Un produs vegetal tartinabil inventat de cercetători de la SIA, premiat cu aur la Geneva

0
199

Unul dintre membrii echipei ce a dezvoltat produsul premiat cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva va fi speaker la expo – conferința „Produsul românesc” (10 – 11 mai, Clubul Diplomatic București).

Livia Pătrașcu va furniza informații despre cum poate deveni o idee ambițioasă un produs medaliat și recunoscut la nivel mondial. Pentru program și înscrieri, accesați pagina oficială a expo – conferinței: http://www.roaliment.ro/produsul-romanesc/

Livia Pastrascu SIAPrimii pași în acest demers au fost făcuți în anul 2013, când o echipă formată din dr. ing. Livia Patrașcu, Prof.dr. ing. Iuliana Aprodu, Asist. dr. ing. Ina Vasilean și dr. Marian Neculau a început să cerceteze posibilitatea dezvoltării unor produse funcționale vegetale pornind de la leguminoase cu bob și făinuri integrale obţinute prin procesarea minimă a acestora. Având în vedere impactul deosebit al rezultatelor obtinute, în anul 2016 s-a inregistrat la OSIM cererea de brevetare a produsului vegetal tartinabil și a procedeului de obținere a acestuia, care permite valorificarea avansată a unor leguminoase precum lintea roșie și bobul. Produsul brevetat este clean label, are o capacitate antioxidantă in vitro semnificativă adusă de făina de leguminoase, fără să conțină aditivi în acest scop, este o sursă naturală de fibre solubile și insolubile, iar tartinabilitatea este similară unui produs de același tip obținut din ficat.

În luna martie 2017 invenția a participat la o competiție națională organizată de Ministerul Cercetării şi Inovării și fost selectată de pentru a fi prezentată la cel de-al 45-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva, Elveția, organizat sub înaltul patronaj al Guvernului Federal Elvetian, oraşului Geneva şi al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI).

produs sia galatiFacultatea de Știința și Ingineria Alimentelor a fost reprezentată de dr. ing. Livia Manțoc și dr. ing. Ina Vasilean care au făcut parte din Delegaţia de Inventatori care a reprezentat România. Juriul internaţional de la Geneva a recompensat cu Medalie de aur rezultatele obținute de inventatorii gălățeni, apreciind valoarea ştiinţifică şi aplicabilitatea invenţiei. În plus, produsului vegetal tartinabil i-a fost acordat premiul special de către Association „Russian House for International Scientific and Technological Cooperation”.

Expo – conferința „Produsul românesc” este un eveniment B2B și reprezintă întâlnirea anuală a producătorilor, procesatorilor, furnizorilor cu retailul, autoritățile și asociațiile.