Nici un alt aliment nu joacă un rol la fel de important ca pâinea în viața noastră de zi cu zi, în cultură, religie și, nu în ultimul rând, în limba vorbită.

Prin urmare, backaldrin a considerat de la sine înţeles că merită să dedice istoriei pâinii un spaţiu special, unic ca design şi concepţie, prin intermediul căruia să trezească interesul vizitatorilor şi să exprime importanţa pâinii de-a lungul epocilor istoriei umane până în prezent.

Din 1964, de când compania a fost înființată de către familia de brutari Augendopler, backaldrin a fost mereu „în pâine”, ca furnizor de ingrediente pentru brutărie, patiserie şi cofetărie. Pasiunea pentru brutărie, spiritul antreprenorial şi curiozitatea au dus la creşterea afacerii şi extinderea sa în peste 100 de țări. Din fiecare, backaldrin a avut numai de învățat din cultura, tradiţia şi munca brutarilor, răspunzând prin calitatea produselor şi soluţii specifice, devenind unul din leaderii pieţei mondiale în domeniu.

Ideea s-a născut cu ani în urmă în mintea proprietarului backaldrin, Peter Augendopler – el însuşi brutar – care a dorit să cunoască mai multe despre istoria pâinii, pentru a învăţa din brutăria de „ieri” cum să dezvolte mai bine tendinţele pentru „mâine”. Colecţia a început cu o figurină a unui cofetar din secolul XVII, din porţelan din Meissen, căreia i s-au adăugat ulterior sute de alte piese, alcătuind în prezent probabil una din cele mai mari colecţii private pe teme de brutărie din lume.

Începutul a fost făcut prin expunerea câtorva piese într-un spaţiu dedicat, în atriumul clădirii backaldrin din Asten, Austria. Apoi, din dorinţa de a împărtăşi aceast bogat bagaj de experienţă, nu numai cu colegii şi clienţii, ci cu întreaga lume, s-a născut PANEUM – muzeul pâinii, pe data de 5 octombrie 2017, tot în Asten, într-o nouă locaţie, o bijuterie arhitectonică modernă.

Artefacte egiptene şi maşinuţe de jucărie, totemuri peruane şi porţelan de Meissen, vase chinezeşti pentru grâne, însemne şi lăzi ale breslelor, picturi şi mii de cărţi, colecţia care formează fundamentul PANEUM este întinsă nu numai în timp, ci şi în spaţiu. Iar punctul de intersecţie al tuturor elementelor este pâinea.

Această combinare a elementelor colecţiei are două scopuri. Pe de o parte, ne duce într-o călătorie prin timp și spațiu: de la „invenția”, cel mai probabil accidentală, a pâinii în perioada neolitică până la vasta diversitate din prezent, trecând prin sofisticarea egipteană și eficiența romană, tradiţionalismul breslelor medievale și industrializarea modernă. Pe de altă parte, colecția ne arată modul în care călătoria pâinii începe pe terenurile agricole și continuă, prin mori și brutării, până în casele noastre.

Şi pentru că brutăria merită numai ce este mai bun, PANEUM reprezintă o creaţie arhitecturală uimitoare, realizată printr-o reunire a contrastelor: unghiuri şi curbe, lemn şi oţel, tradiţional şi inovativ; rezultatul este impresia de dinamism şi fascinaţie pe care o inspiră încă de la exterior. În interior, expunerea urmează ideea unui cabinet medieval de curiozităţi: începe de la parter cu noutăţile şi exponatele inedite şi continuă în atriumul central, unde sunt aranjate exponatele cele mai valoroase, iar cele mai frumoase „plutesc” în aer făcând privirea să urce înspre nivelurile superioare în spirala ameţitoare a scării.

Găzduind în prezent 1.200 exponate care ilustrează 9.000 de ani de istorie a pâinii, PANEUM servește drept forum pentru vizitatori și evenimente, un loc unde poate fi înţeles trecutul şi unde poate fi discutat și modelat viitorul pâinii.

Ca partener al backaldrin de 20 de ani, pentru Expertarom Food Ingredients inaugurarea PANEUM reprezintă un motiv în plus de mândrie şi de încredere, ce consfiinţeşte calitatea şi diversitatea produselor, reconfirmând poziţia de top la nivel mondial în domeniul ingredientelor pentru brutărie.

Vă invităm să vizitaţi PANEUM, unde veţi trăi o experienţă inedită şi veţi vedea cum pâinea poate fi pasiune şi cultură. Ne puteţi contacta pe contact@expertarom.com pentru mai multe detalii şi solicitări.

www.paneum.at | facebook/PANEUMWunderkammer | facebook/expertarom

Expertarom food ingredients, ca partener al Backaldrin Austria, oferă producătorilor din industria alimentară o gamă complexă de ingrediente, completată de echipe de vânzări special dedicate pentru fiecare sector al industriei alimentare, susţinute de specialişti în domeniul tehnic, de cercetare, dezvoltare şi controlul calităţii, expertiză de marketing și profesionalism absolut.