UE, exporturi record de produse alimentare

0
319

Uniunea Europeana a realizat exporturi record de produse alimentare anul trecut, SUA si China constituind pietele principale, potrivit Deutsche Welle. Importurile de produse alimentare au scazut insa in aceeasi perioada, contribuind semnificativ la excedentul commercial in crestere al blocului.

Potrivit Comisiei Europene, Uniunea Europeana a inregistrat un nou maxim istoric din punct de vedere al exporturilor de produse agroalimentare in 2016, acestea atingand 130,7 miliarde de euro, cu 1,7 miliarde de euro, sau 1,3% peste nivelul din 2015, si cu 29,4 miliarde de euro, sau 29%, peste cel din 2011. Cifrele includ inca date statistice din Marea Britanie.

Carnea de porc si uleiul de masline au constituit doua categorii cu cresteri puternice ale exporturilor anuale.

In 2016, cele mai importante destinatii de export pentru produsele agroalimentare din UE au fost SUA, China, Elvetia, Japonia, Rusia, in timp ce principalele surse de importuri de produse agroalimentare au fost Brazilia, SUA, Argentina, China, Elvetia.

Sectorul produselor agroalimentare a reprezentat 7,5% din exporturile totale de bunuri ale UE din 2016. Importurile de produse alimentare au totalizat 6,6% din importurile totale de bunuri ale UE.