GLOBALG.A.P

Producatorii agricoli incurajati sa se asocieze pentru a putea furniza produse sigure si de calitate conform celor mai inalte standarde GLOBALG.A.P.

INAQ Consulting a devenit prima companie romaneasca de consultanta recunoscuta ca “FARM ASSURER”, fiind totodata cel mai nou membru GLOBALG.A.P.

Cea de a doua editie a conferintei internationale GLOBALG.A.P. a reunit producatori  agricoli, furnizori de produse si servicii necesare agriculturii, mediul academic, precum si reprezentanti de seama ai Ambasadelor si Camerelor de Comert straine din Romania.

Conferinta s-a bucurat de un real succes, datorat atat prezentei a peste 130 de participanti, cat si a speakerilor care au realizat prezentari de interes depre modul in care pot fi implementate standadele GLOBALG.A.P., costuri si beneficii, dar si cum pot fi ajutati fermierii romani pentru a reusi sa isi impuna recoltele pe piata din Romania si din Europa.

Conferinta a fost deschisa de organizatorul acesteia, domnul Ionut Nache, Director General INAQ Consulting care a facut si un anunt in premiera, si anume ca INAQ Consulting a devenit prima companie romaneasca de consultanta recunoscuta ca “FARM ASSURER”, fiind totodata cel mai nou membru GLOBALG.A.P.

Din partea GLOBALG.A.P. au participat in calitate de speakeri: domnul Andras Fekete, Vicepresident & Chief Integrity Officer, GLOBALG.A.P.  si  domnul Dr. Kliment Petrov, Expert, Integrity Assessments & Training GLOBALG.A.P. care au prezentat activitatea internationala a GLOBAL G.A.P. si intregul proces de certificare.

Domnul Florin Bercu – Director Executiv PRO AGRO a anuntat in cadrul evenimentului ca va sprijini membrii sai sa obtina cerificarea GLOBALG.A.P., aceasta reprezentand inca un pas pentru comercializarea produselor in conditii echitabile pentru producatori, dar mai ales pentru consumatori.

“Cu totii ne dorim sa consumam produse proaspete asa cum se intampla in toata Europa, iar lantul scurt de aprovizionare are un rol primordial in acest sens. Incurajam parteneriatele directe intre producatori, forme de asociere ale acestora si retelele comerciale autohtone sau din piata comunitara”, a mentionat Florin Bercu. Reprezentantul PRO AGRO a propus si realizarea unui ghid de bune pactici in ceea ce priveste publicarea caracteristicilor tehnice si de calitate a produselor agroalimentare, intre retelele comerciale, organizatiile de producatori si Federatia Nationala PROAGRO.

Domnul Adrian Radulescu – Presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania si unul dintre cei mai buni cunoscatori ai problemelor fermierilor, a prezentat avantajele certificarii GLOBALGAP pentru fermierii din Romania, pentru accesul acestora atat in magazinele marilor lanturi de retail din Romania, cat si din Europa.

Participantii la eveniment au putut afla detaliile motivationale ale afacerii de succes – Amplus, prezentata de domnul Miroslav Maziarka, Quality and Technical Director Amplus si care a dezvaluit cum ajuta Certificarea GLOBALG.A.P. fermierii polonezi sa fie unii dintre cei mai mari exportatori de fructe si legume din Europa.

Alti speakeri invitati au prezentat solutii inteligente pentru usurarea activitatii producatorilor agricoli. Domnul Adrian Balaoi, Director General AB Frigo Consult a prezentat cele mai noi metode de economie a energie electrice si de maximizare a profitului prin intretinerea corecta a instalatiilor frigorifice, iar domnul Sebastien Record, reprezentant GEOSYS a discutat despre  modul in care ne poate ajuta tehnologia pentru a ne apropia de natura si pentru a putea optimiza input-urile.  In acest sens a fost prezentata audientei aplicatia variabila de ingrasamant si cum se pot gestiona in mod integrat, pe baza imaginilor din satelit, stadiile de vegetatie si de sanatate a culturilor.

Doamna Loredana Voicu-Gidea, Business Developer Professional Training a prezentat programul de training Black Sea Agribusiness Exécutive care cuprinde atat componenta de administrare a afacerii, cat si componenta pentru detaliile tehnice ale afacerii.

Participantii la conferinta au aflat din partea reprezentantului LIDL, domnul Alexandru Mag, Manager Achizitii Legume&Fructe, care sunt cerintele acestui retailer privind calitatea legumelor si fructelor achizitionate si decizia LIDL ca, incepand cu 1 septembrie 2017, sa fie acceptati doar furnizorii certificati GLOBALG.A.P.

“Conferinta GLOBALG.A.P. a devenit o traditie in Romania si ne mandrim sa aducem in fiecare an noutatile internationale din domeniu pentru fermierii autohtoni. Le trasmitem celor care nu au putut participa ca ii asteptam anul viitor, tot in luna februarie, la cea de a treia editie: GLOBALG.A.P. 2018”, a declarat Ionut Nache.