In 2016 procentul de legume si fructe romanesti disponibile in rafuturile lanturilor de supermarketuri era de 61%

0
417

Au romanii mai multe produse locale si sustenabile la indemana? A cincea editie a raportului Retailer Scorecard, al WWF, ce analizeaza performanta de mediu a principalilor 11 retaileri alimentari din Romania, demonstreaza că trendul spre sustenabilitate continua cu pasi fermi.

In 2016, cinci retaileri au obtinut scoruri de peste 50% (Auchan, Mega Image, Lidl, Kaufland si Selgros), spre deosebire de doar un retailer in editia anterioara (Kaufland). Este randul consumatorilor sa ceara si sa aleaga produse sustenabile, fie ca e vorba despre peste, produse din hartie, detergenti, produse lactate, oua sau legume si fructe.

Primii 11 retaileri din Romania ofera peste si fructe de mare din surse sustenabile
Este primul an cand produsele din peste certificat Marine Stewardship Council (MSC) se regăsesc pe rafturile tuturor celor 11 retaileri, insă in procente foarte diferite de la un magazin la altul si pe categorie de produs analizată: peste conservă, congelat, fructe de mare. Este un salt urias in ultimii ani, daca luam in considerare faptul ca in primul studiu din 2012 doar trei retaileri aveau pe raft produse MSC. In plus, 5 din 7 retaileri au confirmat că există o politică ce incurajează achizitia produselor din peste cu certificare MSC: Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image si Selgros.

Acest progres este deosebit de important in contextul in care Uniunea Europeana este cel mai mare importator de peste din lume, dar peste 90% din stocurile de peste sunt deja supraexploatate sau exploatate la capacitate maxima. Consumatorii pot avea un impact pozitiv alegand produse din peste si fructe de mare din surse sustenabile, cum sunt cele certificate MSC.
Sustenabilitatea in cazul produselor din peste si fructe de mare inseamna ca produsul este trasabil (stim de unde provine), pescaria sau producatorul manifesta grija fata de habitatele marine si speciile pe cale de disparitie si nu pescuieste o cantitate mai mare decat capacitatea de refacere a stocurilor. WWF a dezvoltat in ultimul an un ghid pentru consumatorii de peste (ghidpeste.wwf/ro) care trebuie sa fie atenti la etichetare. Inca din decembrie 2014, conform legislatiei in vigoare in UE eticheta trebuie să contină numele stiintific al speciei, categoria de echipament de pescuit folosită si pentru pestele pescuit in Atlanticul de Nord Est, aria detaliată de captură.

Doar 38 % rosii romanesti pe rafturile retailerilor
In ceea ce priveste legumele si fructele romanesti, la nivelul pietei se observă o tendintă de crestere de la an la an: fată de anul 2014 cand procentul de legume si fructe romanesti disponibile era de 55%, in 2016 a crescut la 61% din oferta magazinelor. In momentul efectuării studiului, pe rafturi se găseau fructe romanesti in proportie de 42%, iar legume romanesti in proportie de 65%. Dintre acestea, unele dintre cel mai căutate, rosiile, sunt doar in proportie de 38% romanesti, majoritatea retailerilor oferind produse de import. Dintre fructele de sezon, doar 16% din strugurii disponibili pe rafturile retailerilor sunt de provenientă locală.

De asemenea, a crescut numărul retailerilor ce oferă legume si fructe romanesti cu certificare ecologică, ajungand de la 0 in 2014, la 3 in 2015 si la 5 in studiul din 2016. Agricultura romaneasca poate fi promovata insa mai mult in piaţa de retail, acest demers fiind sustinut si de legislatia in vigoare. Incepand cu martie 2016, se prevede ca pentru anumite produse alimentare – cum ar fi carne, legume, fructe, miere, oua, lactate si produse de panificatie, retailerii să comercializeze produse provenite din lantul scurt in proportie de 51% conform legii 150/2016 a comertului alimentar. In plus, recomandarile primite de la Comisia Europeana privind aceasta legislatie indeamna catre o mai mare transparenta. „Conform punctelor de vedere centralizate de comisie, legea ar trebui modificata cu precizari mai clare privind materia prima care sta la baza produselor, cu prevederi privind trasbilitatea produselor si etichetarea acestora sau cu reglementari privind inspectia agro-alimentara a produselor din import”[2].

Politici mai bune pentru produsele din hartie
In ceea ce priveste produsele din lemn si hartie certificata Forest Stewardship Council (FSC), un retailer a obtinut anul acesta un scor aproape de maxim (Auchan), următorii cinci (LIdl, Carrefour, Mega Image, Kaufland si Selgros) in jur de 60%, iar restul se situează sub jumătate din scorul maxim posibil.
In plus, trei retaileri (Lidl, Mega Image si Selgros) au in politica de achiziţii criteriul produselor din hartie reciclată si/sau certificată FSC. Patru respondenţi (Lidl, Mega Image, Selgros si Carrefour) au menţionat că politica de achiziţii hartie si lemn prevede excluderea explicită a produselor provenite din surse necunoscute, controversate ori ilegale.

Retailer Scorecard urmareste performanta de mediu a retailerilor prin politicile de sustenabilitate implementate si produsele certificate disponibile la raft. Sectoarele-cheie analizate sunt: politici de mediu, peste si fructe de mare, produse din hartie, detergenti, produse lactate, oua, legume si fructe. Evaluarea este realizata pe baza unui chestionar completat de reprezentantii fiecarei companii si a unei fise de observatie, completata in teren de reprezentantii WWF. Esantionarea a fost realizata pe baza unui top al companiilor de pe piata de retail FMCG si au fost selectati primii 11 retaileri: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Penny Market, Profi si Selgros.

Primul ghid pentru consumatorii de produse din peste si fructe de mare – ghidpeste.wwf/ro – isi propune sa creasca gradul de constientizare privind consumul de peste si fructe de mare responsabil in cadrul proiectului Fish Forward, ce se desfasoara in perioada 2015-2017 in 11 tari din Uniunea Europeana, printre care si Romania.