În comerțul internațional cu carne, România se află pe poziția de importator net.

Cu toate acestea, în ultimii ani situația țării noastre s-a îmbunătățit, exporturile aflându-se pe un trend crescător, atât din punct de vedere valoric, cât și al volumului, la cele mai multe categorii, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, în 2016, exporturile de carne și preparate din carne au ajuns la un nivel de 158 mii de tone, ceea ce reprezintă o creștere de 12,3% față de 2015, când volumul exporturilor de carne și preparate din carne a fost de 140,9 mii de tone.

Din punct de vedere valoric, exporturile de carne și preparate din carne au fost, însă, doar cu puțin mai mari față de cele din 2015 – 343,5 milioane de euro față de 342,8 milioane de euro (+0,2%), ca urmare a scăderii prețului mediu de vânzare de la 2,43 de euro/kg la 2,17 de euro/kg. Acesta este și unul dintre motivele creșterii volumului exportat: o creștere a competitivității prin preț a exporturilor de carne românești.

Criza a consolidat sectorul cărnii de pasăre

Din toate categoriile de carne și preparate din carne cuprinse în datele statistice furnizate de MADR, exporturile de carne și organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate, de păsări din specii domestice (cocoși, găini, rațe, gâște, curcani, curci și bibilici) au fost „vedetă” în relațiile comerciale de anul trecut, având cea mai mare pondere în total.

Astfel, în 2016, România a trimis în afara granițelor aproape 66,5 mii de tone de carne de tipul amintit anterior, a căror valoare a depășit în total 112,2 milioane de euro.

Datele Uniunii Crescatorilor de Păsări din România (UCPR) indică o cantitate de 78 mii de tone de carne și preparate din carne de pasăre exportate în anii 2015 și 2016 (circa 21-22% din producția totală de carne și preparate din carne de pasăre din România) și o valoare a exporturilor pe același segment de 180 milioane de euro în 2015 și 161 milioane de euro în 2016. Diferențele provin de la gruparea anumitor poziții din datele MADR; de exemplu cele cu codul 0209, 0210, 1601 și 1602 cuprind și produse sau preparate din carne de pasăre.

„Obiectivele strategice ale sectorului avicol, perspectiva anul 2020, sunt ca exporturile să atingă peste 100.000 tone anual”, ne-a declarat Ilie Van, președintele UCPR.

Aaylex rămâne lider la categoria exporturilor de carne de pasăre

„Europa este o piață cu nivel competitiv puternic. Pentru unii producători, avantajul geografic permite costuri logistice mai mici și o perioadă mai scurtă a timpului de livrare, lucruri importante pentru produsele proaspete. Carnea de pui produsă de Grupul Aaylex permite păstrarea prospețimii pe întreaga perioadă de valabilitate, de până la 14 zile. Această caracteristică tehnică, împreună cu gustul și calitatea ireproșabile, sunt descrierile pe care clienții noștri externi le atribuie produselor CocoRico și pentru care suntem recomandați în rândul specialiștilor din domeniu”, au punctat reprezentanții Aaylex.

piept de puiÎn ciuda scăderii prețurilor internaționale, fapt reflectat și de diminuarea încasărilor din exporturi cu circa 12%, marii exportatori români de carne sunt profitabili. Astfel, Aaylex, cel mai mare exportator de carne de pasăre din România, a avut un profit net de 18,2 milioane RON la o cifră de afaceri netă de 554 milioane RON în 2016.

„Investițiile în creșterea capacității de producție a abatorului de ultimă generație, a fabricii de hrană pentru pui și a modernizării și extinderii numărului de ferme își demonstrează rezultatele. Dacă acum 5 ani, capacitatea de producție era de 27.000 tone, estimările actuale sunt că vom depăși cu siguranță 70.000 tone carne de pui pe parcursul anului 2017”, ne-au declarat reprezentanții grupului.

În prezent, 30-35% din producția grupului Aaylex, constând în special din produse refrigerate, este destinată exporturilor care ajung în peste 10 țări din Europa și nu numai.

„Anul trecut, grupul Aaylex a exportat peste 14.000 de tone de carne. Valoarea exporturilor de produse CocoRico în cursul anului 2016 a fost de peste 34 milioane euro. Suntem bucuroși să primim zilnic cereri de produse din toate colțurile lumii, de la Ungaria până la China, Tunisia sau Maroc”, arată reprezentanții grupului. 

Transavia și-a păstrat titlul de cel mai mare producător român de carne de pasăre

În 2016, la o cifră de afaceri netă de 478,8 milioane RON, Transavia a înregistrat un profit net de 57,5 milioane RON.

„Exportul reprezintă 15% din cifra de afaceri realizată de companie, respectiv 20 de milioane de euro. În următorii ani ne dorim să continuăm programul de dezvoltare şi să ne consolidăm parteneriatele strategice la nivel internaţional”, a declarat pentru ZF, Ioan Popa, proprietarul Transavia, firmă care exportă carne de pasăre în mai multe ţări din UE. 

Integrarea pe verticală, rețeta succesului pentru AGRICOLA INTERNATIONAL

Agricola International SA a înregistrat, de asemenea, profit în ultimii ani (6,6 milioane RON la o cifră de afaceri netă 387 milioane RON, în 2016), beneficiind de integrare pe verticală, dar și de o delimitare clară a segmentelor deservite.

„Exporturile de carne de pasăre realizate de Agricola Internațional în ultimii cinci ani au fost menținute la o pondere relativ constantă, de 10-12% în raport cu vânzările totale. În sumă absolută, vânzările pe piețele externe înregistrează creșteri de la un an la altul, în condițiile în care volumele totale vândute au crescut în fiecare an cu procente între 4 și 7%. De asemenea, exporturile Salbac din ultimii 5 ani au înregistrat creșteri de la an la an: dacă în 2012 Salbac exporta 115 tone, în valoare de 361 mii de euro, în 2016 a vândut pe piețele externe 472 tone, în valoare de 1,3 milioane de euro”, ne-a declarat Grigore Horoi, președintele grupului de firme Agricola.

În general, vânzările pe piețele externe ale grupului AGRICOLA s-au încadrat pe un trend ascendent de la un an la altul, ponderea acestora în totalul vânzărilor realizate menținându-se la un nivel constant de 10 – 12%.

„La preparatele din carne fiertafumate AGRICOLA, în condițiile în care vânzările externe au urmat un trend ascendent (putem vorbi de o dublare a cantităților exportate în fiecare an) și ponderea acestora în total vânzări a crescut. Dacă în 2012 exporturile de fiert-afumate reprezentau 4,2% din total vânzări, în 2016 acestea se situau la 19,6% din total vânzări preparate. Segmentul salamurilor crud-uscate reprezintă încă o nișă în ceea ce privește vânzarea pe piețele externe, în condițiile în care țările vestice au o tradiție bine ancorată în producerea acestora. Astfel, dacă în 2012, Salbac vindea la export 9 tone de salamuri crud-uscate (0,6% din total vânzări crud-uscate), în 2016 a exportat 24 de tone (0,9% din totalul vânzărilor înregistrat de acestă grupă)”, a precizat Grigore Horoi.

Rezultatele pozitive sunt dovada succesului în elaborarea strategiei pe termen mediu și lung, asumată de grupul AGRICOLA.

„Vânzările de carne de pasăre AGRICOLA au crescut în intervalul 2012 (29.356 tone) – 2016 (41.265 tone) cu 40,6%, ca urmare a strategiei de creștere și diferențiere la care compania s-a angajat încă din 2010. În categoria mezelurilor AGRICOLA, produse la Salbac, evoluțiile grupelor de produse sunt distincte. Astfel, Salbac a urmat o strategie de dezvoltare a grupei salamurilor crud-uscate, ca urmare a anticipării creșterii acestor produse în preferințele consumatorilor. Dacă în 2012 Salbac vindea 1.606 tone salamuri cruduscate, în 2016 a comercializat 2.774 tone (o creștere de 71,%). Începând cu anul 2014, Salbac este liderul pieței la categoria cruduscate. În ce privește preparatele fiertafumate, în intervalul 2012-2016, compania nu a urmărit o creștere a volumelor vândute, ci a procedat la o restructurare a portofoliului de produse. În 2016, Salbac a comercializat 2.313 tone preparate fiert-afumate, comparativ cu 2.514 tone vândute în anul 2012”, a conchis președintele grupului. 

„În ultimii cinci ani, cele mai mari piețe externe pentru carnea de pasăre AGRICOLA au acumulat următoarele valori: Germania = 17,065 milioane de euro (6.979 tone), Marea Britanie = 10,041 milioane de euro (3.125 tone), respectiv Ungaria = 5,728 milioane de euro (2.929 tone). În ce privește piețele externe pentru salamurile crud-uscate și preparatele din carne AGRICOLA, cele mai semnificative au cumulat în ultimii cinci ani următoarele valori: Spania = 2,095 milioane de euro (784 tone), Italia = 2,172 milioane de euro (746 tone), UK = 355 mii de euro (98,3 tone)”, a punctat Grigore Horoi.

Safir are primul pui românesc ce respectă standardul Beter Leven

„Standardul Better Leven certifică aplicarea sistemului de creștere a puilor la sol, pe așternut permanent din paie tocate, talaș sau coji de floarea soarelui, care acoperă în totalitate suprafața aferentă creșterii acestora, și folosirea baloților de paie ca material de joc suplimentar, pentru un comportament cât mai natural al puilor. Astfel, puii care respectă acest standard beneficiază de o hrănire parțială cu mâna, zilnic, de acces la padoc exterior (minim 25% din suprafața halei) și de lumină naturală permanent, pe toată lungimea halei din dreptul padocului. Densitatea de creștere este de 10 pui/mp, redusă față de puii cu creștere normală”, explică reprezentanții Safir.

În vara acestui an, brandul „Zdravăn Moldovenesc” a devenit primul pui din România ce respectă standardul Beter Leven.

„Acesta impune creșterea puilor pentru minimum 56 de zile, în ferme exclusiv concepute pentru creșterea păsărilor destinate producției de carne și hrăniți parțial, cu mâna, în fiecare zi, cu furaje pe bază de cereale minim 70% și șroturi”, se arată într-un comunicat de presă emis de Safir.

În ultimul an, compania a realizat o investiție de 1 milion de euro în fabrica de preparate și semipreparate din carne de pui comercializate sub brandul „Fomică”. Strategia de expansiune a companiei s-a concretizat și prin achiziționarea și modernizarea a două ferme de pui, tranzacția fiind evaluată la peste 5 milioane de euro. Concomitent cu creșterea efectivelor zootehnice, compania a investit și în parcul auto, acum depășind 100 de autovehicule, majoritatea destinate transportului cărnii și a puilor. Cu o producție de 16.500 de tone anul trecut, Safir s-a plasat în top 20 cei mai mari exportatori români de carne, ponderea exporturilor fiind de 15% din totalul producției.

„Intenția actuală este de extindere a activității de export, atât pentru puiul cu creștere lentă, cât și pentru «Deliciosul de Vaslui». Totodată, ne concentrăm eforturile pe identificarea unor noi piețe pentru gama de preparate și semipreparate”, ne-au declarat reprezentanții companiei.

Unele dintre principalele piețe de export pentru Safir includ Olanda, Germania, Italia, Austria, Grecia, Cipru, Estonia, Malta și Bulgaria. În afara UE, firma își exportă produsele în Georgia și Kosovo.

Industria avicolă din România, în cifre

Conform datelor publicate de Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări, aproximativ 50-60% din producția totală de carne de pasăre este produsă de zece ferme de păsări. Aceștia sunt producătorii mari și mijlocii de păsări de curte cu livrări cuprinse între 12.500 MT / an și 65.000 MT / an. Acești producători sunt integrați pe verticală, de la fabrici de nutrețuri, la incubație, abatoare și instalații de prelucrare. Un astfel de nivel de integrare le permite să controleze costurile de producție și de marketing, asigurându-și competitivitatea și capacitatea de adaptare la noile condiții de piață.

Prețul mediu pentru carnea de pasăre din România a scăzut de la 1,74 Euro / kg (1,91 USD) până la 1,51 Euro / kg (1,66 USD) în 2016 pe kg de carcase, situându-se la aproximativ 80% din prețul mediu la nivel UE.

Exporturile au constat în principal din bucăți de carcasă, distribuite aproape în mod egal între proaspete / refrigerate și congelate. În UE, comerțul se face cu produse procesate cu valoare adăugată mare și carne de pasăre tranșată și dezosată, în principal piept dezosat. Cu țările terțe, comerțul este mai redus, dar se exportă toate tipurile de produse (carcasă, tranșate, dezosate). Pe relația Asia se exportă în principal gheare de pui sau vârfuri de aripă și aripi de pui.

Date referitoare la sectorul cărnii de porc găsiți în partea a doua a analizei, accesând următorul link.