s-au schimbat în ultimii ani, iar tendința este evidentă – consumatorul cumpără tot mai des produse curate, fără conservați ori E-uri. Cum ați reușit să integrați acest aspect în sistemul de producție?

A. B.: Ocean Fish este unicul procesator de pește din România care pune accent pe modul cât mai natural de producție și aici mă refer, ca de exemplu, la afumarea naturală (un mix de rumeguș de lemn), care în fapt este unicul conservant în combinație cu sarea. Deși costurile de producție sunt mai ridicate, nu am căutat soluții mai ieftine, cum ar fi afumarea cu fum lichid, care în viziunea noastră face ca produsul să se îndepărteze mult de conceptul „natural”. Departamentul nostru de producție și calitate monitorizează piața și facem tot posibilul să păstrăm nivelul de calitate pe care l-am promovat încă de la înființarea acestui business, consumatorii noștri recunoscând acest atribut ca fiind definitoriu pentru produselor noastre.